Govedina "stroganov" važi za jedan od globalno najpopularnijih specijaliteta iz Rusije. Ovo klasično jelo bogatog ukusa i mirisa prvi put je spomenuto u ruskom kuvaru "Poklon mladim domaćicama" iz 1871. godine. Ovaj recept proširio se čitavom planetom, i popularan je u restoranima od Japana do Skandinavije.

Evo moderne, jednako ukusne verzije, isprobajte je!

Sastojci:

400 grama goveđe plećke

300 grama šampinjona

300 grama suve testenine

Jedan srednji luk

Litar goveđe supe od kocke

Dva čena belog luka

Dve kašike senfa

Jedna kašika koncentrata paradajza

Dve kašičice gustina

Kisela pavlaka

Kašika maslaca

Majčina dušica

So, biber

Maslinovo ulje

Priprema:

U većem tiganju, zagrejte maslinovo ulje. Dodajte govedinu isečenu na kocke, začinite solju i biberom i zapecite je sa svih strana dok ne dobije zlatnu boju. Izvadite iz tiganja i odložite u činiju, a u tiganju zatim propržite pečurke isečene na režnjeve. Dodajte ih govedini.

U istom tiganju propržite seckani crni luk, zatim dodajte iseckani beli luk, majčinu dušicu i koncentrat paradajza. Od goveđe supe odvojite jedan decilitar i u činijici ga pomešajte sa gustinom. U sos umešajte senf, a zatim dodajte ostatak goveđe supe i pustite da proključa.

Testeninu obarite po uputstvu sa pakovanja, ocedite i dodajte malo maslaca, kako se ne bi zalepila.

Dodajte govedinu, pečurke i gustin u tiganj sa sosom, i dinstajte još 10-12 minuta, taman dok testenina ne bude gotova. Sklonite sa vatre, umešajte kiselu pavlaku, i servirajte sa testeninom dok je još uvek toplo.

Znate li vi neki drugi ruski specijalitet? Recite nam u komentarima!