• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA LI ĆE  HRANA OPET POSKUPETI? Cena mesa posebno zabrinjava, a evo kada ćemo saznati šta će biti sa uljem i HLEBOM

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Cene pet osnovnih životnih namirnica su ograničene krajem prošle godine, evo da li Srbiju čeka novo poskupljenje hrane.

 meso Izvor: Shutterstock/Pressmaster

Uredba Vlade o ograničenju cena pet osnovnih životnih namirnica ističe 10. februara, da li će hrana u Srbiji ponovo poskupeti?

Cene hrane su na globalnom tržištu skočile za skoro trećinu i dostigle najviši nivo za poslednjih deset godina. Na cene su najviše uticale žitarice čiji rod nije bio u skladu sa očekivanjima zbog suše, a zbog sve većeg rasta cena Vlada Srbije je ograničila najpre cenu hleba, a potom i brašna, šećera, ulja, mleka i svinjskog buta. Uredba o ograničenju cena ističe uskoro!

I dok smo u 2021. videli rekordne cene mesa i ulja, ni stočarima nije lako jer kažu da cena žive vage tovljenika ne prati rast cena stočne hrane ili mesa u maloprodaji. Zbog toga su neki od njih ograničili proizvodnju, javlja RTS.

U Ministarstvu trgovine objašnjavaju da je na skok cene mesa prošle godine najviše uticalo poskupljenje sirovina, koje su berzanska roba, ali da će Uredba o ograničenju cena biti produžena!

Možda će vas zanimati

"Suštinski produžavamo postojeću. Kada bude završeno dejstvo postojeće uredbe najverovatnije će Vlada doneti novu uredbu koja će podrazumevati ograničenje cena ovih pet osnovnih životnih namirnica za period od narednih 90 dana", rekao je pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Jasmin Hodžić.

Prema predviđanjima NBS, inflatorni pritisci će se nastaviti do septembra, pa će država pokušati da ih ublaži. Uprkos kritikama, odluka o ograničenju cena osnovnih životnih namirnica je, kažu u resornom ministarstvu, bila ispravna, jer su stabilizovane cene i proizvoda koji se nisu našli na spisku. Još važnije je da nije došlo do nestašica i da je tržište dobro snabdeveno.

"Prema podacima s kojima raspolaže ministarstvo, trgovačke marže ne da nisu rasle zadnjih 10 godina, već je zabeležan pad ne samo na lokalnom, već na globalnom tržištu. Neopravdana je kritika trgovaca i trgovninskih lanaca da oni u stvari najviše profitiraju u tom lancu trgovine od farme do trpeze. Uzrok ovih inflatornih pritisaka su prevashodno rekordne cene sirovina, žitarica na berzama i rekordne cene energenata. To su inputi koji su rasli zadnjih godinu, godinu i po dana koji su vršili te inflatorne pritiske i koji su doveli do povećane inflacije", objasnio je Hodžić.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vic

Sede dva penzosa na klupi u parku, jedan čita novine i kaze: Ej el vidiš šta kažu naši zvaničnici, stižu bolji dani za sve..... Ovaj drugi kaze, ne vazi to za nas mi uveliko živimo zlatno doba....

Diskontinuitet

Ješćemo korenje ako treba, kao zlatnih 90— ih!

Nikola

@Diskontinuitet I to korenje je zdravije od 90% mesa iz marketa. Nije ni cudo sto se narod ovoliko porazboljevao, kazu korona ih spopala. Korona je malo dete za tu hemiju koju jedemo i koju nam nude. Da je zakona i drzave 90% tog mesa nikada ne bi uslo u Srbiju ali zarad socijalnog mira mora da se ima i salama od 120 dinara i virsle od 160 dinara i nista bez piletine 180 dinara....

special image