• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Struju jeftinije plaća tek svaki sedmi siromašni u Srbiji

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Oko 75.000 građana mesečno je imalo u 2019. status energetski ugroženog kupca, ali popust na potrošnju struje time je stekao tek svaki sedmi apsolutno siromašni stanovnik Srbije.

Status energetski ugroženog kupca određuje nadležni organ jedinice lokalne samouprave u kojoj kupac živi, objašnjavaju u EPS-u za Tanjug.

Status energetski ugroženog kupca može se uslovima toliko rigoroznim da je praktično nemoguće da neka porodica zaista preživi pod tim uslovima.

Možda će vas zanimati

Tako je uslov da domaćinstvo sa jednim članom dobije popust na cenu struje da ima prihod do 14.571 dinara. Za tročlano domaćinstvo je možda još i drakonskije, ono ne sme imati prihode manje od jedne minimalne plate - 21.216 dinara. Do 27.856 dinara je granica za domaćinstva sa četiri i pet članova i do 35.030 dinara za domaćinstva sa šest i više članova.

Tokom 2018. godine 7,1 odsto celokupnog stanovništva Srbije (nešto manje od 7 miliona stanovnika) imalo je mesečnu potrošnju ispod linije apsolutnog siromaštva, koja je iznosila 12.286 dinara mesečno. To je oko 490.000 građana.

Pomenuti iznos od nešto više od 100€ mesečno nije dovoljan ni za osnovne životne potrebe, pokazuje "Ocena apsolutnog siromaštva u Srbiji za 2018", koju je sačinio Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Srbije (SIPRU) a koji su obelodanjeni sredinom oktobra 2019. godine

Vlada Srbije je na predlog Ministarstva rudarstva i energetike donela uredbu koja određuje uslove, način i postupak sticanja statusa energetski ugroženog kupca, kao i količinu besplatne energije na koju ti kupci imaju pravo.

EPS navodi da nema informacije o toku postupka u opštinama koji se sada vode.

Ugroženi kupac stiče pravo na umanjenje mesečne obaveze za određene količine električne energije. Za sve mesece za domaćinstvo sa jednim članom 120 kWh mesečno, za domaćinstvo sa dva i tri člana 160 kWh mesečno, za domaćinstva sa četiri i pet članova 200 kWh mesečno i za domaćinstva sa šest i više članova 250 kWh mesečno.

Prosečna potrošnja električne energije za četvoročlano domaćinstvo u Beogradu (ako se ne greje na struju) je oko 500 kWh mesečno.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vladimir

Hvala presveti efendija

special image