• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I bankari imaju svog Džejmsa Bonda: Šef Kredi Svisa morao da da otkaz

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Drugu po veličini najveću švajcarsku banku, Kredi Svis, potresa afera zbog koje je glavni izvršni direktor Tiđan Tijam, morao da da otkaz.

 Kredi Svis – otkaz zbog špijunske afere Izvor: Screenhot/Financial Times

Tijam je primoran da da otkaz jer se banka suočava sa pritiskom investitora zbog špijunskog skandala koji istražuju švajcarski regulatori, javlja Rojters.

Banka sa sedištem u Cirihu je saopštila danas da će Tijamova ostavka stupiti na snagu 14. februara i da će ga na toj funkciji zameniti Tomas Gotstajn, šef Kredi Svisa za poslove na domaćem tržištu.

Možda će vas zanimati

Špijunska afera izbila je u septembru prošle godine, kada je otkriveno da su bivšeg šefa Kredi Svisa za upravljanje aktivama, Ikbala Kana, koji je prešao u konkuretsku banku UBS, pratili privatni detektivi da utvrde da li vrbuje kolege i klijente iz svoje bivše firme da pređu u UBS.

Advokatska firma Homburger, koja je sprovela internu istragu u Kredi Svisu povodom ovog skandala, navela je u izveštaju da je našla "nula dokaza" da je Tijam bio upoznat sa praćenjem bivšeg zaposlenog.

Tijam je takođe negirao da je znao bilo šta o praćenju bivših kolega.

Praćenje je, kako je utvrđeno, organizovao tadašnji glavni direktor za poslovne operacije Pjer-Olivije Buje, a kasnije su isplivali detalji da je bilo i dodatnih slučajeva špijuniranja.

Otkaz u Kredi Suis
Izvor: YouTube/ Bloomberg Markets and Finance

Ova afera je pogoršala tenzije između Tijama i predsednika Uprave Ursa Rohnera. Iako je nekoliko glavnih akcionara ove nedelje obećalo podršku Tijamu, on je želeo da dobije i podršku uprave. Uprava Kredi Svisa je, međutim, saopštila danas da podržava Rohnera koji treba da završi mandat u aprilu 2021. godine.

Švajcarska agencija za finansijsli nadzor FINMA povela je vlastitu istragu o špijuniranju u Kredi Svisu, nakon što je banka priznala da je prisluškivan i bivši šef za ljudske resurse Piter Gerke.

FINMA želi da utvrdi eventualnu odgovornost Tijama i njegovih najviših menadžera i da li su propusti u upravljanju kontrolom doveli do toga da banka špijunira svoje bivše rukovodioce.

Akcije Kredi Svisa pale su jutarnjem trgovanju u 8:10 časova po GMT za 4,5 odsto.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image