Slušaj vest

Olimpijske igre u Parizu obeležio je skandal u ženskom delu bokserskog turnira, pošto je Alžirka Iman Helif (25) u prvoj rundi savladala Italijanku Anđelu Karini. Italijanska bokserka predala je meč nakon samo 46 sekundi i dva veoma snažna udarca koja je dobila u lice, a zatim je pala na kolena i zaplakala. Pobednik ovog meča je Iman Helif, bokserka koja je rođena kao žena, ali sa povišenim muškim hormonima.

Čitav svet danas priča o meču Karini i Helif, uz podsećanje da je Iman prošle godine izbačena sa Svetskog prvenstva jer je Svetska bokserska federacija utvrdila da je "rođena kao muškarac", odnosno sa povišenim muškim hormonima. Međunarodni olimpijski komitet nije se pridržavao istog kriterijuma pred Olimpijske igre u Parizu, a mnogi su zaboravili da je Alžirka nastupila i na takmičenju u Tokiju pre tri godine.

Šampionka Afrike iz 2022. godine, osvajačica zlata na Mediteranskim igrama istog leta i svetska vicešampionka iz 2022. godine Iman Helif već je pokušala da se domogne zlatne medalje na Olimpijskim igrama, ali tada nije mogla da dođe do odličja! Ovako je izgledao meč Iman Helif i Anđele Karini u Parizu:

Eurosport/Printscreen Prekid meča u boksu na Olimpijskim igrama u Parizu.

Na putu Iman Helif našla se predstavnica Irske Keli En Herington, koja je nepodeljenom odlukom sudija upisala trijumf u četvrtfinalu. Herington je kasnije savladala i sve ostale protivnice na putu do zlatne medalje, a Helif je novu priliku da se oproba protiv žena dobila ovog leta u glavnom gradu Francuske. Pogledajte detalje meča iz Tokija, sa Olimpijskih igara 2021. godine:

Helif je u Tokiju savlada Marijem Homrani iz Tunisa, pre nego što se namerila na devojku iz Irske koja joj je završila učešće na prvim Olimpijskim igrama. Tada je to bila kategorija do 60 kilograma, a danas je Alžirka u kategoriji do 66 kilograma - gde je prethodnih godina već beležila poraze od najboljih svetskih bokserki.

BONUS VIDEO:

RTS Novak Đoković vadi krstić iz majice na Olimpijskim igrama