• Izdanje: Potvrdi
Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mihajlović u parlamentu brani 13 zakona

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture predložilo je parlamentu 13 zakona i odluka sa ciljem da se ubrza realizacija velikih infrastrukturnih projekata zbog početka programa "Srbija 2025" i investicija koje ministarstvo započinje u vrednosti od pet mil

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture predložilo je parlamentu 13 zakona i odluka sa ciljem da se ubrza realizacija velikih infrastrukturnih projekata zbog početka programa "Srbija 2025" i investicija koje ministarstvo započinje u vrednosti od pet milijardi evra, izjavila je danas u skupštini potpredsednica vlade i ministarka Zorana Mihajlović.


Ministarstvo pokreće projekte u okviru novog investicionog ciklusa i zato se donose efikasnije administrativne procedure koje će doprineti da se u najkraćem mogućem roku izgrade planirani putevi, pruge, vazdušne i vodne luke i komunalna infrastruktura, rekla je Mihajlović novinarima uoči početka sednice Skupštine Srbije.

Možda će vas zanimati

Mihajlović je kazala da je sve što je urađeno do kraja 2019. rezultat ozbiljnog i velikog rada i iskustva i da je ministarstvo upravo zato predložilo zakone, kao i da očekuje ozbiljnu raspravu pošto ima dosta amandmana.
"Na primer, videli smo da u realizaciji velikih projekata ima puno problema sa rešavanjem imovine, zbog čega onda moraju da se menjaju građevinske dozvole, što oduzima puno vremena i zato smo predložilo zakon koji će tretirati takve situacije i ubrzati projekte", navela je Mihajlović.


Ističe da će se samo u oblasti vodnog saobraćaja biti uloženo oko 500 miliona evra u razvoj luka i druge projekte.

"Takođe, želimo da ubrzamo konverziju zemljišta, jer smatramo da nije se taj proces ne odvija dovoljno brzo. Nadamo se da ćemo nakon temeljnih rasprava imati još bolje predloge zakona", navela je ministarka.

Na pitanje koje novine predviđaju izmene Zakona o planiranju i izgradnji, Mihajlović kaže da će se usvajanjem tih izmena domaći propisi dodatno uskladiti sa regulativom EU, kao i proces izdavanja građevinskih dozvola.

"U delu izdavanja licenci za inženjere, imaćemo jednostavniji postupak, ali će i inženjeri imati obavezu da njihovo stručno usavršavanje bude kontinuirano, jer građevinska struka stalno napreduje", poručila je Mihajlović.


Predlog zakona o posebnim postupcima radi realizacije projekata izgradnje i rekonstrukcije linijskih infrastrukturnih objekata od posebnog značaja omogućiće bržu realizaciju velikih infrastrukturnih projekata u okviru novog investicionog ciklusa.


Ne ugrožavaju se osnovna prava vlasnika eksproprisanih nepokretnosti, uključujući zadržavanje načela o određivanju tržišne vrednosti za eksproprisane nepokretnosti, prava koja vlasnici tih parcela imaju po osnovnom zakonu i pravne institute zaštite prava vlastnika.


Predlog izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji predložen je sa ciljem daljeg usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa propisima Evropske unije, kao i preciziranje i redefinisanje normi koje će omogućiti dalje napredovanje Srbije na Duing biznis listi Svetske banke.

Najznačajnije izmene ovog zakona tiču se profesionalnih kvalifikacija, odnosno regulisanih profesija u oblasti planiranja i izgradnje, tj. izdavanja licenci inženjerima, arhitektama i prostornim planerima i sticanje prava na obavljanje stručnih poslova u okviru tih profesija.


Predlog zakona o Registru prostornih jedinica i Adresnom registru treba da omogući da ova oblast bude uređena jednim propisom umesto sadašnja tri, da nadležnost za vođenje i održavanje bude objedinjena kod Republičkog geodetskog zavoda kao i da proces ažuriranja podataka i njihovu razmenu između državnih organa učini efikasnijim.


Predlog izmena Zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti, ima za cilj da se poveća maksimalna spratnost objekata koji se grade u okviru ovog projekta - sa šest na osam spratova.


Predlog izmena i dopuna Zakona o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu uz naknadu, treba da omogući efikasniju primenu zakonskih odrebi u praksi, između ostalog u delu obezbeđivanja bankarskih garancija, i doprinese da se okonča svojinska transformacija zemljišta, i poveća promet građevinskog zemljišta i izgradnja na njemu.


Predlog zakona o izmenama Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, između ostalog, sadrži izmenjene odredbe u delu finansijske sposobnosti preduzeća koja se bave prevozom putnika, reguliše uslove za prodaju voznih karata i drugih prevoznih isprava putem interneta, i olakšavaju obaveze prevoznika za finansiranjem održavanja polazaka i omogućavajući planiranje prevoza koje je u većoj meri prilagođeno potrebama tržišta.


Pred poslanicima Skupštine su i dva predloga zakona iz oblasti vodnog saobraćaja - Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama omogućiće prenos nadležnosti sa Agencije za upravljanje luka na resorno Ministarstvo radi efikasnije realizacije kapitalnih projekata razvoja luka u Srbiji, a drugi cilj donošenja ovog zakona je zakonsko regulisanje tzv. minimalnog nivoa rentabilnosti lučkih usluga.


Drugi zakon iz ove oblasti, Predlog zakona o hidrografskoj delatnosti ima za cilj da uredi pravni okvir za obavljanje hidrografske delatnosti, čime će se obezbediti da se ona obavlja u skladu s međunarodnim i evropskim standardima, u cilju podizanja nivoa bezbednosti plovidbe.


Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o vazdušnom saobraćaju vrši se preciziranje određenih odredbi u postojećem zakonu i detaljnije uređuju pitanja iz oblasti obezbeđivanja u vazduhoplovstvu, doprinoseći usklađenosti domaćih propisa sa regulativom Evropske unije.


Na sednici će se razmatrati i dva međunarodna sporazuma u oblasti saobraćaja i infrastrukture, i to Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o vazdušnom saobraćaju između vlada Srbije i Irana i Predlog zakona o potvrđivanju Aneksa I Sporazuma između vlada Srbije i Turske o saradnji u oblasti infrastrukturnih projekata.


Pred poslanicima će se naći i dva predloga odluka o oduzimanju svojstva dobra u opštoj upotrebi delu železničke infrastrukture.


Vlada Srbije usvojila je dva predloga odluka kojima se o ukida ukupno 1.030,7 kilometara pruga (409,8 km i 620,9 km) na kojima se duže vreme ne odvija železnički saobraćaj.


Ukupna dužina pruga na teritoriji Srbije, uključujući i pruge na KiM, posle usvajanja ove odluke iznosiće 3.314,2 km umesto dosadašnjih 3.724 km.


Ukupno će na 20. vanrednom zasedanju Skupštine, koje počinje danas, biti 20 predloga zakona i odluka.

Pročitajte i ovo

Inicijalizacija u toku...

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ko to tamo peva

Jel procitala bar naslove tih Zakona

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU