• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA li biste vozili "turski auto"? Neke već vozite (ANKETA)

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan položio je juče kamen temeljac za gradnju fabrike za proizvodnju prvog domaćeg automobila iz novije istorije. Ako sumnjate da biste ikada "dali pare za turski auto", razmislite ponovo, jer možda već vozite jedan.

  Turska automobil suv električni fabrika proizvodnja anketa

Erdogan je najavio je da će fabrika u Bursi biti gotova u roku od 18 meseci, a prvi automobil će biti proizveden u poslednjem kvartalu 2022. godine, javila je agencija Anadolija.

Turski predsednik je najavioovaj događaj kao "ostvarivanje 60-godišnjeg sna" i "podsetio kako je vest o proizvodnji prvog automobila domaće proizvodnje odjeknula ne samo Turskom, već i celim svetom".

Možda će vas zanimati

Kao i mnogim drugim političarima, ni turskom predsedniku nije strano "istorijsko ostvarenje", mada je istina a ovo svakako nije "prvi turski automobil", jer Turci su svoj prvi, model "devrim", napravili davne 1961 godine.

A u Turskoj je proizvodnja automobila automobila duge tradicije, počevši od kratkotrajne proizvodnje za Ford 1929/30 gdoine (nstavljena od 1960.), a zatim rasplamsane sa dolaskom fabrike Jeep (1954), britanskih marki "ostin" i "moris" (1964), zatim Fijata (1968) i Renoa (1969.)

Da se vratimo na početak, i "davanje para na turski auto". Pa, možda ste već dali, ako ne baš na turski a ono svakako proizveden u Turskoj.

Anketa

Da li biste vozili "turski auto"?

  • Zašto da ne, ako je dobar odnos kvalitet-cena

    51.19% (86)

  • Nemam ni za "našeg" fijata

    19.05% (32)

  • Naravno da ne, samo "nemac"

    15.48% (26)

  • Svi ti novi su "isto s*****", nema veze gde se pravi

    14.28% (24)

Da li biste vozili "turski auto"?

Rezultati

Jer, danas se tamo prave i "tojote", "honde", "opeli", "hjundai", "renoi", modeli Mercedes-Benca… Trebalo je tamo da se izgradi i mega fabrika Folskvagena, ali se od toga sada odustalo.

Ako vozite Renoov "klio" ili "fluense", ili pak Tojotinu "korolu" ili "C-HR", onda možda već vozite "turski auto". I to ako imate sreće, jer poznavaoci kažu da su automobili koji su napravljeni u Turskoj boljeg kvlaiteta nego isti modeli koji izlaze iz drugih fabrika, recimo u Velikoj Britaniji.

Turska je, inače, 2019. godine bila 14. zemlja na svetu po proizvodnji automobila. Sa 1,5 miliona vozila godišnje daleko je ispred jedne Italije (900.000), ili domovine "saba", "volvoa" i "skanije" Švedske (300.000), da ne govorimo i Srbiji (35.000 vozila).  

A "prvi turski" automobil, i to najnovije tehnoolgije, Turska je predstavila krajem decembra prošle godine - prototip prvog električnog automobila domaće proizvodnje.

Na projektu razvoja prvog turskog automobila radi Inicijativna grupa za proizvodnju turskog automobila (TOGG) koja je nastala u junu 2018. godine udruživanjem resursa turskih kompanija Anadolu Grubu, BMC, Kok Grubu, Turkcell, Unije turskih berzi i privrednih komora i Zorlu Grubu.

Prvi model turskog automobila će biti iz kategorije SUV vozila na električni pogon. Plan je da do 2030. godine bude pokrenuta proizvodnja pet modela turskih automobila i to po tri različite verzije za svaki model. Godišnje je planirana proizvodnja 175 hiljada primjeraka.

U prvoj fazi je planirano da fabrika zapošljava oko 5.000 radnika, dok se u periodu punog kapaciteta proizvodnje očekuje da će omogućiti oko 20.000 radnih mjesta.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Kurgan

Fiat Tipo se sastavlja u Turskoj, fabrika u Bursi.Mislim da će u budućnosti kada se bude prešlo na električni pogon gotovo svaka država biti sposobna da proizvodi svoju marku automobila.

Žoc

Mislim da je moj Reno Megan 2 pravljen u Turskoj i mogu vam reći da je odličan!

special image