• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I Emirati su odlučili da nam pojeftine gorivo

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

U vreme kada korona virus obara sve svetske berze redom, poveo se i paralelan rat cenama nafte. Sada su mu se priključili i Arapski Emirati, pa i vozači u Srbiji mogu očekivati doduše ne mnogo, jeftinije gorivo.

Ujedinjeni Arapski Emirati su najavili rekordnu proizvodnju nafte i tako se pridružili Saudijsko Arabiji u ratu cenama nafte protiv Rusije.

Tržišta su odmah reagovala na ovu vest gurnuvši cene crnog zlata, koje su se malo oporavile ponovo od prošlonedeljnog velikog pada, ponovo nizbrdo. Cena nafte inače pada od decembra, što se od polovine januara primečuje i na srpskim pumpama.

Možda će vas zanimati

Nacionalna naftna kompanija Ujedinjenih Arapski Emirata, Adnok, navela je u saopštenju da će u aprilu povećati isporuke na više od 4,0 miliona barela dnevno (bpd) i da će ubrzati planove za proširenje kapaciteta na 5,0 miliona bpd, što je cilj koji je kompanija prethodno planirala da postigne do 2030. godine, izveštava Rojters.

Saudijska Arabija, koja je proteklog vikenda već saopštila da će u aprilu podići pumpanje na rekordnih 12,3 miliona bpd, juče je najavila dodatno povećanje proizvodnje.

Glavni izvršni direktor Saudi Aramka, Amin Naser, izjavio je da ova državna nafta kompanija planira da poveća kapacitet sa 12 miliona na 13 miliona barela dnevno, dodajući da je to naložilo ministarstvo energetike.

Nije određen vremenski okvir za realizaciju tog ambicioznog plana, koji iziskuje ulaganje od više milijardi dolara.

Povećanjem isporuka, Rijad i Abu Dabi će u aprilu zajedno “ulivati” dodatnih 3,6 miliona barela nafte dnevno na tržište koje je već zasićeno. Sve ovo se dešava u trenutku kada se procenjuje da će u 2020. godini globalna tražnja za gorivom prvi put opasti u poslednjih skoro 10 godina usled epidemije korona virusa koji je prigušio ekonomsku aktivnost u većini zemalja sveta, napominje Rojters.

TRAMPOV UDARAC SVETU

Američki predsednik Donald Tramp je juče objavio i druge mere za suzbijanje širenja koronavirusa, uključujući i nalog Ministarstvu finansija da odloži plaćanje poreza subjektima pogođenim virusom, ali ni to nije ubedilo investitore da odustanu od rasprodaje rizičnih aktiva i da nastave da kupuju sigurniju imovinu poput zlata i državnih obveznica, kako bi sačuvali vrednost svog novca. "Trampova zabrana putovanja iz Evrope definitivno je sve iznenadila. Već se zna da će ekonomske posledice od korona virusa biti značajne, a s ovom dodatnom merom, efekat na poslovanje će biti multiplikovan. Tržišta na to nisu računala... To će kratkoročno biti veliki ekonomski trošak", kaže Kon Goh, direktor u ANZ banci.

Ove dodatne količine nafte koje dva zalivska saveznika planiraju da isporučuju procentualno odgovaraju iznosu od 3,6 odsto globalnih isporuka.

Pored toga, iz Moskve se juče čulo da bi ruske naftne kompanije mogle da povećaju proizvodnju za do 300.000 barela dnevno a, možda, čak i do 500.000 barela.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak je, međutim, ocenio danas da povećanje proizvodnje nije “najbolja opcija” i dodao da je Moskva i dalje otvorena za dijalog sa Organizacijom zemalja izvoznica nafte.

Alžir, koji je članica OPEK-a, saopštio je da su u toku intenzivni razgovori i da je ministar energetike UAE Suhail al-Mazrui pozvao na postizanje novog sporazuma o proizvodnji u okviru neformalne alijanse OPEK+ (sa Rusijom), koju čine članice naftnog kartela i drugi proizvođači s Rusijom na čelu.

Saudijska Arabija je, međutim, zauzela stav da su razgovori besmisleni ako ne dovedu do dogovora.

Cene nafte su se ovih dana gotovo prepolovile u odnosu na početak godine zbog strahovanja da će države OPEK-a preplaviti tržište u svojoj bici s Rusijom za tržišni udeo.

