mondo.rs

Kada ste poslednji put bili kod zubara?

Autor:

Lečenje zuba je za mnoge luksuz, o čemu govori i statistika - svakom četvrtom građaninu Srbije nedostaje više od 10 zuba. Kod stomatologa se ide, uglavnom, kada glava puca od bolova.

18
A- A A+

  Pravo na besplatno lečenje u državnoj ustanovi imaju deca do 18 godina, studenti do 26 godina, trudnice, socijalno ugrožene kategorije stanovnika, stariji od 65 godina, dok radno sposobno stanovništvo plaća po cenovniku koji utvrđuje Upravni odbor svake ustanove.

Cene u domovima zdravlja su i 50 odsto niže od najjeftinijih privatnih stomatoloških ordinacija.

"U našoj stomatološkoj službi svi zaposleni koji imaju izabranog stomatologa mogu da leče zube, uz plaćanje usluga. Cene su mnogo niže nego u privatnim ordinacijama. Novac koji zaradimo na ovaj način predstavlja prihod doma zdravlja pod stavkom - sopstvena sredstva i koristi se za plaćanje spremačica, kupovinu opreme, sređivanje ustanove...", kaže za "Večerenje novosti" dr Zoran Gazivoda, direktor DZ "Vračar".

Prema rečima dr Bogdana Koromana, direktora DZ "Sopot", prvenstvo u pružanju stomatoloških usluga imaju građani čije lečenje finansira RZZO. Ipak, pošto je reč o opštini koja je udaljena od centra grada, nijedan pacijent koji je došao sa bolovima nije vraćen i pružena mu je pomoć po cenovniku koji postoji. Ova zdravstvena ustanova je, inače, jedina koja nema neizmirenih dugovanja prema stomatolozima.

Za belu plombu u DZ "Vračar" treba izdvojiti 1.350 dinara, dok je kod privatnika od 2.000 do 5.000 dinara, vađenje zuba je od 800 do 2.000 dinara, a u privatnim ordinacijama od 2.000 do 5.000 dinara, lečenja zuba po kanalu je 1.080 dinara, a kod privatnika od 2.000 dinara, uklanjanje kamenca je 1.200 u državnom zdravstvu, parcijalna akrilatna proteza 11.990 dinara, metalokeramička krunica 6.500...

Cena usluge zavisi od materijala koji se koristi. U domovima zdravlja se dešava da nema materijala, pa pacijenti moraju i duže da čekaju, prilikom kupovine vodi se računa da bude jeftiniji, što se odražava i na kvalitet usluge.

Privatni stomatolozi prate savremena dostignuća u ovoj oblasti, pa dok se u domovima zdravlja mogu naći crne plombe, u privatnim ordinacijama se koristi nano-tehnologija. Nano-kompozitne plombe izgledaju kao prirodni zub, otporne su i traju mnogo duže. A, nema ni čekanja.


Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Povezano

Sve vesti