• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BEOGRAD SVRGNUT S TRONA, DRUGI GRAD U SRBIJI POSTAO HIT! U toku borba za STANOVE, gastarbajteri hrle, imaju jak razlog!

Autor Marija Ivetić

Tržište nekretnina ne miruje. Rastu i tražnja i cena kvadrata, ali se dešavaju i neočekivane promene.

 stan kragujevac prodaja stanova nekretnine cena kvadrata gastarbajteri Izvor: MONDO/Goran Sivački

Podaci za februar pokazuju da je Beograd po rastu obima prodatih stanova svrgnut sa trona i da je ovoga puta pobedu odneo Kragujevac.

Kupoprodaja stanova u februaru, u odnosu na januar, porasla je za 22,4 odsto u Srbiji. Iznenađenje je Kragujevac, grad koji beleži najveći skok u obimu prometa i to od čak 57,6 odsto, pokazao je Izveštaj Republičkog geodetskog zavoda (RGZ).

Istina, i u prethodnim izveštajima RGZ, Kragujevac se prikazivao kao pravi "bum" u kupoprodaji nekretnina, što stanova, što poslovnog prostora. Takav trend "pravim čudom" tako su počeli da nazivaju i poznavaoci tržišta nekretnina.

Možda će vas zanimati

"Enormna je tražnja za stanovima i placevima, što gura i cene. Ljude interesuje centralni deo grada, kao i malo širi centar", kaže Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije. Na pitanje zašto, Rodić kaže novom trendu "kumuje" privreda, odnosno otvaranje novih fabrika koje nosi i velike mogućnosti za zaposlenje.

"Kragujevac je postao pravo stecište novih biznisa. Došli su Nemci i otvorili fabriku šinskih vozila, a postoje i druge nove proizvodnje. Normalno, veliki značaj je i blizina autoputa zbog transporta, te blizina Beograda, pa je sve sasvim jasno. Periferija Kragujevca već je zauzeta, a plac u gradu skoro je nemoguće naći", kaže Rodić.

Ovaj grad, sa manje od 200.000 stanovnika, istina, u proteklih nekoliko godina ubrzano se razvija. Atraktivan je i za studiranje, poznat kao univerzitetski grad, pritom i jeftiniji od Beograda, pa mnogi kupuju stanove za decu studente.

Možda će vas zanimati

Iz tamošnjih agencija za nekretnine navode i da veliki broj stanova u Kragujevcu kupuju gastarbajteri iz Svilajnca, Despotovca, Požarevca i pomoravskih mesta.

Prosečna cena kvadrata u Kragujevcu u februaru iznosila je 750 evra, kažu podaci RGZ. U starogradnji se kvadrat kretao od svega 198 evra do oko 1.100 evra, dok je novogradnja nešto skuplja pa je cena išla do 1.450 evra.

Najatraktivnija lokacija u Kragujevcu je kompleks Panorama Erdoglija gde je prosečna cena kvadrata oko 950 evra.

Možda će vas zanimati

Beograd se našao na drugom mestu po porastu obima prometa nekretnina sa rastom od 25 odsto u februaru u odnosu na januar. Sledeći je Niš gde je rast bio 22,8 odsto i Novi Sad - 22,2 odsto.

Kako je saopšteno, u odnosu na januar 2021. godine, obim prometa u februaru 2021. na nivou države bio je veći za 22,4 odsto, a porast od preko 20 odsto zabeležen je u svim regionima i u Beogradu je iznosio 25 odsto, u južnoj i istočnoj Srbiji 24,8 odsto, Šumadiji i zapadnoj Srbiji 21,7 odsto i Vojvodini 20,3 odsto.

U poređenju sa februarom 2020. godine, promet zemljišta povećan je za 22,5 odsto, pri čemu je obim prometa građevinskog zemljišta povećan za 54 odsto, a poljoprivrednog smanjen za 5,7 odsto.

U pojedinim mestima u Srbiji prosečne cene kvadrata, samo u poslednjih mesec dana porasle su i više od šest odsto. I to je tek početak rasta, tvrde upućeni.

Pravilo je da na cenu najviše utiče odnos ponude i tražnje, a sada je situacija takva da je ponuda manja od zahteva za kupovinom i upravo to i održava i "gura" cenu kvadrata u Srbiji. Tako, recimo, danas kvadrat u centru Beograda košta u proseku oko 2.470 evra, što je rast od 1,6 odsto samo u poslednjih mesec dana.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(Mondo/Blic)

Pročitajte i ovo

Komentari 21

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Začudnik

Lepo je to ako država ulaže u južnu polovinu zemlje (ako ulaže) ali procentualni račun kaže da 10% u Beogradu iznosi 200 000 a u Kragujevcu 20 000 pa vi vidite ekonomske tendencije na duži rok i kuda sve to vodi? (A posebno u kakvom su položaju oni na samom kraju, Bela Palanka, Vranje, i ostali) A što reče @Kroki (i ostali) da Albanci kupuju — pa što im prodajete? Tako su oni i Kosovo ispraznili! Sve organizovano! (Neko stoji iza toga!). Prvo ti ponude ogromnu cenu (idu na alavost) pa ako odbiješ onda sve manju i manju (idu na strah!). Razrađen sistem! Ovo mi je pričao jedan tzv. Crnogorac koji je živeo na Kosovu i lično to doživeo. I kad tako nadvladaju, prvo ekonomski, pa brojčano, krivi su oni! A dal su?

Misola

Perite ljudi dok se ne izglasa Zakon o poreklu imovine...

Крагујевчанин

Е да, заборавих да додам: "Навали народее! Још мало, па нестало! Данас смо у вашем граду, сутра смо у Новом Саду!"

special image