• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Gde je škola za 'vođu navijača'?"

Izvor mondo.rs

Skupština Srbije razmatra izmene zakona o učestvovanju u tučama, neredima i incidentima na utakmicama. Evo šta sve izmene predviđaju. Da li mislite da će ove nove mere doneti rezultate?

 Navijači tuča navijačke tuče oštriji zakon prema huliganima Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Može li se huliganima iz navijačkih grupa stati na put?

Više retoričko, nego realno pitanje, jer ako se želi - sve se može. Poznato je ko pravi probleme na utakmicama (fudbalskim, košarkaškim), čime se bave raznorazne osobe koje sebe zovu "navijačima", kako i gde se okupljaju, zakazuju tuče, neretko, nažalost, sa tragičnim posledicama.

Razne vlasti su, bar deklarativno, najavljivale konačni obračun sa huliganima, donošeni su mnogi propisi, sve je pretočeno u Zakon o o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama.

Taj zakon pretrpeo je nekoliko izmena do sada, a trenutno je u Skupštini Srbije u toku razamtranje novih predloženih promena u tom aktu, koje podrazumevaju pooštravanje sankcija za nedolično ponašanje na utakmicama.

U raspravi o predloženim izmenama Zakona, izražena je podrška Ministarstvu unutrašnjih poslova da istraje u ovome i da zakon zaista bude sproveden.

"U Srbiji imamo novo zanimanje - 'vođa navijača'. Ja se pitam gde se završava škola za to? Mediji pišu populistički i nazivaju huligane 'vođama navijača'. Samo u Srbiji se dešava da policija bude angažovana da razdvaja tri navijačke grupe koje navijaju za isti klub! Pa to nigde nema! Potrebna nam je veća društvena aktivnost za rešavanje ovog problema i pozdravljamo predložene pooštrene mere za iskorenjivanje nedoličnog ponašanja na utakmicama, mada ne treba biti preveliki optimista da će se to dogoditi u skoroj budućnosti", rekao je poslanik Jedinstvene Srbije Petar Petrović.

Istakao je i da su za trenutno stanje odgovorni i pojedini funkcioneri sportskih klubova koji svojim izjavama "raspaljuju, ionako raspaljene strasti među navijačima", što se neretko završava i tragičnim posledicama - gubitkom mladih života.

Lider opozicione Nove Srbije Zoran Živković ističe da su i postojeće odredbe zakona dobre, ali i da se nada da će nove biti još bolje.

"Može na utakmicama da se dešava svašta - da gori pola stadiona, da se polomi hala, a mogu i da se stvore uslovi za normalno odigravanje mečeva. Imamo dobre primere, recimo organizacija finala košarkapkog kupa u Nišu. Ja sam bio zadužen za organizaciju pet, šest puta i tada se nije dogodio nijedan incident. Bila je upaljena jedna baklja, a intervencija Žandarmerije je bila takva da posle to nikome nije palo na pamet", rekao je Živković.

On je dodao da sa navijačkim grupama treba održavati redovne sastanke razgovore iz preventivnih razloga kako bi se navijači "doveli u red".

Upitao je i da li će odredbe zakona biti jednako primenjivane prema svima, odnosno da li će se  primenjivati i na one koji su bliski profesionalno, rođački i na svaki drugi način povezani sa najvišim državnim funkcionerima.

Odgovorio mu je Vladimir Orlić iz Srpske napredne stranke, spočitavši mu da je pripadao vlastima koje su "koristile navijače i navijačke grupe za nasilno preuzimanje vlasti", a potom su "te iste navijače nagrađivali" i da dobro ruzume njegove aluzije kada govori o navijačkim grupama i  "kopanjima, rušenjima"...

"Znate šta? Toga danas nema, to što ste vi radili danas toga nema", rekao je Orlić.

Sanda Rašković-Ivić iz opozicione Demokratske stranke Srbije ukazala je na problem huligana koji su povezani sa kriminalnim grupama i kriminalnim poslovima, ali i "njihovu povezanost sa određenim državnim strukturama".

