• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OGROMNO INTERESOVANJE ZA NOVAC OD DRŽAVE! Do kraja nedelje 100.000 ljudi dobiće 5.000 dinara, da li ste među njima?

Autor Ivana Lazić

Vlada prava pomama za subvencionisani odmor u Srbiji, država je podelila čak 47.297 vaučera, a sve je izvesnije da će do polovine januara biti podeljeno svih 100.000 vaučera.

 Vaučeri od 5.000 dinara za odmor u Srbiji Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Od početka godine država je podelila 47.297 vaučera za subvencionisani odmor u Srbiji. Hiljade građana se svakodnevno prijavljuje na šalterima Pošte Srbije. Po svemu sudeći sve je izvesnije da će već do polovine januara biti razdeljeno svih 100.000 "čekova" u vrednosti od 5.000 dinara. Prošle godine iz budžeta je bio dodatno izdvojen novac za još 50.000 vaučera.

„Tokom prošle godine, posle planiranih 500 miliona dinara za 100.000 vaučera, Ministarstvo je uspelo da obezbedi sredstva u budžetu za još dodatnih 50.000 vaučera, odnosno 250 miliona dodatnih sredstava. I tada je u rekordnom roku od jednog i po dana, podeljeno 20.000 vaučera", rekla je za Novosti ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Možda će vas zanimati

 Ministraka je dodala da su vaučeri važna mera ra razvoj domaćeg turizma i promociju lepota Srbije za koje mnoge građani nisu ni znali, a sada imaju priliku i da ih posete uahvaljujući subvencijama države. 

U Pošti Srbije kažu da je od prijavljenog broja najviše bilo penzionera, njih 28.594. Zatim slede zaposleni, 12.837 i nezaposleni 4.538. Najviše građana prijavilo se u Kruševcu.

Mesta za koja se najviše traže vaučeri su banje u Srbiji, ali i planine. Vrnjačka Banja, Sokobanja, Prolom i Lukovska prednjače. Tu su Zlatibor, Kopaonik, Divčibare i Tara.

Vaučeri se mogu koristiti za smeštaj, i to u trajanju od najmanje pet noći.

Kako se mogu koristiti vaučeri za subvencionisani odmor?

njime se mogu platiti isključivo usluge smeštaja, a ne ishrana, piće, zdravstvene i druge usluge, boravišna taksa i sl; vaučer se može koristiti isključivo u ugostiteljskim objektima izvan mesta prebivališta i izvan mesta studiranja korisnika vaučera; vaučer se može koristiti isključivo za smeštaj u trajanju od najmanje pet noći;

vaučer može pokriti maksimalan iznos za smeštaj u vrednosti od 5.000 dinara. Ukoliko je iznos računa za smeštaj veći, korisnik je dužan da ostatak sume isplati iz sopstvenih sredstava. Ukoliko je iznos računa za smeštaj manji, vaučer pokriva ceo iznos, a razlika do 5.000 dinara se ne može naknadno iskoristiti; korisnik vaučera prijavu podnosi lično i tom prilikom stavlja na uvid, odnosno prilaže potrebnu dokumentaciju. Izuzetno, za korisnike prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica, za ratne vojne invalide, za civilne invalide rata i penzionere podnošenje prijave i stavljanje na uvid potrebne dokumentacije može izvršiti drugo lice.

Možda će vas zanimati

 Ovlašćenje za podnošenje prijave i stavljanje na uvid potrebne dokumentacije korisnik prava na penziju daje na obrascu jednokratnog punomoćja. Vaučer se može iskoristiti zaključno sa 20. 11. 2022. godine.  Potencijalni korisnici su u obavezi da na šalterima JP „Pošta Srbije" podnesu prijave najkasnije 30 dana pre početka realizacije aranžmana, odnosno, period od dana podnošenja prijave do prvog dana korišćenja rezervisanog aranžmana ne sme da bude kraći od 30 dana.

Ko može da dobije vaučer?

- korisnici prava na penziju; nezaposlena lica iz evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje i druga lica na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (korisnici posebne novčane naknade i privremene naknade); korisnici prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica, koji to pravo ostvaruju u skladu sa zakonom kojim se uređuje socijalna zaštita; korisnici prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica, koji to pravo ostvaruje u skladu sa zakonom kojim se uređuje penzijsko i invalidsko osiguranje;

Zatim, radno angažovana lica sa primanjima, koja ne prelaze iznos od 70.000 dinara mesečno; ratni vojni invalidi i civilni invalidi rata sa primanjima, koja ne prelaze iznos od 70.000 dinara mesečno; korisnici prava na naknadu na porodičnu invalidninu po palom borcu;
nosioci aktivnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva koji su se izjasnili da se bavi isključivo poljoprivredom, upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava u skladu sa Zakonom o poljoprivredi i ruralnom razvoju („Službeni glasnik RS“, br. 41/09 i 10/13 – dr.zakon, studenti.

Korisnik vaučera može ostvariti pravo na subvencionisano korišćenje usluga smeštaja u ugostiteljskim objektima samo po jednom osnovu.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image