• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BANKE VAM UZIMAJU IZ DŽEPOVA I DO 50 EVRA GODIŠNJE: Daju vam besplatno, a naplate mesečno!

Autor Aleksandar Nastevski

Dok je otvaranje dinarskog tekućeg računa besplatno, održavanje računa koji u većini banaka zovu osnovnim, košta i do nekoliko stotina dinara mesečno.

Usluga održavanja računa ne plaća se tek u nekoliko finansijskih ustanova, dok je u ostalima od 95 do 295 dinara. Što znači da za ovu uslugu običan građanin može da plati 3.835 dinara godišnje.

Najveći broj zaposlenih klijenata, međutim, plaća i mnogo više jer im se, kao povoljnija varijanta "poturi" neki od mnogobrojnih paketa, koji obuhvata i devizni račun, kartice, kao i usluge elektronskog i mobilnog bankarstva. Sve to, taj isti račun olakša za oko 50 evra godišnje!

Možda će vas zanimati

Dinarski tekući račun je najrasprostranjenija bankarska usluga. Procenjuje se da u Srbiji ima više od sedam miliona tekućih računa. Na svom sajtu Narodna banka Srbije objavljuje uporedivu listu naknada koje banke naplaćuju građanima i privredi da bi klijenti, kažu, mogli da uporede ove naknade, ali i cene drugih bankarskih usluga i odluče gde da otvore tekući račun.

Tako prema ovim podacima NBS-a, ako se uzimaju u ozbir troškovi vođenja računa, najpovoljnija je situacija u Oportuniti i NLB banci. U rubrici "Vođenje računa" piše "bez naknade".

Među jeftinije mesečne naknade za održavanje tekućeg računa su u Zberbanci gde ova usluga košta 95 dinara, a u banci poštanska štedionica, Vip sistemu i MTS banci za račun sa prijemom zarade - 100 dinara. U Poštanskoj štedionici se, ako na računu nema transakcija, niti bilo kakvih uplata, održavanje i ne naplaćuje.

Klijenti koji imaju račun u Rajfajzen banci ili Adiko banci i preko njih primaju platu ili penziju dobijaju mesečno vođenje za 150 dinara. Sličnu sumu, 120 dinara, za ova uslugu platiće klijenti Unikredit i Halk banke.

I u Alta banci postoji paleta tarifa za vođenje računa, pa je kod redovnog priliva novca ova naknada čak 280 dinara, za penzionere iznosi 140 dinara, a ako nema priliva novca - 99 dinara. Adiko banka za održavanje tekućeg računa naplaćuje 150 dinara, banka Inteza 195 dinara, Kredi agrikol i Direktna banka ako postoji transakcija klijenata u obračunskom mesecu - po 190 dinara.

Komercijalna, Ekspo, Prokredit banka, Erste kada je na računu priliv veći od 1.000 dinara, održavanje za troškove vođenja računa svakog meseca svojim klijentima naplate 200 dinara. Toliko košta vođenje dinarskog tekućeg računa potrošača u Vojvođanskoj banci, a za ovu uslugu OTP banka naplaćuje 295 dinara.

Većina klijenata banaka na našem tržištu ima i po nekoliko kartica, što debitnih, što kreditnih, pa mnoge banke nude pakete za više kartica i tekući račun. Ovi paketi su skuplji i koštaju najmanje nekoliko stotina dinara, a mogu da uključuju osim tekućeg računa i devizni, debitnu karticu, elektronski servis, trajni nalog, izdavanje prvih pet čekova u mesecu bez naknade i druge usluge.

Trošak do troška 

Vođenje računa samo je jedna od stavki u obavezama klijenata prema bankama.

Osim naknada za plaćanja, podizanje novca sa bankomata, pojedine banke naplaćuju održavanje debitnih i kreditnih kartica.

Izdavanje čekova košta od 15 do 25 dinara po čeku, izveštaj kreditnog biroa je 246 dinara, menica košta 100 dinara. Plaća se i naknada za elektronske i transakcije mobilnim telefonom, u proseku oko 20 dinara po transakciji.

(Mondo/Novosti)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i OVO

Komentari 10

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Heart

Šta pričate ljudi???U Intesi je tako kako i piše u tekstu-195 dinara.Meni su rekli da kad nema uplata-ne naplaćuju.Mada mislim da to nije tačno....

Zero

@Heart da,i meni su rekli prvo da ne skidaju ako nema uplata,a sad vidim minus...lazovcine

Banat

Nije istina,banka Intesa uzima 300 dinara mesečno za vođenje računa!

special image