• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ambasador Crne Gore za MONDO: Svi smo prolazni, Crna Gora i Srbija su večne

Autori Predrag Vujić Autori Stefan Stojanović

Ambasador Crne Gore u Srbiji Tarzan Milošević u ekskluzivnom intervjuu za MONDO govorio o odnosima dve države, zahtevima da bude proglašen "nepoželjnom osobom", o protestima u Crnoj Gori, ali i Srbiji, šta misli o Beogradu u kojem je dugo godina... Poziva na dijalog!

 Tarzan Milošević ambasador Crne Gore intervju za Mondo Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

"Neka bude što biti ne može", misao je Petra Petrovića Njegoša, koji tada sigurno nije mislio da će se jednog dana u budućnosti Crna Gora i Srbija gledati "popreko". Kako smo došli do ove tačke, zašto smo došli do ove tačke? Kako je moguće da dve zemlje koje su PRIRODNO okrenute jedna drugoj, koje veže... pa SVE, sada budu zavađene ili da im odnosi budu hladni?

Zakon o slobodi veroispovesti koje je Skupština Crne Gore usvojila krajem prošle godine izazvao je dodatne tenzije na relaciji Srbija - Crna Gora. Srpska pravoslavna crkva i deo javnosti u Crnoj Gori oštro se protivi ovom zakonu, ne priznaje ga, smatrajući da vodi ka "otimanju crkvene imovine". U Crnoj Gori od usvajanja zakona traju protesti dela građana, vernika Srpske pravoslavne crkve, a paralelno s tim predstavnici crnogorskih vlasti poručuju da ne odstupaju od zakona, ali i pozivaju na dijalog.

Možda će vas zanimati

To je, kako to već obično biva na ovom prostoru, raspalilo "niske strasti", pa su u Srbiji organizovani protesti ispred Ambasade Crne Gore, na kojima se dogodilo nedopustivo - gađana je, pogođena i oštećena zastava Crne Gore, uz, primetili su crnogorski zvaničnici, vrlo mlaku osudu odgovornih iz Srbije. Prethodno je jedan opozicioni lider (Boško Obradović iz Dveri) čak ispisao pogrdne grafite protiv predsednika Crne Gore na zgradi ambasade Crne Gore u centru Beograda, što je prošlo nekažnjeno.

U međuvremenu, u Crnoj Gori se dešavaju protesti dela građana, odnosno pristalica Srpske pravoslavne crkve, koji se ne mire sa zakonom. Mitropolija Crnogorsko-primorska, a to je ocenila i Vlada Crne Gore, dala je doprinos smirivanju tenzija, pozvavši vernike i pristalice na mirne proteste, koji se održavaju svakog četvrtka i nedelje. I dobro je što su ti protesti, na koje građani svakako imaju pravo, mirni.

Ova situacija, koja trenutno izgleda prilično zamršena, moraće da bude rešena.

O svemu ovome, o trenutnim prilikama u regionu i odnosima Srbije i Crne Gore, o Zakonu, predlozima da bude proglašen "personom non grata", MONDO je ekskluzivno razgovarao sa ambasadorom Crne Gore u Srbiji, Tarzanom Miloševićem, koji, iako Bjelopoljac, može da se nazove i Beograđaninom, s obzirom na to da godinama obavlja neku funkciju u telima i organima u Srbiji.

Ambasador je za MONDO rekao da se nada da će odnosi Srbije i Crne Gore ići uzlaznom putanjom, da nije prijatno čuti pogrdne parole od onih koje smatra bliskim, ideje da bude proglašen nepoželjnom osobom u Srbiji naziva "ostrašćenim reakcijama pojedinaca" i ističe da oštroj retorici nema mesta, niti to na bilo koji način doprinosi smirivanju tenzija. Veruje da se sve može rešiti dijalogom.

Pročitajte šta nam je sve ambasador Crne Gore Tarzan Milošević rekao u intervjuu.

Dugo godina ste u Srbiji, bili ste savezni poslanik u nekadašnjem parlamentu Državne zajednice Srbija i Crna Gora, sada ste ambasador. Kako Vi doživljavate Beograd i Srbiju? Šta Vama znače Beograd i Srbija?

