Slušaj vest

Miloš Teodosić je rano započeo profesionalnu karijeru, već sa 17 godina je bio senior u FMP-u i Borcu iz Čačka, a sa 20 je otišao u Olimpijakos. Ipak, mnogi su se pitali zašto je toliko dugo čekao da dođe u Crvenu zvezdu, ali i zašto je tako kasno probao da ode u NBA. Imao je već 30 godina kada je potpisao za Los Anđeles Kliperse i nakon dve sezone i 60 utakmica vratio se u Evropu i zaigrao za Virtus. Sada je u podkastu kod Edina Avdića objasnio zašto nije ranije otišao u Ameriku. 

"Hteo sam da osvojim Evroligu, pa da odem u Ameriku, kad smo to osvojili, pao mi je teret sa leđa. Posle svih tih poraza na fajnal-forovima sam patio. Gubili smo mečeve u poslednjim sekundama. Ne kažem ovo zbog sebe zaista, gubio sam dosta fajnal-forova, ali mislim da taj sistem nije pravičan. Igrate toliko mečeva tokom sezone, onda jedan meč u kom svašta može da se desi. Dođi, pobedi me tri, četiri puta, šampion si, čestitam", rekao je Miloš Teodosić Edinu Avdiću. 

Iako je u Evropi bio svoj na svome, jedan od najboljih igrača i veliko ime koje može da bira gde će da igra morao je jednostavno da se isproba u NBA. Kada je osvojio Evroligu sa CSKA rekao je da hoće u Ameriku i to je iznenadilo čak i njegovog menadžera. Ipak, čak ni sada ne žali za dve godine u Los Anđelesu. 

"Želeo sam da probam u NBA, da ne bude da sam mogao i nisam. Imao sam želju. Sa agentom ne pričam preterano mnogo, prvi put sam mu nešto tražio kad smo osvojili tu Evroligu. Rekao sam mu da hoću u Ameriku, malo se i on iznenadio. Hteo sam da vidim i da probam, da li sam dovoljno kvalitetan da se takmičim sa njima. Nisam pogrešio. Trebalo je ranije da odem, da sam osvojio Evroligu ranije, otišao bih ranije. Nikada nisam imao konkretno ništa, potpišem petogodišnji ugovor u Olimpijakosu, potpišem na tri u CSKA. Nisam imao ništa konkretno, znali su da neću da idem bez evroligaške titule", dodao je Teodosić i istakao da mu je žao što ranije nije probao da igra u najjačoj ligi sveta.

"Stvarno mi je žao što nisam otišao ranije. Mene je odlazak u Ameriku promenio kao igrača, nikada nisam individualno radio, nisam poznat kao neki strašan radnik, tek posle Amerike sam postao takav radnik. Sistem je takav da moraš da radiš, uslovi su takvi da ti je lepo da radiš. Uđeš u halu, sačeka te doručak, pa fizioterapeut, teretana, pa na teren. Ti i ja ubacimo 100 lopti za pola sata, ja tamo ubacim 400, jer šutiram, vraća mi trener. Ubacim danas i sutra po 400, postaješ bolji kako vreme protiče. Uslovi su takvi da ti je lepo. Da sam otišao ranije, moju karijeru je produžio odlazak u Ameriku. Završiš sezonu 10. aprila ako ne uđeš u plej-of, pa imaš šest meseci da radiš na svom telu. Naravno da će to da se oseti naredne sezone. Ovde za to nemaš, ja sam sa 28-29 prvi put otišao na more, jer završiš sezonu sredinom juna, pa Duda zove na pripreme posle desetak dana. Ostanem u Beogradu, pa krenu pripreme i tako svake godine, nemaš vremena za rad na sebi."

Da je ranije otišao u Ameriku imao bi i druge radne navike..."Kada kažem nisam radnik, ja radim ono što treba ta dva sata, ali da ostanem da odradim nešto ekstra. Ne. Da odmorim malo, to sam hteo. Mnogo mečeva, utakmica, ponekad ostanem da ubacim, od 29. godine sam u Americi video koliko mi to treba, prija, da dođeš sat vremena pre treninga. I danas ja dođem tako, jer osećam da mi to treba. Da mi je to neko pokazao sa 20-21 godinu..."

A kada je dobio otkaz u Americi morali su da mu prevode šta se desilo! A kada je shvatio šta mu Klipersi spremaju rešio je da proširi svuda glasinu da završava karijeru! "Ja nisam pratio NBA mnogo, pratio sam lige u kojima sam igrao. Tad sam fokusiran bio na te dve stvari, nisam gledao, onda sam posle šest meseci znao svakog igrača, pa gledao koledž. Meni je trebalo nedelju dana da naučim imena svih saigrača. Montrez Harel. Ne mogu da prebacim preko jezika. Bio je tu Vilijams, Beverli, Galinari, Grifin. Znao sam neke. Trebalo mi je vremena da im naučim imena. Dolazi taj Vesli Džonson, skoči, zakuca, čuo sam nešto, ali reko kakav je ovaj što ne igra mnogo... Nije mi odgovaralo to što je Grifin trejdovan, ostvario sam super saradnju sa njim. Nisu mene poznavali, pomognu sa Blejka, ja sam imao pet-šest trojki sam, tako sam igrao, bilo mi je idealno. Kada je otišao u Detroit, došli su Heris i Bobi Marjanović i Ejveri. Malo se promenila i moja uloga, bio sam zadovoljan prvom godinom, svojom ulogom. Nisam preterano želeo da ostajem, jer su draftovali Šeja Gildžusa-Aleksandera, bio je Beverli, Ostin Rivers, Lu Vilijams, video sam da im nisam potreban. Da mene pitaš, pre bih stavio da Šej igra, mlađi je, talentovan, perspektivan. Ostao sam do februara, nisam mnogo igrao, ali bilo mi je lepo, vodio sam računa o sebi. Zvali su me prvo Dok Rivers i Lorens Frenk da saopšte da ostajem bez ugovora, sve objašnjavaju to kao da je super, ja spuštam slušalicu i pitam ih šta znači da si 'vejvovan',zovem ljude, pitam ih šta je to, pa slušam objašnjenje da to znači da ako neki tim izjednači ponudu, da moram da idem tamo, meni žena trudna. Ne mogu da idem nigde na mesec i po dana, rekao sam agentu da svima kaže da se povlačim iz košarke ko god da zove", završio je Miloš Teodosić. 

(MONDO, N.L.)

BONUS VIDEO: 

Kurir Teodosić predvodi slavlje