• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bolja prognoza stigla i iz Beča: Srpska privreda pada samo 4%

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Većina zemalja centralne, jugoistočne i istočne Evrope biće ozbiljno pogođena recesijom izazvanom pandemijom korona virusa, ali će Srbija od njih najbolje proći, kaže nova analiza Bečkog instituta za međunarodnu ekonomiju (WIIW).

 Bolja prognoza stigla i iz Beča: Srpska privreda pada samo 4% Izvor: MONDO/Goran Sivački

Recesija koja će pogoditi region jugoistočne Evrope biće najveća od početka devedesetih godina prošlog veka, ali eksperti očekuju da će Srbija biti među zemljama koje će biti najmanje pogođene.

"Srbija uz Poljsku, Moldaviju i Kazahstan spada u zemlje koje imaju veće fiskalne resurse i koje su manje zavisne od trgovine i poljoprivrede", konstatovali su na videokonferenciji za štampu direktor WIIW Mario Holcner i njegov zamenik Ričard Griveson.

Možda će vas zanimati

Sa velikim padom BDP-a, prema njihovim rečima, biće suočene Hrvatska, Crna Gora, Slovenija, Slovačka, Letonija, koje su posebno zavisne od trgovine i pre svega turizma.

SRBIJUA OSVAJA AUTOMOBILSKU INDUSTRIJU

Na pitanje Tanjuga koji su faktori koji su doprineli da Srbija bude manje pogođena aktuelnom krizom, Holcner je kazao da Srbija ima potencijal da dobro izađe iz ove krize. "Srbija je zajedno sa Severnom Makedonijom na putu da postane važan deo automobilskog klastera u centralnoj i istočnoj Evropi. Srbija ima potencijal da dobro izađe iz krize", objasnio je Holcner.

Tako na primer za Hrvatsku u ovoj godini WIIW predviđa pad BDP-a za 11%, a za Crnu Goru za 8%.

Na drugoj strani Srbiji se prognozira pad BDP-a u ovoj godini za 4%, a već za iduću godinu rast istovetni rast.

Ovo je mnogo bolja prognoza od one koju je za Srbiju iz WIIW stigla pre mesec dana, kada je pad prognoziran između 5% i 10% (zavisno od kretanja epidemije). Međunarodni monetarni fond prognozirao je Srbiji pad od 3%, Svetska banka 2,5% a srpska vlada je budžet reporogramirala sa padom BDP od 1,8%.

U novoj prognozi WIIW navedeno je da je Srbija među zemljama centralne, jugoistočne i istočne Evrope koje će biti manje pogođene krizom zahvaljujući ambicioznim planovima fiskalnog stimulisanja, kao i manjom zavisnošću od turizma.

Međutim, kako navode, strane direktne investicije i izvoz ove i iduće godine biće pogođeni krizom.

Kazao je da Srbija poput većine zemalja Zapadnog Balkana ima prednost što ne zavisi od drugih kada je reč o poljoprivrednom sektoru.

I Griveson kaže da je Srbija u poređenju sa ostatkom regiona manje pogođena krizom, a ujedno će se, dodaje, i brže oporaviti.

"Mislim da će poljoprivredni sektor imati važnu ulogu u drugoj polovini godine", dodao je.

On napominje da Srbija na osnovu svoje ekonomske politike i veličine može više podržati svoju privredu nego druge zemlje u regionu.

Slaže se s ocenom da je veoma važno što je Srbija uključena u evropsku automobilsku industriju i da bi to kada usledi oporavak u Aziji mogla biti prednost.

Inače, WIIW prognozira da bi uzdržanost potrošača mogla da se nastavi u celoj ovoj godini, da će kamate i inflacija ostati dugo niske, te da bi moglo doći do povećanja poreza.

U narednom periodu, navode, mogla bi se povećati uloga države u privrednom životu.

Nakon nekog određenog vremena "pauze" doći će do novog nedostatka radne snage i automatizacije.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Korto

Kakav porast poreza?

totalno nebitan lik

Mislite ima najveći negativni rast?

Bre

Ovi nikako da shvate da smo mi ekonomska raketa. Ako bude jos neki talas covida postajemo torpedo tj polako prestizemo jednu kinu po najmanjem padu odnosno najvecem rastu(gledano iz odgovarajuceg ugla).

special image