Govedina "stroganov" važi za jedan od globalno najpopularnijih specijaliteta iz Rusije. Ovo klasično jelo bogatog ukusa i mirisa prvi put je spomenuto u ruskom kuvaru "Poklon mladim domaćicama" iz 1871. godine. Ovaj recept proširio se čitavom planetom, i popularan je u restoranima od Japana do Skandinavije.
Evo moderne, jednako ukusne verzije, isprobajte je!
Sastojci:
400 grama goveđe plećke
300 grama šampinjona
300 grama suve testenine
Jedan srednji luk
Litar goveđe supe od kocke
Dva čena belog luka
Dve kašike senfa
Jedna kašika koncentrata paradajza
Dve kašičice gustina
Kisela pavlaka
Kašika maslaca
Majčina dušica
So, biber
Maslinovo ulje
Priprema:
U većem tiganju, zagrejte maslinovo ulje. Dodajte govedinu isečenu na kocke, začinite solju i biberom i zapecite je sa svih strana dok ne dobije zlatnu boju. Izvadite iz tiganja i odložite u činiju, a u tiganju zatim propržite pečurke isečene na režnjeve. Dodajte ih govedini.
U istom tiganju propržite seckani crni luk, zatim dodajte iseckani beli luk, majčinu dušicu i koncentrat paradajza. Od goveđe supe odvojite jedan decilitar i u činijici ga pomešajte sa gustinom. U sos umešajte senf, a zatim dodajte ostatak goveđe supe i pustite da proključa.
Testeninu obarite po uputstvu sa pakovanja, ocedite i dodajte malo maslaca, kako se ne bi zalepila.
Dodajte govedinu, pečurke i gustin u tiganj sa sosom, i dinstajte još 10-12 minuta, taman dok testenina ne bude gotova. Sklonite sa vatre, umešajte kiselu pavlaku, i servirajte sa testeninom dok je još uvek toplo.
Znate li vi neki drugi ruski specijalitet? Recite nam u komentarima!
Zvezdina proslava jesenje titule sa stilom: Nova goleada na Marakani!
Završen protest studenata u Beogradu: Saobraćaj bio blokiran u centralnim gradskim ulicama
Određene sudije za večiti derbi: Srbin i Hrvati sude Crvena zvezda - Partizan!
Mondo ukrštenica za 23. decembar: Jutarnja zabava i "razgibavanje" mozga!
Tri noćenja na Zlatiboru 460.000 dinara! Turisti šokirani cenama za Novu godinu, od cifre će vam se zavrteti