Do raskola između Rusije i Rijada došlo je nakon što je Moskva prošle nedelje odbila predlog OPEK-a za dublje rezanje proizvodnje, tako da je propao pakt koji je od 2016. godine doprinio porastu cena “crnog zlata”.

Prema podacima sa platforme “dailyfx.com”, koja u realnom vremenu prati kretanje cena nafte, severnomorska nafta “brent” je trenutno u padu za 2% i trguje se za 36,63$ po barelu, a naniže klizi i američka nafta WTI i to za 2,4%, na 33,63$ za barel.

BERZE ŠIROM SVETA SRLJAJU U AMBIS

Cene akcija na azijskim berzama su danas oštro pale, indeksi na Volstritu su usled katastrofalnih gubitaka na ivici "međveđeg tržišta" (kada se brokeri 'klade' na pad), a indeksi na evropskim berzama fjučersa su se survali na najniži nivo od sredine 2016. godine.

Ovakvom razvoju događaja su, pored pandemije korona virusa koja je izbacila iz koloseka svakodnevni život miliona ljudi, doprineli i pad cena nafte kao i odluka predsednika SAD Donalda Trampa da zabrani na 30 dana sva putovanja iz Evrope, što može još više da poremeti svetsku trgovinu i dodatno uspori globalni rast.

U Evropi, indeks EuroStoks 50 na tržištu fjučersa potonuo je za 6,3% nakon što je prethodno zabeležio pad od čak 8,3%, izveštava Rojters,

ROLETNA NA ZAGREBAČKOJ BERZI

Trgovanje akcijama na Zagrebačkoj berzi prekinuto je danas "na jedan sat" zbog ekstremne volatilnosti tržišta, pri čemu je CROBEX indeks u 09,43 sati pao za više od 10 odsto u odnosu na vrednost na zatvaranju prethodnog trgovinskog dana. Za samo 43 minuta trgovanja, ostvaren je ukupan promet veći od 1 milion evra.

Londonski indeks fjučersa FTSE je izgubio 5,6%, a nemački DAKS 6%.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7 sati u minusu od 4%, spustivši se na najniži nivo od početka 2019. godine.

Na Tokijskoj berzi, Nikei indeks je oslabio 3,8%, dok su akcije u Šangaju, Hong Kongu, Južnoj Koreji, Australiji i Singapuru skliznule između 1,6% i 8%.

Oštro su pali i američki terminski indeksi. Indeks fjučersa S&P 500 je jutros u padu za 4,7%, nakon što je već juče potonuo za 4,9%.

Terminski indeks Dau Džons trenutno beleži gubitak od preko 800 poena, posle jučerašnjeg pada od 5,8%, što ga je prvi put od finansijske krize 2008. gurnulo na "medveđe tržište", budući da je oslabio 20 odsto u odnosu na nedavni rekordan nivo.

Cena zlata je blago porasla, za 0,1% na 1.636$ za uncu, ali je i dalje znatno ispod nivoa zabeleženog u ponedeljak od preko 1.700$ za uncu.

Prinos na 10-godišnji američke obveznice skliznuo je usled tražnje za pet baznih poena na 0,766%, a za toliko je pao i prinos na dvogodišnje državne hartije od vrednosti na 0,449%.

Bakar, koji se smatra merilom globalnog ekonomskog zdravlja zbog njegove široke industrijske upotrebe, pao je na trogodišnji minimum.

Na tržištu valuta, dolar je oslabio prema japanskom jenu i švajcarskom franku. Američka valuta je pala za 0,8% na 103,66 jena, a prema švajcarskom franku je potonula za 0,3%, na 0,9344 franaka.

Evro se trgovao na 1,1292$, u usponu za 0,2%, a britanska funta se spustila na 1,2807$, na najniži nivo u ovoj nedelji.

Sve oči su sada uprte na sastanak Evropske centralne banke koji treba da bude održan kasnije danas, pri čemu akteri na finansijskim tržištima očekuju da će ECB dodatno sniziti kamatne stope čime će se pridružiti drugim centralnim bankama, između ostalih britanskoj, američkoj i australijskoj, koje su već donele takve odluke.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Slučajni prolaznik

Pojeftiniće i kod nas! Samo ste zaboravili da je Korona krenula, biće, biće!

Munze

Juce sam u derventi sipao za 110 din dizel ,u ostatku rs 120-130 Samo kazem..

Milorad

Smanjili 2 dinara. Ja trosim 3000 na dizel dnevno, smesno

special image