Slušaj vest

Reprezentativac Bosne i Hercegovine Luka Garza zablistao je u meču svoje Minesote i Denvera, koji je ponovo predvodio Nikola Jokić. Ubacio je 29 poena i nagovestio da bi mogao da pomogne "vukovima" u sezoni u kojoj će njihovi visoki igrači biti Rudi Gober, Džulijus Rendl i drugi asovi.

Garza je visoki centar rođen 1998. u glavnom gradu SAD, Vašingtonu bio je u srednjoj školi i na koledžu jedan od najvećih talenata u zemlji, a mnoge je iznenadila njegova odluka da u septembru 2020. javno poželi da igra za Bosnu i Hercegovinu.

Lukin otac Frenk Garza je poreklom iz Španije, a majka Šejla Muftić je svojevremeno bila košarkašica iz veoma poznate sarajevske sportske porodice. Njen otac bio je Refik Muftić (1939-2019), legenda FK Sarajevo i član tima koji je na Koševo 1967. godine doneo titulu prvaka Jugoslavije.

I majčini rođaci su takođe iz poznate košarkaške familije Alibegović. Teoman Alibegović, Šejlin brat i Lukin ujak, bio je reprezentativac Jugoslavije u mladim uzrastima i član nezaboravnog tima "Karija" Pešića koji je 1987. godine u Bormiju postao prvak sveta pobedivši i Amerikance na tom turniru.

Luka Garza
Melissa Tamez / Zuma Press / Profimedia 

Teomanov sin, Amar Alibegović (29) rođen je takođe u Americi, takođe ima državljanstvo Bosne i Hercegtovine i bio je deo tima Virtusa koji je 2022. godine osvojio Evrokup. On je Lukin brat.

"Presrećan sam što ću igrati za BiH, sa mojim rođakom Lukom Garzom. Mislim da nismo igrali zajedno još od detinjstva, kada sam imao 10-11 godina, kod bake na terenu", rekao je Alibegović za "Raport" o novom susretu sa svojim rođakom.

Luka Garza stigao je u NBA ligu 2021. godine kada ga je odabrao Detroit kao 52. "pika" na draftu, a u Minesoti je od 2022. godine. Prethodnih sezona odigrao je po 28 i 25 utakmica, a sada dokazuje od satrta da je spreman da se bori za minutažu u timu Krisa Finča. I da zaslužuje šansu.