Slušaj vest

Srbin je uzeo medalju poslednjeg dana OIimpijskih igara! Gledaćemo naše vaterpoliste u finalu olimpijskog turnira protiv Hrvatske od 14 časova i znamo da će oni sigurno uzeti medalju, a pre njih je bronzu oko vrata sebi obezbedio mladi biser Petar Cikuša! ovaj fantastični rukometaš koji nastupa za Barselonu nedavno je osvojio Ligu šampiona sa Kataloncima, a sada je kao reprezentativac Španije uzeo bronzu na Olimpijskim igrama! 

Španija je u meču za treće mesto savladala Sloveniju 23:22 (12:12), a Cikuše nije bilo ni na klupi. On je pozvan u nacionalni tim kao jedna od tri izmene, pošto se povredio iskusni Đoan Kaneljas u zadnji čas, nekoliko dana pred početak Olimpijskih igara. Cikuša je bio apsolutno najbolji rukometaš juniorskog prvenstva Evrope i doneo je Španiji zlato, a onda ga je selektor Đordi Ribera pozvao u "A" tim za OI. Ipak sistem takmičenja je takav da selektori imaju 14 igrača na raspolaganju i tri izmene koje moraju da budu na tribinama, a ni na jednom meču Ribera nije pozvao Cikušu da bude u tih 14. Tako je možda i najveći rukometni talenat Evrope uzeo bronzu, a da nije kročio na teren! 

U meču za bronzu Španci su vodili veći deo meča, mada nisu uspevali da se odlepe na više od tri gola razlike. Na kraju je Slovenija imala poslednji napad za izjednačenje i produžetak, ali nisu uspeli da upute dobar šut. Najefikasniji kod Španaca bio je Aleks Gomez-Abeljo sa pet golova, a on se nažalost povredio i iznet je sa terena u poslednjem minutu. Četiri gola dao je Kasado, a tri Serdio. Kod Slovenaca Juri Delenec je dao šest, Blaž Janc pet, a Aleks Vlah tri gola. 

Španija je počela i završila turnir pobedama nad Slovenijom, savladali su Japan i Hrvate u grupi, a izgubili su od Švedske i Nemačke. U meču četvrfinala su posle produžetaka savladali Egipat, a u duelu polufinala ih je u dramatičnoj završnici sa golom razlike savladala Nemačka, koja će u finalu za zlato igrati as Dancima. 

KO JE PETAR CIKUŠA?

Petar Cikusa
X/@tacuenco/Printscreen 

Petar Cikuša je sin nekadašnjeg rukometaša Partizana iz Bjelovara Zorana, a zajedno sa bratom Đorđem igra za Barselonu. Iako im je tek 18 godina već su dobili šansu u prvom timu prvaka Evrope, a obojica su polivalentni i mogu da igraju na više bekovskih pozicija. Dolaze iz srpske porodice iz Hrvatske, a kada je izbio rat u Hrvatskoj njihov otac je otišao da igra rukomet u Španiji i oni su tamo rođeni. Imali su i Petar i Đorđe šansu da igraju za Hrvatsku, Srbiju i Španiju, probali su Hrvati da ih ubede da obuku dres njihovog nacionalnog tima, ali su se odlučili za zemlju rođenja. Nanizali su medalje u omladinskim kategorijama, dobili kod Ribere priliku da zaigraju i za "A" tim u nekim kvalifikacionim utakmicama, a sada je Petar uzeo i medalju! Ovo je Špancima peta bronza na Olimpijskim igrama. 

(MONDO, N.L.)

BONUS VIDEO:

Arena Sport RUKOMET Srbija ispustila pobedu protiv Islanda