Ovo je tim koji hoće da sruši Zvezdu i Partizan: Doveo evroligaše, reprezentativce i Amere, to je tek početak!

KK Dubai se stvorio, napravio tim, predstavio ga i sada krenuo da radi. A koje su im ambicije, ko su pristigli košarkaši i šta oni zapravo žele?

MN Press/Mondo/Stefan Stojanović

Počeo je svoje pripreme KK Dubai! Novi projekat u evropskoj košarci je nešto više od mesec dana pred prvu utakmicu u ABA ligi započeo sa radom, a tim će izgledati malo drugačije nego što se očekivalo. Iako je bilo priče o tome da bi u klub mogle da stignu najveće zvezde evropske košarke poput Majka Džejmsa ili Valtera Tavareša. 

To se nije desilo, što su čelni ljudi kluba Đorđe Đoković i Dejan Kamenjašević i najavilib čim su izašli pred javnost. Polako je skockan tim, u međuvremenu je Đoković napustio projekat i sad aje veliko pitanje kakvi su planovi Dubaija. Znamo da su do sada imali ideju da zaigraju prvo u ABA ligi, zatim u Evropi i najkasnije u Evroligi, a napravili su i za debitantsku sezonu vrlo respektabilan tim. 

Prvi je stigao nekadašnji reprezentativac Slovenije Jurica Golemac koji je polako spremao svoj tim, a koga to ima na raspolaganj? Mnogo poznatih imena, nekadašnjih reprezentativaca Srbije, sadašnjih Slovenije, povremenih Hrvatske kao i Amerikance, Filipince, Turke, Italijane... 

KAKO IZGLEDA DUBAI? 

MN Press 

Što se tiče prenosa lopte, tu će posao raditi Amerikanac Nejt Mejson i Aleksa Uskoković. Mejson ima 29 godina, veliko iskustvo pošto je nastupao u Izraelu, Rusiji, Kini, Portoriku, Francuskoj, Turskoj i nakon odlične sezone u Merkezefendiju stiže u Dubai. Što se Uskokovića tiče sa Crvenom zvezdom je igrao Evroligu, pre toga dobio minutažu u FMP-u, a nakon Mege i Borca ovo mu je prvi inostani angažman. Ferdinand Ravena će kao prvi Filipinac u Evropskoj košarci biti tu da pomogne, a kao bekovi su angažovani dobro poznati igrači.

Iz Partizana je stigao nekadašnji reprezentativac Srbije i sjajni šuter Danilo Anđušić, a njemu će konkurencija biti Klemen Prepelič, Slovenac ubojtog šuta je posle Real Madrida, Banvita, Olimpije, Cedevite, Huventuda i Galatasaraja stigao u ovaj uzbudljiv projekat. Na trojci će biti dva dokazana defanzivca, nekadašnji reprezentativac Srbije i bivši košarkaš Crvene zvezde i Partizana Nemanja Dangubić, kao i Avudu Abas koji prvi put igra van Italije. On će možda zaigrati i kao četvorka jer su tu za sada opcije samo mladi Turčin Bora Jašar i Amerikanac Džakori Vilijams koga se sećamo iz dresa Budućnosti, a igrao je za Burg, PAOK, Napoli i Hapoel. Ispod koša će biti nekadašnjii reprezentativac Hrvatske i dugogodišni evroligaški igrač Leon Radošević, kao i Jordanac Ahmet Duverioglu koji je sa Željkom Obradovićem i Fenerbahčeom osvojio Evroligu.

A KAD KREĆU?

MN Press 

Objavio je spisak mečeva na pripremama i prvi put ćemo Dubai videti na terenu 22. avgusta kada će se u Kopru sastati sa ekipom Dinama iz Zagreba. Zatim tri dana kasnije imaju mnogo ozbiljniji zadatak jer će rival biti Budućnost iz Podgorice, 27. igraju sa Splitom, a 30. sa Krkom iz Novog Mesta. Očigledno Jurica Golemac hoće da uigra svoj tim i da vidi gde Dubai stoji u odnosu na ABA ligaše. A prvi zvanični meč na programu je 23. septembra kada će se ekipa sa Bliskog istoka sastai sa Crvenom zvezdom na svom terenu. 

KAKVE SU AMBICIJE? 

Profimedia 

Nisu se mnogo zaletali sa izjavama i trudili su se iz uprave kluba da ostanu na zemlji, ali jasno je da su ambicije velike. Igraće u "Koka kola" areni koja prima 17.000 navijača, uspeli su da dovedu veliki broj igrača sa evroligaškim iskustvom, stigli su košarkaši koji su nosili dres Srbije, Hrvatske, Slovenije, Filipina, Italije, Turske i Jordana, a to je samo početak. Da li mogu da se suprotstave Crvenoj zvezdi i Partizanu već prve sezone? Realno, teško. Da li žele da budu konkurentni evroligašima već od sledeće? Svakako!

(MONDO, N.L.)

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

Nemanja Dangubić nakon poraza u polufinalu FIBA Lige šampiona  MONDO/Dušan Ninković