• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MENJAJU SE PRAVILA OKO ROKA TRAJANJA PROIZVODA! Ako piše "upotrebiti do" to znači samo jedno, evo u čemu je FORA!

Autor Marija Ivetić

Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) rešila je da pomogne proizvođačima, a sami tim i nama potrošačima, oko deklarisanja roka trajanja proizvoda.

Večita zbrka na koji proizvod staviti „najbolje upotrebiti do“, a na koji „upotrebiti do“, trebalo bi da bude rešena u tek objavljenom vodiču EFSA.

Evropska agencija za bezbednost hrane razvila je vodič za pomoć proizvođačima prehrambenih proizvoda prilikom donošenja odluke o primeni oznake "upotrebiti do" ili "najbolje upotrebiti do".

Možda će vas zanimati

Oznaka "upotrebiti do" odnosi se na bezbednost, odnosno ukazuje na datum do kog se hrana sme konzumirati, ali ne i nakon njegovog isteka, bez obzira na to što nema vidljive promene u izgledu i mirisu.

Oznaka "najbolje upotrebiti do" odnosi se na kvalitet. Proizvodi na kojima stoji ova oznaka biće sigurni za konzumaciju i nakon navedenog datuma, ali u tom razdoblju može doći do promene senzorskih svojstava kao što je njen ukus, tekstura i slično.

Vodič sa uputstvima

EFSA-in vodič strukturiran je prema modelu stabla odlučivanja sa nizom pitanja na koja proizvođači treba da odgovore kako bi lakše doneli odluku o korišćenju spomenutih oznaka. Između ostalog, obuhvata sledeća pitanja: da li su zahtevi za označavanje roka trajanja za tu grupu hrane već regulisani zakonom, podvrgava li se hrana bilo kakvoj obradi radi uklanjanja opasnosti, rukuje li se njom pre pakovanja, koje su njene karakteristike te uslovi skladištenja.

Stručnjaci su revidirali i uzročnike koje proizvođači treba da uzmu u obzir kako bi se odredio rok trajanja odnosno vreme u kom će hrana ostati sigurna i/ili zadovoljavajućeg kvaliteta za konzumaciju uz uslov da je pakovanje neoštećeno te da je skladištena u skladu s navedenim uputstvima.

Cilj smanjiti bacanje hrane

Prema proceni Evropske komisije, od 88 miliona tona otpada od hrane koji godišnje nastane u Evropskoj uniji, do 10 odsto je povezano sa označavanjem rokova trajanja.

"Jasne i pravilne informacije na pakovanju te bolje razumevanje i korišćenje oznaka od strane svih aktera, može pomoći u smanjenju ove vrste otpada u EU, uz istovremeno očuvanje njene sigurnosti. Ovo naučno mišljenje predstavlja korak napred u tom pravcu", navodi Kostas Koutsoumanis, predsednik EFSA-inog Odbora za biološke opasnosti.

Ovaj Odbor objaviće još jedno mišljenje na ovu temu u 2021. godini, koje će se odnositi na informacije za potrošače o uslovima čuvanja hrane, vremenskom ograničenju konzumacije nakon otvaranja te načinima odmrzavanja.

(Mondo/agroklub.rs)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dr. Mr. Mali Nesa

Tek sad nam ništa neće biti jasno...

Maja

@Dr. Mr. Mali Nesa Ni meni, jos ce nam trebati i sudski tumac Jasna Filipovic da bismo shvatili sta znaci "upotrebiti do " :D

special image