Erdogan je najavio je da će fabrika u Bursi biti gotova u roku od 18 meseci, a prvi automobil će biti proizveden u poslednjem kvartalu 2022. godine, javila je agencija Anadolija.

Turski predsednik je najavioovaj događaj kao "ostvarivanje 60-godišnjeg sna" i "podsetio kako je vest o proizvodnji prvog automobila domaće proizvodnje odjeknula ne samo Turskom, već i celim svetom".

Kao i mnogim drugim političarima, ni turskom predsedniku nije strano "istorijsko ostvarenje", mada je istina a ovo svakako nije "prvi turski automobil", jer Turci su svoj prvi, model "devrim", napravili davne 1961 godine.

A u Turskoj je proizvodnja automobila automobila duge tradicije, počevši od kratkotrajne proizvodnje za Ford 1929/30 gdoine (nstavljena od 1960.), a zatim rasplamsane sa dolaskom fabrike Jeep (1954), britanskih marki "ostin" i "moris" (1964), zatim Fijata (1968) i Renoa (1969.)

Da se vratimo na početak, i "davanje para na turski auto". Pa, možda ste već dali, ako ne baš na turski a ono svakako proizveden u Turskoj.

Anketa

Da li biste vozili "turski auto"?

Jer, danas se tamo prave i "tojote", "honde", "opeli", "hjundai", "renoi", modeli Mercedes-Benca… Trebalo je tamo da se izgradi i mega fabrika Folskvagena, ali se od toga sada odustalo.

Ako vozite Renoov "klio" ili "fluense", ili pak Tojotinu "korolu" ili "C-HR", onda možda već vozite "turski auto". I to ako imate sreće, jer poznavaoci kažu da su automobili koji su napravljeni u Turskoj boljeg kvlaiteta nego isti modeli koji izlaze iz drugih fabrika, recimo u Velikoj Britaniji.

Turska je, inače, 2019. godine bila 14. zemlja na svetu po proizvodnji automobila. Sa 1,5 miliona vozila godišnje daleko je ispred jedne Italije (900.000), ili domovine "saba", "volvoa" i "skanije" Švedske (300.000), da ne govorimo i Srbiji (35.000 vozila).  

A "prvi turski" automobil, i to najnovije tehnoolgije, Turska je predstavila krajem decembra prošle godine - prototip prvog električnog automobila domaće proizvodnje.

Na projektu razvoja prvog turskog automobila radi Inicijativna grupa za proizvodnju turskog automobila (TOGG) koja je nastala u junu 2018. godine udruživanjem resursa turskih kompanija Anadolu Grubu, BMC, Kok Grubu, Turkcell, Unije turskih berzi i privrednih komora i Zorlu Grubu.

Prvi model turskog automobila će biti iz kategorije SUV vozila na električni pogon. Plan je da do 2030. godine bude pokrenuta proizvodnja pet modela turskih automobila i to po tri različite verzije za svaki model. Godišnje je planirana proizvodnja 175 hiljada primjeraka.

U prvoj fazi je planirano da fabrika zapošljava oko 5.000 radnika, dok se u periodu punog kapaciteta proizvodnje očekuje da će omogućiti oko 20.000 radnih mjesta.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.