Ambasador Milošević: "U periodu kada sam bio poslanik u Državnoj zajednici Srbije i Crne Gore istovremeno sam obavljao i funkciju predsjednika Opštine Bijelo Polje, konkretno u tom periodu Beograd je predstavljao za mene ono što - grad izazovan i lijep za život u njemu, istovremeno kulturni i administrativni centar, kako te državne zajednice, tako i one velike Jugoslavije. Državni oblici u kojima smo živjeli su se mijenjali, ali Beograd je bio i ostaće grad koji je oduvjek svojim gostoprimstvom držao otvorena vrata svim ljudima bez obzira odakle oni dolaze i bez obzira na njihove osobenosti. Sada sam u Beogradu i u Srbiji u potpuno novom kapacitetu, kao ambasador države Crne Gore, Srbiji prijateljske, ali samostalne, nezavisne i priznate države. I sve činim i činiću za maksimalno moguće unaprijeđenje odnosa država, privreda i naroda. Kad imate dobru i iskrenu namjeru, onda ovom poslu prilazite čistog i otvorenog srca. Od Srbije i Beograda očekujem da prepozna i podrži ne samo moje angažovanje nego sve ono pozitivno što dolazi i od Crne Gore i od crnogorskog naroda".

O GAĐANJU ZASTAVE i ZAHTEVU "PERSONA NON GRATA"

Kako ste se osećali kada ste slušali sve one parole protiv Vas tokom protesta pojedinih organizacija ispred Ambasade Crne Gore i predstavnika vlasti u Crnoj Gori i šta Vi kažete na sve to?

Ambasador Milošević: "Nije ni malo prijatno kada čujete da neko napada vašu državu, zvaničnike i dobar dio građana, a naročito nije ni malo prijatno kad to dolazi od nekog koga smatrate bliskim. Te parole, ružne poruke i postupci došle su kao produkt neiformisanosti, nedobronamjernosti pojedinih ljudi i subjekata i neshvaćenih poruka koje su kao vrtlog usisale svu dotadašnju dobronamjernost u odnosima dviju država. Ali, uvijek sam znao, kao i naša država, da prepoznam ko, u čije ima i za čiji račun to govori. Svako ima pravo na mišljenje i izražavanje protesta, ali to ipak mora da bude u granicama pristojnosti, budući da mi sa Balkana dijelimo zajedničku kulturu življenja i političkog i građanskog aktivizma. U svim ovim nemilim dešavanjima koja su obilježila period za nama trudio sam se da postupam racionalno, u cilju smirenja situacije i smanjenja tenzija!".

Jedan od izrečenih zahteva sa raznih protesta ispred zgrade Ambasade Crne Gore bio je i da se Vi proglasite "personom non grata". Kako ste se osećali u trenutku kada ste to čuli, pogotovo što ste dugo godina u Beogradu, a pogotovo s obzirom na sve veze koje postoje između dve zemlje?

Ambasador Milošević: "Kao što sam naveo u prethodnom odgovoru, smatram da ovdje moramo emociju potpuno staviti po strani i pokušati da objektivno sagledamo situaciju i uzroke zašto je došlo do takvih zahtjeva. Ja to pripisujem ostrašćenim reakcijama pojedinaca... Ničija funkcija, pa ni ambasadorska, ne treba da bude prepreka u odnosima dvije države. Ali sam siguran da se u ovom trenutku diplomatijom moramo služiti da bismo prevazišli eventualne nesporazume i vještinom mudrih zajedničkih odluka doprinositi stabilizaciji situacije, upravo, kako ste naveli u pitanju, zbog svih veza koje postoje između ove dvije zemlje, a naša zajednička obaveza je da te veze unaprijedimo. Ubijeđen sam, a i na tome maksimalno i svakodnevno predano radim, da će odnosi Srbije i Crne Gore uvijek ići na bolje, nikad na gore. Mi smo svi prolazni, a Crna Gora i Srbija kao samostalne međusobno priznate države su vječne, i ja se nadam, biće uvijek na istoj strani. Kratki su naši životi, a kamoli političke pozicije spram prošlih i budućih vjekova".

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Tokom protesta je, pirotehnikom, gađana i oštećena zastava Crne Gore. Vaš komentar...

Ambasador Milošević: "To je, svakako, ostavilo ružan i gorak ukus ne u našim ustima nego u našim srcima. To ne služi na čast ni onim koji su gađali, ni onima koji se nisu tome suprostavili. Vjerujem da se tako nešto neće ponoviti. Očekujem od autoriteta i medija da spuste tenzije, da zajedno promovišemo pozitivne a ne negativne strane naših odnosa".

TOKOM PROTESTA NAVIJAČA CRVENE ZVEZDE OŠTEĆENA JE ZASTAVA CRNE GORE (video)

O ZAKONU...

