• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NA GODIŠNJI ODMOR se može i u VANREDNOM STANJU

Izvor mondo.rs

Vlada Srbije je preporučila poslodavcima da prednost daju odlasku zaposlenih na ("stari") godišnji odmor umesto na prinudno odsustvo. Ko ne može da iskoristi odmor iz 2019 sada...

Vlada Srbije je na predlog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, donela Zaključak kojim je preporučeno da zaposleni, koji u toku vanrednog stanja svoj posao obavljaju svakodnevno, ali od kuće, odnosno na daljinu, iskoriste preostali deo godišnjeg odmora za 2019. godinu u skladu sa zakonom, saopštilo je danas Ministarstvo.

Preporučeno je i da poslodavci, koji u uslovima vanrednog stanja nisu u mogućnosti da organizuju proces rada, te su u skladu sa zakonom svoje zaposlene uputili na odsustvo sa rada, prednost daju korišćenju godišnjih odmora.

Možda će vas zanimati

Podsećamo, razlika je veoma bitna jer prinudno odsustvo može da traje do 45 dana a zaposleni je plaćen minimum 65 odsto ("bruto 1") plate (a poslodavci to obični uzimaju i kao maksimum). Kod odlaska na godišnji odmor, plata je 100 odsto (čista bruto plata).

Ovim zaključkom Vlade, poslodavci mogu da dozvole korišćenje preostalog dela godišnjeg odmora za 2019. godinu, zaključno sa 31. decembrom 2020. godine (redovan rok je 30. juna) za zaposlene koji u toku vanrednog stanja redovno obavljaju posao na svom radnom mestu.

"Želimo da na sve načine omogućimo našim građanima da sačuvaju svoje poslove i u toku vanrednog stanja, ali istovremeno mislimo i na poslodavce kojima takođe u ovoj situaciji nije lako. Zato ćemo kroz razne načine i svim novim merama koje donosimo truditi da jednako pomognemo svim građanima Srbije, na prvom mestu njihovom zdravlju, bezbednosti, ali i mogućnosti da ostvare sva prava koja im pripadaju", rekao je ministar Zoran Đorđević.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milos

Cekajte, kakav sad prinudni odmor i 65% plate, kad je Faraon rekao da smanjenja nece biti??

Korto

A kod privatnika može samo otkaz...

special image