Australijan Open svake godine označava pravi početak teniske sezone. Iako pre njega u kalendaru postoje još neki turniri, oni se smatraju samo zagrevanjem za smotru u Melburnu, kojom se zapravo diže teniska zavesa.

Prvi grend slem sezone uvertira je za sve predstojeće velike turnire u godini. Na njemu se proverava sve ono na čemu se tehnički dorađivalo tokom kratke godišnje pauze i hvata zalet za sve ono što sledi.

Australijan Open, ili Ozi Open, kako ga još zovu, zato je turnir koji se može pohvaliti time da ga je osvajalo više različitih tenisera od bilo kog drugog grend slema.

Prvi put odigran je 1905. godine pod nazivom Australijski šampionat, i sve do 1922. na njemu su nastupali samo muškarci. Gotovo do 1946. igrali su mahom domaći takmičari, a tek posle Drugog svetskog rata učešće su uzeli Evropljani.

Tokom duge istorije Ozi Open nije se igrao samo devet godina - od 1916. do 1918. zbog Prvog svetskog rata, zatim od 1941. do 1945. zbog Drugog svetskog rata, kao i 1986. zbog promene u kalendaru takmičenja. Ali kuriozitet je da je 1977. turnir odigran dva puta.

Sadašnji naziv Australijan Open dobio je 1969. godine.

Aus Open se dugi niz godina igrao na travnatoj podlozi - od prve sezone 1905. pa sve do 1987. Onda je uvedena zelena podloga "Rebound Ace", koja je bila aktuelna punih dve decenije, a zbog pritužbi igrača da se topi na visokim temperaturama, 2008. postavljena je "Plexicushion Prestige", boje okeana, koja se i sada koristi.

Interesantno je i da se Australijan Open seljakao tokom godina. Najviše puta igralo se u Melburnu, ali tokom bogate istorije još četiri australijska grada bila su domaćini prvom grend slemu sezone (Sidnej, Adelejd, Pert i Brizbejn), dok se dva puta igralo i na Novom Zelandu, u Krajstčerču i Hejstingsu, polovinom prve i početkom druge decenije 20. veka. Na današnjem Melburn Parku, prestižnom kompeksu koji je pretvoren u pravi teniski grad, igra se od 1988. godine, a iz godine u godinu interesovanje javnosti je sve veće, baš kao i poseta.

Kada je reč o najuspešnijim igračima koji su nastupali u Australiji, aktuelni šampion Novak Đoković zauzima posebno mesto. Najbolji sprski teniser je uz Andre Agasija i Rodžera Federera jedini igrač u takozvanoj "open eri" koji je osvojio četiri titule (samo je Roj Emerson šest puta podizao pehar u Melburnu ali pre 1968. godine), ali i jedini koji je to učinio tri godine zaredom (2011, 2012, 2013). Pre "open ere" uspešni je opet bio samo Emerson koji je bio nepobediv pet godina, od 1963. do 1968. godine.

I SRBI VOLE MELBURN

Srpski teniseri ostavili su traga na Australijan Openu. Najuspešniji je Novak Đoković, koji je 2008. osvojio prvu od svoje četiri titule u Melburnu. Kada je reč o teniserkama Ana Ivanović je takođe pre šest godina stigla do velikog uspeha, igrala je finale, ali je izgubila titulu u borbi sa Marijom Šarapovom.

Pre njih, pod zastavom Jugoslavije harala je Monika Seleš. Mala Mo vezala je tri trofeja u nizu 1991, 1992. i 1993. godine, što je do sada za rukom pošlo samo još čuvenoj Nemici Štefi Graf i Švajcarkinji Martini Hingis. Seleš je u karijeri osvojila još jednu titulu u Melburnu (1996), ali je tada već nastupala pod zastavom SAD.

Uspeh vredan pomena, pre Đokovića, zabeležio je i Slobodan Živojinović, koji je 1985. igrao polufinale. Zaustavio ga je Mats Vilander, ali je pre toga Boba savladao velikog Džona Mekinroa u meču koji je mnogim ljubiteljima tenisa ostao u sećanju. Jugoslovenski teniser slavio je u pet setova (2:6, 6:3, 1:6, 6:4, 6:0) u čuvenom "piknik" meču, u kojem je Amerikanac izgubio nerve.

U analima Australijan Opena ostalo je zabeleženo i da su Janko Tisparević i Jelena Janković 2001. godine osvojili titule u juniorskoj konkurenciji, dok se Nenad Zimonjić okitio sa dva pehara u mešovitom dublu - 2008. u paru sa Ruskinjom Elenom Bovinom i 2008. sa Kineskinjom Sun Tjantjan, dok je sa Danielom Nestorom 2010. izgubio finale muškog dubla od čuvene američke braće Boba i Majka Brajana