"Ranjena" reprezentacija Francuske nije sebi dopustila dva loša meča zaredom.

Nakon neočekivanog poraza od Finske, posle produžetka, "trikolori" su odigrali daleko bolje protiv Grčke, poveli rano i dugo imali visoku prednost, da bi tek u finišu probuđeni Heleni uspeli da priđu na jednocifrenu razliku.

Grci su dugo loše šutirali, potom pogodili četiri vezane trojke, dok je Francuska promašivala i u čudu posmatrala kako se njena prednost smanjuje, ali je ipak smogla snage da odoli i upiše prvi trijumf.

Nando de Kolo "vratio" je trojku nakon promašaja Mancarisa, da bi potom i Evan Furnije pogodio važne poene pod kontaktom, utišavši dvoranu kojom je provejavao optimizam grčkih navijača.

Na kraju, GRČKA - FRANCUSKA 87:95 (15:27, 21:28, 21:20, 30:20)!

Najefikasniji u redovima "trikolora"  bili su Žofri Lovernj i Evan Furnije sa po 21 poenom, s tim da je (krilni) centar dodao 11 skokova za "dabl-dabl" učinak. Dvocifreni su bili još Toma Ertel (13) i Nando de Kolo (16).

Kada je u pitanju reprezentacija Grčke, koja je sada takođe na skoru 1-1, prednjačio je Jorgos Printezis sa 22 poena, a po 15 su dali Slukas i Kalates.

BRAVO ZA NAVIJAČE ISLANDA, ALI...

U prvom kolu poraz od Grčke 61:90.

U drugom za poen ubedljiviji od Poljske - 61:91.

Iako su njihovi borbeni, niski i košarkaški skromni reprezentativci napravili "minus" od 59 poena u prve dve utakmice Grupe A u Helsinkiju, verovatno najbučnija navijačka grupa na tekućem Eurobasketu nije ni pomišljala da se utiša.

Čuveno fudbalsko "HU! HU!" sa Evropskog prvenstva u Francuskoj prošlog leta nastavljeno je u košarkaškoj dvorani u prestonici Finske, koja je jedna od četiri domaćina prve faze EP u košarci.


Koliko su njihovi navijači nadmoćni na tribinama, toliko su košarkaši Islanda nemoćni na parketu, gde su ih Poljaci porazili 30 razlike "s pola snage", u utakmici u kojoj je selektor Poljske, Majk Tejlor, odmarao igrače koji su izneli najveći teret u startnom porazu od Slovenije 81:90.

Kapiten Adam Vačinski ubacio je 15 poena, uz šest skokova, Amerikanac sa poljskim pasošem Ej-Džej Sloter postigao je 12 uz šut 1/5 za tri, dok je Pžemislav Karnovski prednost u vidu 216 centimetara visine iskoristio za deset poena uz šut 2/6.

Islanđani, koje s klupe predvodi Kanađanin Krejg Pedersen, imaju jednog igrača od 215 centimetara, Trigvija Hlinasona, a potom samo još jednog višeg od dva metra - Pavela Jermolinskog, koji ima 202.

U jurnjavi kojoj su bili i ostali verni, "ribari" su pronašli 16 poena u rukama Hjordura Viljemsona (4/5 za dva, 2/5 za tri), dok je Haukur Helgi Palson imao užasan dan - 1/10 iz igre za tri poena. On je u porazu od Grčke bio ubedljivo najefikasniji u svom timu sa 21 poenom.

Poljaci se u narednoj utakmici sastaju sa domaćinom, Finskom, a potom ih očekuju dueli sa Francuskom i Grčkom.

REZULTATI 2. KOLA:

Poljska - Island
91:61
Grčka - Francuska 87:95
Finska - Slovenija 78:81

TABELA: Slovenija 2-0, Poljska 1-1, Grčka 1-1, Francuska 1-1, Finska 1-1, Island 0-2.

PAROVI 3. KOLA (nedelja): Francuska - Island, Slovenija - Grčka, Finska - Poljska.

REZULTATI 1. KOLA: Slovenija - Poljska 90:81, Island - Grčka 61:90, Francuska - Finska 84:86 (72:72).