Ona je iznela tvrdnje da su pojedini huligani, odnosno oni koji se vode kao "vođe navijača" u poslu sa narkoticima i njihovim distribuiranjem na tržištu, pomenuvši posebno ubijenog Aleksandra Stankovića zvanog "Sale Mutavi", koji je važio za vođu grupe "Janjičari" na Partizanovom jugu, a koji je bio pravnosnažno osuđen na petogodišnju kaznu zatvora zbog šverca droge, a nikada nije poslat na izdržavanje kazne zbog navodno lošeg zdravlja.

Njemu je sud čak 12 puta odlagao slanje na izdržavanje kazne, rekla je Sanda Rašković-Ivić, pozivajući se na medijske podatke.

majice sa likom ubijenog Aleksandra Stankovića
Izvor: MN Press



Iznela je i slučaj tuče na stadionu Partizana decembra 2017. godine, ističući da su pred policiju i pravosudne organe izvedeni samo oni koji su dobili batine, a ne i svi koji su u brutalnoj tuči učestvovali.

Upitala je ministra policije koliko se desilo ubistava povezano sa navijačkim grupama?

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je potom da će policija nastaviti da bude garant bezbedne i sigurne Srbije, a na pitanje o vezama između ubistava i "navijačkih grupa" odgovorio da nema "navijača" koji nije uhapšen, a da je napravio neko krivično delo.

"Nema zaštićenih i nema koga nećemo uhaspiti ako je kriv za nešto. Recite mi jednog 'navijača' koga nismo uhapsili, a da je napravio krivično delo. Ne postoji. Ni od vođa, ni od 'kvazi vođa'. Ali ako nije napravio krivično delo, ako ga nema, ja ne mogu da ih hapsim na silu", odgovorio je Stefanović u parlamentu na pitanje poslanice Sande Rašković-Ivić o tim vezama.

Stefanović je rekao da država nije nemoćna kada je reč o kriminalcima, "navijačima", navodeći da policija radi svoj posao i da na svakoj sportskoj manifestaciji ima dovoljan broj pripadnika MUP-a.

"Oni svoj posao rade hrabro i nemaju problem da se suprostave bilo kome. Meni nije problem da pomenem bilo koje ime u Srbiji i ako je neko kriv za nešto, onda mora da odgovara, ali tražim od sudova da ih oštro kažnjavaju", rekao je Stefanović.

Na konstataciju Sande Rašković-Ivić da se može čuti da su pojedinim kriminalcima odložene kazne, jer imaju veze u policiji, Stefanović je odgovorio kontrapitanjem: Kakve to veze ima sa policijom, koja je, počinioca krivičnog dela uhapsila.

"Šta policija dalje treba da uradi? Treba mi da ga osudimo, da pravimo privatne policijske zatvore? To nije posao policije", rekao je ministar i dodao da se vrlo lako lepe etikete ljudima koji se bore protiv kriminala.

O ZAKONU i NOVIM MERAMA

U obrazloženju zakona ističe se da bi usvajanje novih rešenja omogućilo MUP-u i pravosudnim organima da efikasnije preduzimaju mere i radnje u cilju suzbijanja nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, a pravim navijačima i ljubiteljima sporta omogućiti da se osećaju bezbedno i da uživaju u sportu.

Analiza je pokazala da su pripadnici navijačkih grupa koristili pojedine nedostake dosadašnjeg zakona i nasilje i nedolično ponašanje prenosili na neposrednu okolinu, na ulice, dolazne pravce prema sportskim objektima. 

Kao posledica manjkavosti zakona javljala se potreba za angažovanjem velikog broja policajaca. A to znači i dodatne troškove.

Prema predloženim izmenama zakona, zatvor od 30 do 60 dana ili novčana kazna od 50.000 do 150.000 dinara predviđena je za one koji fizički napadnu učesnike sportske priredbe, uništavaju imovinu, poseduju pirotehnička sredstva, maskiraju se prilikom nasilja.

