Kad su Rimljani okupirali Grčku, oko 146. godine pre nove ere, usvajali su lokalna znanja, kulturu, reči i hranu. Veruje se da ime ovog specijaliteta dolazi od grčkog "laganon", što je označavalo ravno, tanko testo isečeno na široke trake. I iako Grci nisu "izmislili" ovo sočno jelo od testa i mesa, svakako su doprineli inspiraciji za njegov nastanak.

Lazanja kakvu danas poznajemo, bogato slojevito jelo koje "pliva" u raskošnom sosu od paradajza oplemenjenom mlevenim mesom, "debitovalo" je u Napulju, u Italiji, negde u srednjem veku.

Ovo jelo toliko je popularno da ima i svoj "dan", verovali ili ne. Pa, povodom Sveskog dana lazanje, donosimo vam jednostavan recept, da biste mogli dostojno da obeležite ovaj praznik:

Sastojci:

400 grama gotovih kora za lazanje

400 grama rendanog tvrdog sira (ako ne želite da se toliko oseća ukus sira, smanjite količinu)

Za fil sa mesom:

500 grama mlevenog junećeg mesa

jedna glavica luka

dva čena belog luka

sos od paradajza (pakovanje od pola kilograma)

so

biber

origano

malo ulja

Za bešamel sos:

5 kašika brašna

1 decilitar ulja

1 litar mleka

malo muskatnog oraščića (ako ne volite taj ukus, može i bez muskatnog oraščića)

Priprema:

Sitno iseckajte crni i beli luk, prodinstajte ga na ulju, dodajte mleveno meso i začine i dinstajte dok meso ne bude skoro gotovo. Zatim dodajte paradajz sos i dinstajte još dvadesetak minuta.

Za bešamel sos, lagano propržite brašno na ulju, i uz stalno mešanje dodajte mleko (pazite da se ne naprave grudvice). Dodajte muskatni oraščić i kuvajte nekoliko minuta.

Kore za lazanje stavljajte u ključalu vodu da malo omekšaju, a onda slažite lazanje. Posudu za pečenje malo nauljite, pa ređajte kore, stavite na njih bešamel pa sos sa mesom, pospite rendanim sirom i tako redom dok ne potrošite sve sastojke. Završite korama i prelijte ostatkom bešamel sosa, a pred kraj pečenja pospite odozgo rendani sir.

Pecite na 200 stepeni oko 40 minuta i - prijatno.