MONDO INTERVJU

SRBIJA IZ KORONA HAOSA NA EVROPSKO PRVENSTVO! Škrbić za MONDO - Možemo da pobedimo bilo koga, ali pod jednim uslovom!

Autor Nemanja Stanojčić

U intervjuu za MONDO, legendarni rukometaš priča o Evropskom prvenstvu, očekivanjima, problemima. "Toni je sjajan "kuvar" koji od sastojaka koje ima ume da napravi sjano jelo", kaže Škrbić.

Izvor: MN Press

Vreme je! Danas počinje Evropsko prvenstvo u rukometu, a Srbija će pod dirigentskom palicom selektora Tonija Đerone pokušati da napravi iznenađenje.

"Orlovi" su otputovali na šampionat koji se održava u Mađarskoj i Slovačkoj (od 13. do 30. januara) i nalaze se u grupi C sa Francuskom, Hrvatskom i Ukrajinom. Pvi meč će igrati večeras protiv Ukrajinaca (18.00).

Šta može da se očekuje od nacionalnog tima, šta je Đerona uneo u ekipu, na čemu su sve radili i šta bi mogao da bude ključ uspeha? To su samo neka od pitanja na koje je legendarni rukometaš Dragan Škrbić dao odgovor u intervjuu za MONDO. U prvi plan je stavio glavni problem - koronu. Uveren je da ekipa može do dobrog rezultata, ali samo ako ih virus nekako zaobiđena šampionatu.

"Da nije bilo ove situacije sa koronom bio sam siguran da naša reprezentacija može bilo koga da pobedi. To je sklop vrhunskih igrača sa pobedničkim mentalitetom. Selektor Đerona je sklopio jednu celinu. Kada igraš za reprezentaciju nešto od sebe moraš da otkineš, to je spomenuo i Dejan Bodiroga. Toni Đerona je to uspeo da sastavi i uskladi", počeo je Škrbić razgovor za MONDO.

Nije hteo da priča o dometima ekipe.

"Dogodilo se ovo sa koronom i nezahvalno je davati prognoze. Ne samo u vezi naše reprezentacije, već i ostalih. Siguran sam da će se neki zaraziti i tokom šampionata, pitanje je ko će igrati kad, kako će sve to funkcionisatii."

EHF je prvo zahtevao 14 dana izolacije, pa je onda promenio pravila zbog velikog broja zarađenih.

"Smanjeno je na pet dana, pa dva negativna testa i test opterećenja. Sada ispada da je bolje za one što su se zarazili pre desetak dana, nego sada ako se zarazi. Tamo će biti publike, kontakata. Nezahvalno je pričati".

TONI ĐERONA - SJAJAN "KUVAR"

Izvor: MN Press

Od momenta kada je španski stručnjak Đerona seo na klupu Srbije primetan je pomak u igri ekipe.

"Mnogi ljudi nisu primetili da je Toni nasledio igrački kadar koji je selektirao Nenad Peruničić i uveo neke nove igrače popout Kukića, Vorkapića, Ilića. Sada je on formulisao igrački kadar, a ono što je doneo jeste način priprema", kazao je Škrbić.

Napravio je malu pauzu, pa je nastavio da pojašnjava na šta misli.

"Ranije su pripreme trajale duže, sada posle 10 treninga idu na velika takmičenje. Đerona je pokazao kako se koristi vreme kada nisu zajedno, koristi nove tehnologije za virtuelne sastanke, pa su igrači spremni kada dolaze na pripreme reprezentacije i taj deo je izuzetno bitan. Drugi su to radili ranije, pa su imali više uspeha od nas".

Španski treneri dominiraju svetskim rukometom već duže vreme.

"To je tačno. Oni u rukometu imaju kontinuitet dugi niz godina. Oni su dobri kuvari. Znaju od sastojaka koje imaju da naprave najbolje jelo, izuzetno su posvećeni. Za razliku od naših trenera, sarađuju jedni sa drugim, vuku jedni druge kroz karijeru."

Na direktno pitanje o stilu igre i promenama koje je uveo Dragan je dao zanimljiv odgovor.

"Primetio sam da svi dobijaju šansu da igraju, svi su deo tima, ne preza od toga da i najneiskusnijima da šansu. Protiv Francuske u Zrenjaninu, na meču koji je bio inicijalna kapisla za euforiju oko rukometa su igrali Dodić od 17 i Nikolić koji ima 19 godina i to na osam minuta pre kraja. Oni su odlučili taj meč. Uneo je samopouzdanje u ekipu. Što se tehničkih stvari tiče, vidi se da sistem postoji i da svaki igrač zna šta treba da zna u svakom trenutku."

HVALA KARIJU PEŠIĆU

Izvor: MN Press

Sa Škrbićem smo obavili razgovor na promociji knjige Svetislava Pešića "Moja igra moj put".

"Zadovoljstvo mi je bilo da dođem, zahvaljujem se na pozivu. Družili smo se u Barseloni, on je trenirao košarkaški klub, ja sam igrao u rukometnom. Slušao sam šta su pričali Divac i Bodiroga koji su bili moji sportski idoli i ako knjiga bude u pravcu u kom su pričali na promociji, imaće mnogo poučnih i dobrih saveta za sve nas koji volimo sport. Rečenica da sport nema prečice dovoljno govori", priča Dragan.

Pun je pohvala na račun selektora košarkaške reprezentacije.

"Kari je specifičan, ima takav način humora. Kroz svaku rečenicu koju izgovori nešto poručuje. Da li je to kroz neku njegovu foru, fazon, uvek postoji neka poruka. Jedna od njih je da nije isto igrati meč na pobedu, a ne igrati da ne izgubiš. To je taj pobednički mentalitet."

KLUPSKI RUKOMET

Izvor: MN Press

Za kraj smo ostavili priču o klupskom rukometu. Šta je to što treba da se učini da bi se u tom sektoru stvari popravile?

"Osnovna stvar su finansije, ako bude novca biće i klubova i igrača. Nama je problem što nam mladi odlaze u inostranstvo neafirmisani, a to je posledica toga što klubovi nisu ekonomski jaki. Sredstva nisu velika, nego je fama da je u inostranstvu bolje. Glupo je ja da pričam da nije bolje, kada sam 25 godina bio u inostranstvu, ali baš zbog tog iskustva mogu da kažem da nije bolje", iskren je Škrbić.

Inače, on se vratio u Crvenu zvezdu, kao član Upravnog odbora.

"Vojvodina je podigla standard, liče na ozbiljan klub, pravili su sistem korak po korak. Mi, ostali, treba da sledimo njihov primer i da probamo da ih prestignemo", zaključio je Škrbić.