Društvo

"Svi znamo koliko je životna sredna važna, ali se NE PONAŠAMO TAKO" (VIDEO)

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan najavio je da bi do kraja godine trebalo da bude usvojen dokument o pregovaračkoj poziciji Srbije za Poglavlje 27 u pregovorima sa EU.

Izvor: Mondo/ Goran Sivački

Konačno!

Ministarstvo za zaštitu životne sredine završilo je izradu dokumenta "Pregovačka pozicija za Poglavlje 27" i Vlada Srbije bi trebalo da ga usvoji do kraja godine, izjavio je danas ministar Goran Trivan.

"Sada radimo tehničko usaglašavanje teksta i do kraja godine ćemo na vladi svako usvojiti tu našu pregovaračku poziciju", rekao je Trivan na Beogradskom sajmu.

Ovo Poglavlje jedno je od najzahtevnijih i najkomplikovanijih za Srbiju. I apsolutno zahteva, ne samo finansijska ulaganja, već pre svega promenu svesti svih nas.

Trivan je rekao da svako danas razume koliko je važna životna sredina, ali da se nažalost ne ponašaju svi u skladu sa tim.

Srbija ima rezultate i da krupnim koracima ide napred u oblasti zaštite životne sredine. Sve zemlje koje su bile u tranziciji morale su da prođu put kojim danas Srbija prolazi, naveo je ministar.

Napomenuo je da je jedna od najvažnijih stvari pitanje pijaće vode i istakao da se danas u svetu vode ratovi i menja geostrateška slika planete zbog tog važnog resursa, kao i da zato moramo očuvati naše vodotokove.

Trivan je rekao da su uložena velika sredstva u izradu dokumentacije za izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda i preradu čvrstog otpada.

"Ove godine ćemo uložiti više od dve milijarde u te projekte, što znači da je sledeća godina u stvari godina preokreta. Prioritet je izgraditi 359 sistema za preradu otpadnih voda", naglasio je Trivan.