Slušaj vest

Ceo teniski svet je u šoku nakon što je otkriveno da je trenutno prvi teniser na ATP listi Janik Sinerdva puta pao na doping testu, a da mu je to oprošteno. Nije suspendovan iako mu je u uzorcima pronađem klostebol supstanca koja je zabranjena i zbog koje su drugi teniseri morali da završavaju karijere! 

Recimo takođe Italijan Stefano Bataljino, nekada 760. igrač sveta nije dobio nikakve popuste. Suspendovan je na četiri godine jer je koristio klostebol na isti način. Dakle njegov fizioterapeut ga je masirao, ali niko ga nije pitao da svedoči i da tako spreči zapravo kraj karijere ovog sportiste.

Suspenzija je došla od strane ITIA - Međunarodne agencije za integritet tenisa, pošto je Bataljino 2022. godine u septembru na turniru u Maroku bio pozitivan. U urinu mu je nađen ovaj anabolički steroid i momentalno je dobio uslovnu suspenziju do februara 2023. godine. Italija je zatražio posebno saslušanje i ono se održalo u oktobru naredne godine, kada je već godinu dana bio van terena. Branio se time što je svedočio da je nenamerno koristio ovu supstancu, baš kao i Siner, ali nije mu to pomoglo.

Javier Garcia / Shutterstock Editorial / Profimedia Janik Siner medicinski tajm aut

"Nezavisni tribunal je utvrdio da Bataljino nije dokazao šta je izvor klostebola i zato je utvrđeno da je doping prekršaj bio nameran. Zbog toga teniser nema pravo ni za kakvo smanjenje ispod određene četiri godine suspenzije", navelo se u saopštenju, a uz sve to kazna je krenula da mu teče tek od 1. februara 2023. godine, tako da će on biti u mogućnosti da se vrati na teren tek 31. januara 2027. godine, što je malo verovatno.

Takođe je Bataljinu zabranjenno ne samo da igra turnire, već i da trenira bilo koga, da prisustvuje turnirima kao gledalac i zaprećeno mu je daljim kaznama ako te uslove prekrši. Što se tiče Sinera, on je ostao prvi na svetu, najverovatnije će biti prvi nosilac na US Openu i blizu je toga i na kraju godine bude prvi na ATP listi.

(MONDO, N.L.)

BONUS VIDEO: 

MONDO/Nemanja Stanojčić Jelena prati Novakov izlazak