Centar iz ABA lige sve smislio, on je oteo zlato Srbiji: Vrbovao Enisa iz Prištine, napravi šampionski tim!

Edin Bavčić je selektor Austrije, tima koji nam je uzeo evropsko zlato posle pet godina dominacije.

MN Press

Srbija je posle pet uzastopnih titua na Evropskim prvenstvima u basketu 3x3 izgubila trofej! Naš tim je pao u finalu posle poraza od Austrije, a dobro poznata lica su nam uzela zlato! U sastavu Austrije igrao je Enis Murati, nekadašnji košarkaški reprezentativac ove zemlje, a sada lider 3x3 tima. On je rođen u Prištini, a košarkom je počeo da se bavi u Subotici u kojoj je odrastao. A i trener Austrije je dobro poznat svima u Srbiji.

U pitanju je 40-godišnji nekadašnji krilni centar reprezentacije Bosne i Hercegovine koga znamo iz perioda kada je nastupao u ABA ligi Edin Bavčić! Sastavio je ekipu koja je na domaćem terenu prvi put osvojila trofej prvaka Evrope, a kao selektor se našao u Austriji jer je tamo završio sa igranjem košarke.

Posle pet godina koje je proveo u austrijskoj košarci dobio je posao selekotra 3x3 tima. ubedio je Enisa Muratija da sa košarke pet na pet pređe na nešto manji teren i upravo je on bio ta karika koja je nedostajala i čovek koji je postigao ključne poene u meču finala sa "večnim šampionima" iz Srbije. 

BIO NBA PIK, OBIŠAO EVROPU!

Počeo je karijeru u Bosni, a od 2008. godine je u inostranstvu. Snažni krilni centar iz Foče je prvi put 2008. otišao u Tursku gde je zaigrao u Antaliji, a zatim je nastupao u Nemačkoj za Keln, u Sloveniji za Olimpiju, u Italji za Brindizi, Rusiji za Himik. Često je menjao ekipe pa je igrao i z Arisu, Kremoni, Kaodu, Limožu, Šopronu, Apolonu iz Patre, a stigao je i do Sigala iz Prištine. Poslednjih pet godina karijere od 2017. do 2022. godine odigrao je u Klosteneuburgu u Austriji. Kao mladog talenta 2006. godine su ga Toronto Reptorsi uzeli kao 56. pika na draftu, ali nikada nije prišao blizu najbolje lige na svetu. U julu 2012. trejdovan je u Nju Orleans Hornetse, a u januaru 2014. Hornetsi su njegova prava trejdovali u Klivlend Kavalirse.

Što se tiče naših basketaša oni su se vratili u Srbiju i jedan broj navijača ih je dočekao na aerodromu "Nikola Tesla" gde ih je ppozdravio i čestitao im na velikom uspehu. Posle pet zlata ponovo smo uzeli medalju, a već sledeće godine će tim Marka Ždera ciljati na novo zlato.

(MONDO, N.L.)

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

Marko Jarić rešava partije basketa  instagram/slavo_3