Slušaj vest

Na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine dogodio se još jedan veliki skandal - italijanska bokserka Anđela Karini predala je meč nakon samo 46 sekundi okršaja protiv Iman Helif, žene povišenih muških hormona iz Alžira. Iako je Svetska bokserska federacija utvrdila da je Helif rođena sa muškim hormonima, Međunarodni olimpijski komitet joj je dozvolio da se takmiči u Parizu protiv žena.

Dva razorna udarca možda su čak i slomila nos Italijanki, koja je dva puta podizala ruku u vis i tražila da se zaustavi meč. Prilikom jednog od prilazaka svom timu u uglu, Anđela je izgovorila nekoliko reči, koje su italijanski mediji preneli. Angažovani su čitači sa usana koji su otkrili da se Anđela Karini požalila trenerima na bol koji joj nanosi Iman Helif.

"Mnogo boli", navodno je rekla Anđela Karini svom timu u uglu nakon što je zatražila da se meč zaustavi. Ona nije uspevala da se odupre napadima Alžirke koja je rođena sa povišenim muškim hormonima, a posle manje od minuta procenila je da meč ne treba da se nastavi. Bilo je jasno da ne može da parira protivnici čije učešće na Olimpijskim igrama izaziva mnogo komentara. Pogledajte detalje meča:

Eurosport/Printscreen Prekid meča u boksu na Olimpijskim igrama u Parizu.

"Nikada u životu nisam tako jako udarena. Na Međunarodnom olimpijskom komitetu je da proceni da li je fer borba", rekla je Anđela nakon meča i dodala: "Ovog puta nisam uspela da na najbolji način predstavim Italiju jer više nisam mogla da se borim. Stavila sam tačku na ovaj meč posle drugog udarca. Nakon godina karijere i bokserskog života, osetila sam ovoliko jak bol u nosu. Rekla sam 'Dosta je'... Nisam mogla n privedem meč kraju, pa sam odlučila da stavim tačku."

Predstavnica Alžira Iman Helif nastaviće takmičenje u kategoriji do 66 kilograma, a ukoliko savlada narednu protivnicu osvojiće i medalju u Parizu. Na taj način će svakako biti ispisana istorija, ali pitanje je koliko ljubitelja sporta je želelu da vidi ovu novu epizodu olimpijskog sporta.