Zašto je uopšte donet Zakon o slobodi veroispovesti i da li je moguće da se nađe kompromis? Koji je Vaš predlog?

Ambasador Milošević: "Crna Gora je, kao i Republika Srbija, potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj Uniji. Na tom putu nas očekuje da svoje pravne i političke sisteme uskladimo sa evropskim vrijednostima i dobrom praksom. Sloboda misli, savjesti i vjeroispovjesti garantovana je Ustavom Crne Gore. Podsjetiću da je u Crnoj Gori na snazi bio Zakon o slobodi vjeroispovijesti donijet 1977. godine, znači usvojen prije gotovo pola vijeka, u bivšoj državi, u doba socijalizma, od kada su relevantni međunarodni standardi slobode vjeroispovjesti znatno unaprijeđeni. Zakonodavac je prilikom donošenja pomenutog Zakona imao za cilj da pravno uredi ovu oblast i unese pravnu izvjesnost u postojećim odnosima. Za tu svoju namjeru zatražio je i dobio pozitivno mišljenje Venecijanske komisije. Nijedna država u našem regionu, pa ni šire, nema zakon koji je duže i pažljivije pripreman i oko kojeg su vođene detaljnije i otvorenije konsultacije sa svim zainteresovanim subjektima u državi i izvan nje. Zakon je usvojen od strane legitimne i legalne Skupštine većinom glasova u zakonitoj i redovnoj proceduri. I u Republici Srbiji i u Crnoj Gori propisan je put kojim se može osporiti izglasani zakon".

Pojedini pravni koraci protiv zakona su već preduzeti, iz Mitropolije najavljuju da će preduzeti sve raspoložive pravne mehanizme...

"Vidimo da su već podnijete takve inicijative za ocjenu ustavnosti i od strane beogradskih advokata, a ista se priprema i od strane Eparhijskog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske. To je sasvim legitimno i poslednju riječ o tom Zakonu daće Ustavni sud Crne Gore, a u krajnjoj instanci i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu. Nije intencija zakonodavca bila da bilo šta uzurpira ili oduzima niti jednoj vjerskoj zajednici, niti bi takav predlog zakona dobio 'zeleno svijetlo' od relevantnih međunarodnih institucija. Zakon o slobodi vjeroispovijesti garantuje svakom građaninu Crne Gore slobodu vjeroispovijesti ili uvjerenja, pri čemu država štiti imovinu i kulturno blago koje pripada svim građanima i obezbjeđuje da zakoni Crne Gore jednako važe za sve, na čitavoj teritoriji države. Moramo poštovati i imati pravni okvir u kojem će sve vjerske zajednice biti odvojene od države i funkcionisati kao dio pravnog sistema države. Ja čvrsto vjerujem da nema skrivenih želja, skrivenih interesa i loše namjere države Crne Gore prema bilo kojoj vjerskoj zajednici, a posebno prema Mitropoliji crnogorsko-primorskoj".

Koji je Vaš predlog za rešenje trenutne situacije?

Ambasador Milošević: "Potrebno je, vjerujem da svi prepoznamo negativan efekat narativa u vezi sa zakonom i da svi napravimo napor da iskoračimo iz sfera nacionalizma koji uvijek proizvode strah i manipulišu iskrenim osjećanjima stanovništva, bila ona vjerska, identitetska ili kulturna.Dijalog je uvijek najbolje rješenje. Vlada Crne Gore je spremna da, bez odlaganja, otpočne dijalog sa svim vjerskim zajednicama o primjeni ovog zakona, prije svega Mitropolijom crnogorsko-primorskom o uslovima pod kojima bi mogao biti zaključen temeljni ugovor, čim sama Mitropolija iskaže spremnost za ovom vrstom dijaloga. Usvajanje ovog zakona ne predstavlja prepreku za te razgovore".

O IZJAVI DAČIĆA: "I U SPS SU MNOGI IZ CRNE GORE UTKALI ZNANJE I ENERGIJU"

Kako Vi gledate na odnose Srbije i Crne Gore? Kako biste ih sada opisali i kako bi oni, zapravo, trebalo da budu? Bili smo "dva oka u glavi", sad smo, da tako kažem, "neprirodno razroki", a imamo isti cilj - evropske vrednosti, ponašanje...

