Slušaj vest

Italijanski teniser Janik Siner bio je pozitivan na doping testu za vreme Indijan Velsa (mart ove godine), ali je oslobođen svih optužbi bez da je javnost saznala i da je istraga u toku. Ocenjeno je da je u Sinerovo telo sasvim slučajno dospela mala količina nedozvoljene supstance klostebol, navodno preko njegovog fizioterapeuta, a za razliku od nekoliko drugih tenisera i teniserki koji su za istu stvar bili suspendovani i po dve godine, Italijanu su "progledali kroz prste".

Iako je bio suspendovan zapravo na nekoliko dana, Siner je mogao da se takmiči na svim turnirima na kojima je igrao. Nakon što je u Indijan Velsu pronađen pozitivan uzorak (dva puta!), Siner je nesmetano igrao Majami i osvojio ga, dok mu je "magično" pred početak mastersa u Madridu ukinuta privremena suspenzija jer je uložio žalbu.

Imao je manjih fizičkih problema tokom leta, neočekivano se povukao sa Olimpijskih igara na kojima su inače znatno rigoroznije doping kontrole, a na kraju - ništa nije izgubio i pred US Open je osvojio Sinsinati. Sa pet titula u kalendarskoj godini u kojoj mu je pronađena nedozvoljena supstanca u krvi, imao je prednost u odnosu na svoje kolege, pre svih na dvojicu najvećih rivala - Karlosa Alkaraza i Novaka Đokovića.

Nakon svega, Sineru je oduzeto 400 bodova osvojenih na Indijan Velsu i novčana nagrada sa tog turnira, tako da se postavlja pitanje da li će "minus" važiti retroaktivno?

Kurir/Dado Đilas Đoković govor u Parizu

To je bitno zbog Novaka Đokovića koji bi u toj računici trebalo da dobije još jednu nedelju više na vrhu ATP liste. U pitanju je prošla sedmica tokom koje je Nole trebalo da bude prvi, pre nego što je izgubio "hiljadarku" jer nije igrao u Sinsinatiju, odnosno pre nego što je Siner zaradio 590 bodova zbog titule na tom turniru. Pamtimo dobro i da je Nole ostajao bez nedelja na vrhu ATP liste kada je renking bio "zamrznut" za vreme pandemije...

Interesantno je da je upravo u odbranu Đokovića stao jedan od njegovih najvećih "hejtera" novinar Ben Rotenberg, koji je od ATP tražio objašnjenje za ovakav propust.

Podsetimo, Đoković je rekorder po broju nedelja na prvom mestu ATP liste i stao je na 428.

BONUS VIDEO:

RTS1 Novak Đoković slavi sa zastavom