• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mišković otkupljuje akcije Merkatora

Srpska kompanija Delta holding najavila je da će učestvovati na tenderu za kupovinu slovenačkog trgovinskog lanca Merkator. Uprava Merkatora smatra da bi prodaja skoro polovine njenog udela drugoj trgovačkoj kompaniji značila da bi Merkator postao zavisan od drugog trgovačkog lanca, što bi uticalo na njegovo poslovanje.

Srpska kompanija Delta holding najavila je da će učestvovati na tenderu za kupovinu slovenačkog trgovinskog lanca Merkator.

"Delta Holding planira nastavak širenja poslovanja u zemljama jugoistočne Evrope i kupovina Merkatora značajno bi doprinela bržem ostvarivanju tog cilja", navodi se u saopštenju.

Kada tender bude raspisan dodaje se, Delta će obaviti zvanične razgovore sa kompanijom Pivovarna Laško, koja je akcionar Merkatora i upoznaće buduću Vladu Slovenije o namerama.

Kupovinom udela u Merkatoru, navode u Delti, stvorili bismo kompaniju koja bi zauzela značajno mesto među vodećim maloprodajnim lancima u Evropi. Delta holding je od ranije zainteresovan za kupovinu Merkatora, naveli su.

Pivovarna Laško i Infond Holding najavili su da će objaviti međunarodni tender za prodaju 48,34 odsto akcija trgovinskog lanca Merkator.

Prema navodima slovenačke štampe za otkup akcija Merkatora zainteresovani su, pored Delte, i fancuski Karfur i hrvatski Agrokor.

Slovenački trgovinski lanac Merkator posluje i u Srbiji, a kompanija Delta je ugovorila izgradnju trgovisnkog centra u Ljubljani, u koji će investirati više od 240 miliona evra.

U tom tržnom centru je planirano otvaranje prvog maksi supermarketa, kojim bi srpski trgovinski lanac ušao na slovenačko tržište.

Uprava Merkatora smatra da bi prodaja skoro polovine njenog udela drugoj trgovačkoj kompaniji značila da bi Merkator postao zavisan od drugog trgovačkog lanca, što bi uticalo na njegovo poslovanje.

Uprava inače, kaže da nije nadležna da komentariše odluke vlasnika u pogledu prodaje udela u kompaniji.

Uprava ističe da bi kupac Merkatora, nakon kupovine više od 48 odsto te kompanije, koliko zajedno prodaju Pivovarna Laško i Infond Holding, morao objaviti preuzimanje čime bi "verovatno postao većinski vlasnik kompanije".

Na taj način bi Merkator postao zavisni sastavni deo drugog trgovačkog lanca, što bi moglo značajno uticati na straeška usmerenja i poslovanje čitave Grupe Merkator.

Uprava kompanije smatra da je Merkator "kao najveće trgovačko preduzeće u regionu i najveće slovenačko preduzeće sposoban da samostalno nastavi razvoj i ostvaruje poslovnu viziju i zacrtana strateška usmerenja".

Uprava podržava takve promene vlasničke strukture "koje obezbeđuju mogućnost stabilnog dugoročnog ostvarivanja zacrtanih strateških i razvojnih ciljeva Grupe Merkator kao samostalne vodeće trgovačke kompanije u jugoistočnoj Evropi", kaže se još na Internet stranici Ljubljanske berze.

(Beta/Na slici: "Merkator" u Nišu)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image