Naučnici su otkrili način da potpuno ugase želju za slatkišima.
Istraživanje sprovedeno na Kolumbiji pokazalo je da postoji nacin da se "iskljuci" želja za šecerom. Doduše, zasad je utvrdeno da teorija "radi" na miševima, ali naucnici smatraju da bi isti princip mogao da se primeni i kod ljudi, što bi bio veliki pomak u lecenju poremecaja u ishrani, piše "Miror".
Ova studija zasniva se na nalazima ranijih istraživanja koja kažu da kada jezik dode u dodir sa necim slatkim, gorkim, slanim ili kiselim, signali stižu u odredene zone mozga da bi se ukus prepoznao i pokrenula odgovarajuca reakcija organizma.
U novom istraživanju, naucnici su se fokusirali na slatko i gorko i reakciju koju ovi ukusi izazivaju u amigdali, delu mozga koji je odgovoran za culna iskustva.
"Raniji radovi su pokazali da postoji jasna 'podela' na 'slatka' i 'gorka' podrucja u delu korteksa zaduženom za ukus", objasnio je dr Li Vang, koji je vodio ovo istraživanje.
"Nova studija pokazala je da se ta podela nastavlja sve do amigdale. Jasna razdvojenost slatkog i gorkog znaci da možemo nezavisno da manipulišemo tim podrucjima mozga i da posmatramo promene koje nastaju u ponašanju", kaže on.
Tokom istraživanja, sprovedeno je nekoliko eksperimenata u kojima su veze za prenošenje slatkog ili gorkog ukusa s amigdalom "iskljucene".
Kada su bile iskljucene slatke veze, miševi su i dalje mogli da razlikuju slatko od gorkog, ali je izostajala emocionalna reakcija koja je uobicajena - preferiranje šecera ili averzija prema gorkom.
"Bilo bi kao da uzmete komad svoje omiljene cokolade, i vi znate šta je to, ali ne osetite nikakvo zadovoljstvo. Posle nekoliko zalogaja, najverovatnije biste prestali da je jedete, dok biste je ranije pojeli celu", objašnjava dr Vang.
Naucnici smatraju da je ova tehnika važan korak koji bi u buducnosti mogao da se primenjuje na ljudima koji pate od poremecaja u ishrani ili ekstremne gojaznost.