Način ishrane ima veliki uticaj na naše fizičko i mentalno zdravlje, i u njemu se krije odgovor na pitanja zašto se kilogrami gomilaju, zašto vam je teško da nešto zapamtite, zašto ste loše volje, čak i zašto su se prve bore pojavile "preko noći".

Starenje je prirodan proces koji je nemoguće zaustaviti, ali postoje načini da ga usporite. Hrana koju jedete utiče na metabolizam, i dok ga proteini ubrzavaju, ugljeni hidrati mogu prilično da ga uspore. A spor metabolizam povećava rizik od različitih zdravstvenih problema, uključujući i zapaljenske procese u organizmu, ali i od ubrzanog starenja.

"Hrana lošeg kvaliteta, poput one koja sadrži trans-masti izaziva zapaljenske procese u organizmu, a starenje je praktično hronično upalno stanje. Da li možete da izgledate starije jer se užasno hranite? Naravno", objašnjava dr Timoti Harlan sa Univerziteta u Tulejnu.

"Upala je prirodni odgovor našeg imunog sistema na sve što prepoznaje kao pretnju za organizam, a ta zapaljenska reakcija ima svrhu da zaštiti naše zdravelj. Bez određenog stepena upale, bili bismo pod mnogo višim rizikom od bakterija, virusa i gljivica. Određena hrana, kao što su rafinisani šećeri, slatkiši i crveno meso mogu da doprinesu pojačavanju ovih upalnih procesa, tako da ako smanjite konzumiranje ovih namirnica, ili ih potpuno izbacite iz ishrane, bićete zdraviji i usporićete pojavu prvih znakova starenja", kaže on.

Naravno, ne postoji način da zaustavite starenje u potpunosti, ali relativno jednostavnim promenama životnih navika moguće ga je usporiti, a nije loše da počnete od promene načina ishrane.

Evo koje bi namirnice trebalo da jedete redovno:

Šargarepa

Bogata je beta-karotenom, moćnim antioksidantom koji štiti ćelije od štetnog uticaja slobodnih radikala koji ubrzavaju starenje. Šargarepa sadrži i važan fitonutrijent falkarinol, koji smanjuje rizik od pojave određenih tipova kancera, među kojima je i rak debelog creva.

Losos

Bogat je zdravim masnim kiselinama, koje usporavaju kognitivno propadanje do kojeg neminovno dolazi kako godine prolaze, a sadrži i visok nivo kalijuma, koji štiti od kardiovaskularnih bolesti. Visoka koncentracija selena pomaže u održavanju hormonske ravnoteže, povoljno deluje na rad štitaste žlezde i poboljšava metabolizam.

Citrusno voće

Pomorandže, limun, limeta, grejprfut, mandarine su bogati vitaminom C, moćnim antioksidantom, kao i karotenoidima koji usporavaju pojavu prvih znakova starenja. Sadrže i flavonoide, koji su važni u prevenciji kognitivnog propadanja, različitih tipova kancera i kardiovaskularnih bolesti.

Tamnozeleno lisnato povrće

Bogato vitaminima, između ostalog i vitaminom E, K i A, i mineralima. Vitamin A neophodan je za rast novih ćelija, a ako ga unosimo u dovoljnoj količini, sprečava pojavu suve, grube kože. Vitamin K jača zidove krvnih sudova i pomaže u smanjenju tamnih podočnjaka. Osim toga, antioksidanti iz lisnatog zelenog povrća smanjuju rizik i od oboljenja oka poznatog kao staračka makularna degeneracija.

Koštunjavo voće i semenke

Namirnice bogate vitaminom E, antioksidantom koji pomaže da se saniraju oštećenja kože do kojih dolazi usled izloženosti dimu, aerozagađenju i suncu. Dobar su izvor proteina, vlakana i esencijalnih masnih kiselina, tako da kožu hrane i pomažu zadržavanje vode, za dodatnu hidrataciju.

Mahunarke

Bogate su vlaknima i proteinima, tako da regulišu nivo šećera u krvi, čineći nas sitim duže, a zahvaljujući visokom sadržaju proteina pomažu izgranji mišića. Pošto imaju vrlo nizak glikemijski indeks, ne usporavaju metabolizam i ne doprinose zapaljenskim procesima.

"Superhrana" za žene