Slušaj vest

Srbija je posle šest godina dominacije pala na Evropskom prvenstvu u basketu 3x3, a srušio nas je jedan naše gore list! Austrija je savladala Srbiju 18:17 u finalu, a pored MVP-a turnira Nika Kaltenbrunera najbolji na ovom meču bio je Enis Murati!

Kako se reprezentacija Austrije spremala pred Olimpijske igre i pred ovo Evropsko prvenstvo održano baš u Beču zimus na turnirima 3x3 lige u Beogradu, domaćoj publici je ceo ovaj tim poznat. Ipak, Murati je oduševio publiku kada je u dresu tima Viena na tečnom srpskom dao izjavu nakon grupne faze jednog od turnira u Beogradu.

"Pa evo probaću na srpskom nadam se da će mi srpski biti dovoljno dobar za ovaj intervju. Hvala na pozivu, hvala nam je da smo tu. Viena tj. reprezentacija Austrije je na pripremma za Olimpijske igre i ovo je odlična šansa za nas da se uigramo", rekao je tada Enis Murati, na tečnom srpskom!

Priština, Subotica, pa otimanje zlata Srbiji!

MN Press, HELMUT FOHRINGER/APA /EPA Enis Murati

Enis Murati je rođen 2. avgusta 1988. godine u Prištini, ali je vrlo brzo prešao na sam sever Srbije. Odrastao je u Subotici, gde je i počeo da se bavi košarkom u Spartaku. Sa seniorskom košarkom počeo je u Austriji. u Gmundenu, a tamo je prava legenda. Od 2014. do skora je bio košarkaški reprezentativac Austrije. Ima pet titula, pet kupova i četiri superkupa osvojena u Austriji igrajući za Svans Gmunden i BC Vienu, a onda je sve šokirao kada se 2023. godine potpuno prebacio na 3x3. Kada je Austrija sa tri igrača došla na niz turnira u Srbiji Murati je istakao da to možda i nije loše, što se ispostavilo kao tačno.

"Malo regeneracija, malo odmor. Dobro je za nas trojicu što nas je samo troje zbog kondicije, tako aje sve super. Videćemo, ima dosta da se igra, nas je troje i videćemo koliko će snaga da nas služi. Daj bože da nas posluži do kraja i neka bolji pobedi", rekao je Murati.

On je 2010. godine izabran za igrača koji je najviše napredovao u austijojskoj bundesligi, a osim u Austriji igrao je i za Leven u Belgiji. Ima iskustvo igranja sa nekadašnjim košarkašem Partizana Adinom Vrapcem, ali i sa nekadašnjim omladinskim reprezentativcem Srbije Bogićem Vujoševićem.

Ključan za pobedu Austrije!

murati
Arena sport 

"Kljuć pobede bili su navijači, hvala Beč! Znali smo da smo morali da ih zaustavimo i uspeli smo to. Igrali smo sjajno, evropski smo šampioni i sjajno je osećanje. Ne mogu da objasnim ovo, ovo je ostvarenje sna. Porodica mi je ovde, ovo je za njih i jako je posebno", rekao je MVP turnira Niko Kaltenbruner posle pobede, ali iako je on postigao poslednji poen verovatno je ključni igrač sa pet poena u finalu bio Murati.

Otvorio je meč sa poenom za 1:0, zatim je posle ofanzivnog skoka poentira za 3:1, pa bio miran dok nije posle još jednog skoka poentirao za 11:9. Na kraju je posle poena MVP-a za 15:15 on postigao sledeća dva poena za Austriju, odlepio ih na 17:15 i tako praktično rešio ovaj meč. Doduše mogao je Strahinja Stojačić pogotkom da nam donese trijumf, ali - i srebro je veliki uspeh!

(MONDO, Nikola Lalović)

BONUS VIDEO: 

ArenaSport Promašaj Strahinje Stojačića