• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

HRVATI SMANJUJU DRŽAVNE PLATE a podižu minimalac. otpisuju porez...

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Povećanje naknada za radnike na 4.000 kuna (524 evra), otpis i odlaganje poreza firmama, plaćanje PDV-a po naplaćenom a ne izdatom računu i obaveza javnog otkupa roba domaće poljoprivrede antikrizne su mere hrvatske vlade.

  Hrvatska - ekonomske mere protiv krize zbog korona virusa Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Dan nakon Srbije i i Hrvatska je donela svoj paket ekonomskih mera kojima će se boriti sa posledicama po privredu pandemije korona virusa. Hrvatski program je manjeg obima od srpsko, iako je tamošnja ekonomija dvostruko veća (BDP po glavi je 2018. bio 15.870$ prema 6.880$).

Neke mere su slične a najveća razlika je da se kod Hrvata u delu firme i oslobađaju od plaćanja poreza (u Srbiji se plaćanje samo odlaže), kao i da se razmišlja o smanjenju plata u državnom sektoru (što je u Srbiji kategorično odbijeno).

Možda će vas zanimati

"Odlučili smo sada, kao vlada, da čvrsto stanemo iza radnika. Podrška koja se već koristi za 400.000 ljudi sada će da se podigne na 4.000 kuna neto", rekao je hrvatski premijer predstavljajući nove mere.

Plenković je naveo da će država preuzeti na sebe uplatu 1.460 kuna po zaposlenom (191 evro), kako bi se naknada koju primaju povećala na 4.000 kuna, ističući da će se ta mera koristiti samo ako poslodavci zadržavaju radnike, prenosi portal index.hr.

"Preduzeća koja imaju pad prihoda viši od 50 posto biće u potpunosti, od aprila do juna, oslobođena plaćanja poreza na dohodak, na dobit i doprinosa. Firme koje imaju pad prihoda od 20 do 50 posto dobiće odgodu plaćanja tih davanja i mogućnost da ih otplaćuju na 24 meseca bez kamata", rekao je Plenković.

KRESANJE PLATA VEĆ U MAJU

Plenković je takođe najavio ozbiljno smanjenje troškova, pri čemu je rekao da će "pravi rezovi krenuti s platama u maju", o čemu će raspravljati sa sindikatima. "U svim okolnostima, penzije nećemo dirati, to ne dolazi u obzir. Biće novca i za penzije i za plate za mart, a o isplati za april ćemo videti šta ćemo dogovoriti, s obzirom na izazove", rekao je Plenković.

Dodao je da će preduzeća koja imaju prihode iznad 7,5 miliona kuna (982,5 hiljada evra) bii oslobođena ovih davanja proporcionalno s padom njihovih prihoda.

Takođe je naveo da će se PDV plaćati po naplaćenom, a ne po izdatom računu, ali da "to ne znači da oslobađamo od plaćanja PDV-a".

"Rok za predaju godišnjih finansijskih izveštaja za 2019. odgađa se na 30. jun i ukida se plaćanje naknade Fini za njihovu objavu", rekao je Plenković.

Javni naručitelji će nabavljati najmanje 60 posto poljoprivrednih proizvoda iz hrvatske proizvodnje ili prerade. Vanrednom merom će se otkupiti svi viškovi mleka kod domaćih mlekara, dodao je hrvatski premijer.

Takođe je najavio promenu niza zakona u turizmu, koji je kao mediteranskoj zemlji veoma velika stavka u prihodima budžeta.

Ove mere se, precizirao je, donose na rok od tri meseca, dodajući da će njihov ukupan efekat biti sigurno više od 30 milijardi kuna (3,9 milijardi evra). Srpski paket je, podsetimo 5,1 milijardu evra, i njime su privrdnici kao planom zadovoljni.

"Nakon toga ćemo pripremati nove mere s obzirom na razvoj krize. Ne znamo kada će sve završiti", poručio je Plenković.

Jedna od mera tiče se i poljoprivrede. Firme koje vrše javnu nabavku proljoprivrednih proizvoda imaju obavezu da najmanje 60 odsto bude domaćeg porekla.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

DžoMa

Pa naravno, svako iole normalan će prvo da smanji plate u javnom sektoru, samo kod nas naopako 🙄

X

Uskoro im stiže 341 milion€ bespovratno..

AV

@X Milijarda i 60 milijuna točnije.

special image