Ambasador Milošević: "Vlada Crne Gore na čelu sa premijerom Markovićem nastoji da vodi politiku koja će doprinijeti stabilnosti regiona, a dobrosusjedski odnosi su jedan od tri stuba naše vanjske politike. Iako su odnosi trenutno opterećeni, Crna Gora ostaje posvećena razvoju dobrosusjedskih odnosa sa Republikom Srbijom, koji su dodatno osnaženi zajedničkim evropskim ciljevima i regionalnim kontekstom, te utemeljeni na realnim interesima, ekonomskoj, geografskoj i političkoj upućenosti jednih na druge. Smatram da postoji dosta prostora da se odnosi dvije države unapređuju, što je u obostranom interesu, što je i ministar vanjskih poslova (Srđan) Darmanović više puta apostrofirao".

Kako komentarišete izjave šefa srpske diplomatije Ivice Dačića o Crnogorcima koji žive u Beogradu?

Ambasador Milošević: "Dačić je iskusan političar sa višegodišnjim trajanjem. Istovremeno je lider Socijalističke partije Srbije u koju su znanje i energiju utkali i mnogi ljudi iz Crne Gore. Hoću da vjerujem da su oni zadovoljni tim odgovorom i pojašnjenjem".

Bilo je i drugih zvaničnika koji su upotrebljavali sličnu retoriku...

Ambasador Milošević: "Kada je riječ o izjavama nekih zvaničnika, primjećuje se da je retorika pretjerana i oštra, ali to je njihovo pravo i procjena. Oštre poruke, od bilo koga dolazile, sigurno ne pomažu rješavanju novonastale situacije, idu na ruku samo najradikalnijim elementima političkog okvira u obije države. Vjerujem da je vrijeme najbolje rešeto, i da se političari moraju suzdržati oštre retorike i voditi računa kakve poruke šalju".

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Složićete se da je nelogično, pa i neprirodno da nema čestih i intenzivnih sastanaka nosilaca najvažnijih funkcija Crne Gore i Srbije, jer mi jesmo najbliži jedni drugima, zar ne?

Ambasador Milošević: "Predsjednik Đukanović i predsjednik Vučić sa kompletnom administracijom u prethodnom periodu ulagali su dosta napora da se odnosi u regionu poprave, mogu slobodno reći da je tu bilo vrlo uspješno i na relaciji odnosa dvije države i regiona uopšte. Sada je došlo do jednog drugačijeg trenda i narativa, pa je i Crna Gora bila meta određenih političkih izjava i poteza. Smatram da dijalog predstavlja najbolje rješenje i da treba uložiti napore u korist onoga što radimo zajednički sa Srbijom kao važnim spoljnotrgovinskim partnerom, sa kojim imamo ekonomske odnose, zajedničke projekte i regionalne inicijative, kao i intenzivnu saradnju na planu evropskih integracija. Želja i energija kod Crne Gore postoji!".

Gde vidite Crnu Goru i Srbiju za 5, 10 godina?

Ambasador Milošević: "Crna Gora je predvodnik evropskog procesa u regionu, i za cilj ima dobrosusjedske odnose i stabilnost regiona. Nakon što je ostvaren prvi spoljnopolitički cilj, članstvo u NATO 2017. godine, Crna Gora je potpuno posvećena ispunjavanju sledećeg prioriteta, a to je članstvo u EU. Predstoji intenzivan rad i posvećenost tom procesu. Srbija je svakim danom ekonomski i infrastrukturno jača i stabilnija, to je jedan od uslova bržeg puta do Evropske unije.Nadam se da će i Crna Gora i Srbija postati članice EU u narednih 5 do 10 godina".

Amabasador Crne Gore u razgovoru sa novinarom MONDA
Izvor: Stefan_Stojanovic/MONDO

PROČITAJTE I OVO

Komentari 44

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Aleksa

Kako je drsko i cinicno od strane CG ambasadora da poruci neka je vjecna Srbija u trenutku dok njegova drzava otima srpske svetinje da bi zatrla trag Srbima, i jos pri tome i ne priznaje Srbiju u njenim granicama.

Neka je Vjecna Crna Gora

@Aleksa vi nekome da kazete da je drsko..? Ne priznajete CG, posrbljujete sve zivo u bivsoj YU pa i Big je Srbin, palite zastavu, pokusavate prevrate i drzavne udare, hocete Veliku srbiju..zapoceli ste svaki rat ali i izgubili.. kao i sto cete i ovaj medijski sa nama a tek ovi šetaci po ulicama, vratice se u misije rupe

VOJVODSTVO SERBSKO

@Neka je Vjecna Crna Gora Srbendo, opet si uzeo tatinu terapiju?