Uz nasilje i nedolično ponašanje, osim napada na učesnike, bacanje predmeta na teren, izazivanje nereda, paljenje navijačkih rekvizita... ubuduće će biti inkriminisano (zabranjeno i kažnjivo) i "pokušaj unošenja ili isticanje u sportskom objektu obeležja kojima se vređaju nacionalna, verska ili druga osećanja ili izaziva mržnja i netrpeljivost koja može da dovede do fizičkog sukoba".

Dakle, ko se potuče, zapali baklju, uništava imovinu, nosi masku ("fantomku") preko lica na utakmicama mogao bi izvesno vreme da provede iza rešetaka!

Istini za volju, a ovaj Zakon postoji od 2003. godine, s tim da je do sada pretpreo nekoliko izmena (poslednju 2013. godine). Ipak, do sada nije doneo prave rezultate. I posle donošenja zakona bilo je mlaćenja po stadionima (ili oko njega), kazne koje su izricane nisu bile adekvatne, mnogim izgrednicima se opraštalo. 

Fudbalski klub Partizan je, recimo, po nalogu UEFA, instalirao stotinak kamera oko i na stadionu u Humskoj, ali posle velike i brutalne tuče na južnoj tribini polovinom decembra 2017. godine tokom "večitog derbija", odgovarala je tek nekolicina i to uglavnom inostranih (hrvatskih) državljana. Bilo je i slučajeva da su pojedini "navijači", tačnije huligani, uprkos zabranama prisustvovanja utakmicama mirno i bez uznemiravanja dolazili na utakmice, čak i vodili navijanje...

Na 158. "večitom derbiju" koji je nedavno odigran dogodilo se neko tuča, uključujući onu ispod severne tribine i to baš u trenutku kada su igrači Crvene zvezde došli da se pozdrave sa sa svojim pristalicama. Policija je sve posmatrala bez reagovanja...


NOVINE ZA ORGANIZATORE

- Klubovi će biti dužni da dostave policiji podatke o licu (ime i prezime, i JMBG) koje je kupilo ulaznicu za sportski događaj; Isto pravilo važi i za one koji imaju sezonske ulaznice ili propusnice. Po završetku utakmice ili nekog drugog nadmetanja, MUP mora da obriše sve podatke;

- Kaznu od 1 do 2 MILIONA dinara platiće sportski savez, društvo ili organizacija koji ne osiguraju bezbedno održavanje priredbe (utakmice), ne obezbedi vođenje evidencije o prodaji ulaznica... Organizatori i dalje moraju da obezbede redarsku službu ("pravno lice ili preduzetnika za obavljanje poslova privatnog obezbeđenja").

NOVINE ZA POLICIJU

- Policija mora da izvede od 2.500 do 3.000 ljudi prilikom organizovanja događaja visokog rizika, posebno fudbalskog derbija, kako bi sprečila incidente;

- Policija će, a ne redarska služba, sprečavati ulaz na stadion (sportski objekat) licu kome je izrečena mera zabrane prisustvovanja sportskim priredbama. Utvrđeno je da je dosadašnja praksa bila loša, jer redarska služba ne može da ima podatke o tome kojem licu je izrečena zabrana prisustvovanja utakmici;

Anketa

Da li će ove nove mere doneti rezultate u borbi protiv huligana?

  • Da

    8.15% (186)

  • Ne

    34.43% (786)

  • Ne znam

    3.42% (78)

  • Nije problem u zakonu, nego u njegovoj primeni

    54% (1233)

Da li će ove nove mere doneti rezultate u borbi protiv huligana?

Rezultati

Komentari 17

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

PexOn -45-

Ovi pričaju o nekim zakonima,a svaki put kad se izglasa nešto po meni napolju jos gore postane

Гаги

Правосуђе не ради свој посао како треба, а жели да буде још независније, без контроле. На шта би то тек личило. Нисмо ми достигли ниво поштења какав грађани с правом очекују.

aleksandar

Kad procitate termin "od ranije poznat policiji" sve vam je jasno... Ko ih drzi, ko ih pusta na slobodu, kome odradjuju za uzvrat prljave poslove...??? Tu je problem, sedi u fotelji, nije na stadionu...

special image