Slušaj vest

Ceremonija zvaničnog otvaranja Olimpijskih igara u Parizu bila je spektakularna, pošto je prvi put defile sportista organizovan van stadiona - i to na reci Seni, međutim istovremeno je izazvala i mnogo kontroverzi. Tako je jedna od scena mnoge podsetila na čuvenu sliku "Tajna večera", a nakon nastale prave bure na društvenim mrežama čak su i organizatori morali da upute izvinjenje ako su "nekoga uvredili" na taj način.

Najpogođeniji su ipak bili vernici, kojima je zasmetalo što su "dreg kraljice" na neki način parodirale pomenuto umetničko delo Leonarda da Vinčija, na kome je inače prikazan Isus Hrist sa svojim apostolima, pa se tako već tri dana samo o tome priča na društvenim mrežama. Raspravlja se o tome da li umetnost sme da bude toliko provokativna, da li je time pređena crvena linija kao i "u kakvom to novom svetu živimo", tako da se pojavilo more lažnih informacija na tu temu. Verovali ili ne, ali uspeli su čak da upletu i Novaka Đokovića!

O čemu se radi? Zbog toga što je Novaku Đokoviću na meču prvog kola protiv Majka Ebdena iz majice ispao lančić sa krstićem, koji inače nosi godinama, počela je da se širi lažna teorija da je to uradio kao reakciju na "uvredu svih vernika" otvaranjem na Olimpijskim igrama... I ne samo to, tu je i citat koji se deli, predstavljen kao da je nastao u Parizu.

Kurir/Dado Đilas Novak Đoković Olimpijske igre 2024

"Pre nego što sam sportista, ja sam prvenstveno pravoslavni Hrišćanin", piše stotine profila na društvenim mrežama, a u pitanju je Đokovićeva izjava iz 2011. godine, nastala nakon što je dobio orden Svetog Save. Pogledajte tvitove koji su plasirali taj citat kao da je nastao za vreme Olimpijskih igara u Parizu, uz insistiranje na tome da je zbog ceremonije otvaranja Igara - Đoković izbacio krstić iz majice.


Novak Đoković se naravno nije oglašavao na ovu temu pošto nije ni bio na otvaranju Olimpijskih igara zbog sasvim opravdanih razloga, dok mu je krstić iz majice ispao slučajno - što se često dešava na njegovim mečevima. S druge strane za organizatore i te kako ima reči kritike, ali na drugu temu.

"Žao mi je zbog Ebdena, usredsređen je na dubl. Nelogična su pravila, da ako neko otkaže, zovete dubl igrača koji igra singl. A imate igrače koji su na listi čekanja. To je neprimereno, nije to isti nivo u kontekstu konkurencije. Što se mene tiče, odličan početak i priprema za sledeće kolo za Nadala", rekao je Đoković koji je na kraju bio i u pravu, zaista će igrati protiv Španca na Olimpijskim igrama.

Meč između Novaka Đokovića i Rafaela Nadala zakazan je za danas u Parizu, ne pre 13.30, a kvote koje su izbacile kladionice su zaista nezapamćene u istoriji njihovih duela.

BONUS VIDEO:

RTS/Printscreen Novak Đoković se krsti pred početak Olimpijskih igara

(MONDO - M.V.)