Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, dala je više informacija o subvencija za energetsku efikasnost koja je prethodno najavljena.

Svi koji nemaju dovoljno ekonomskih prihoda da plate račune za struju, država će i tu "uskočiti".

"Postojaće socijalne karte za energetski ugrožene. Obezbedićemo deo stanovništa koji ima problem da plati te obaveze", istakla je ministarka u Jutarnjem programu TV "Prva" i dodala da će oni koji imaju prihoda, morati da revnosnije izmiruju svoje obaveze, jer deo tog novca se prenosi za dalje investicije u energetiku.

Mihajlović je iznela i poražavajuću statistiku naše zemlje, ali i načine na koje ona može da se reši.

"Srbija troši 4 puta više energije od susednih država, a 5 puta, negde i 6 puta više od nekih zemalja EU. Činjenica jeste da mi nemamo izolovane stanove, da imamo probleme u zgradama, pa do uređaja kakve koristimo u domaćinstvima. Bavićemo se time kroz Fond energetske efikasnosti", rekla je ona i dodala:

"Moramo da se okrenemo svakom građaninu ove zemlje, da mogu da promene prozore i vrata, izoluju zgradu. Sve će se sprovesti kroz Upravu za energetsku efikasnost, mnogo manje će novac doći iz budžeta, a više kroz kreditne linije. Sva domaćinstva će moći da se prijave za subvencije za zamenu prozora i vrata."

Prijava, ističe ministarka, će definitivno biti omogućena u toku ove godine, najverovatnije od juna.

(Mondo)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.