• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KVADRAT 1.000 €, LUKS NEKRETNINE JEFTINIJE NEGO U BG: Srbi masovno kupuju stanove u Grčkoj, ali razlog je VELIKA ZARADA

Autor Ivana Lazić

Cene nekretnina u Grčkoj su povoljne, a popularne destinacije su upravo one koje srpski turisti najviše posećuju tokom letnje sezone.

 Cene i kupovina nekretnina u Grčkoj Izvor: Profimedia

Srpski državljani su sve više zainteresovani za kupovinu nekretnina u Grčkoj, i to ne samo zbog uživanja, kao ranijih godina. Sada kupuju investiciono, sa namerom da nekretninu dalje izdaju, a prosečna cena koju su spremni da plate je više od 50.000 evra. 

Interes koji naši građani iskazuju poslednjih godina utiče na formiranje cena za koje se može reći da su povoljne u odnosu na zahteve domaćeg tržišta. Najpopularnije destinacije su one koji srpski turisti najčešće posećuju u toku letnje sezone. Prosečna cena kvadrata apartmana iznosi oko 1.000 evra. Naravno, ima i znatno skupljih, što zavisi od lokacije, kvaliteta i opremljenosti objekta, odnosno stepena luksuza.

Možda će vas zanimati

"Postoji razlika u profilu kupaca i sredstvima kojima raspolažu u odnosu na raniji period. Sada se kupuje investiciono, sa namerom da se nekretnine izdaju, a prosečna cena koju su spremni da plate je više od 50.000 evra. Daleko smo od cena koje su posebno privlačile naše građane za kupovinu nekretnina u Grčkoj u vreme ekonomske krize u ovoj zemlji. Sada su mnogo bliže onim na koje smo navikli u Beogradu“, kaže za Biznis.rs direktor predstavništva Grekodom, specijalizovane agencije za nekretnine u Grčkoj i na Kipru, Nikola Nedeljković.

Nedeljković ističe da cena luksuznih nekretnina na Halkidiju iznosi 2.500 evra po kvadratu, dok je za kupovinu u izgradnji, cena kvadrata iznosila 2.000 evra. 

"Poenta je da se na Halkidikiju može kupiti stan ili apartman sa pogledom na more po ceni koja u retkim prilikama prelazi 2.000 evra po kvadratnom metru. I grčko tržište reagovalo je usled globalnog skoka cena nekretnina, a u ponudi je sve više bolje opremljenih objekata koji drže vrednost“, dodaje Nikola Nedeljković.

Šta je potrebno za kupovinu nekretnine u Grčkoj?

Zainteresovanima za kupovinu nekretnine, pored angažovanja agencije, potrebni su i advokat i notar, kako bi sve proteklo na obostrano zadovoljstvo. Pri kupovini nepokretnosti moraćete da pokažete na uvid svoj pasoš i grčki poreski broj – AFM (koji se može obezbediti istog dana), a u slučaju da nekretninu uzimate preko firme i još nekoliko dokumenata.

Anketa

Da li biste kupili nekretninu u Grčkoj?

  • Da, kada bih imao/la novca

    71.61% (169)

  • Kada bi bila povoljna cena, razmislio/la bih

    20.34% (48)

  • Ne, radije bih u nekom gradu u Evropi

    8.05% (19)

Da li biste kupili nekretninu u Grčkoj?

Rezultati

Svako ko namerava da kupi nekretninu u Grčkoj moraće uredno da dokaže odakle mu sredstva. Novac za kupovinu nekretnine mora se isplaćivati preko banke - grčke, srpske ili bilo koje druge, odnosno sa računa u banci. Usluge advokata u Grčkoj koštaju oko dva odsto cene nekretnine. Isti procenat potrebno je da izdvojite i za usluge agencije za promet nekretnina u Grčkoj.

Dilema: Da li je isplativije investirati u Grčkoj ili u Beogradu?

Tema o kojoj vredi razmisliti je da li ulaganje u nekretnine na moru može biti isplativije od kupovine garsonjere u Beogradu ili Novom Sadu, namenjene izdavanju. Ako se uzmu u obzir cene kvadrata, ispada da je jeftinije kupiti u Grčkoj, a još ako se izračuna i novac koji se tokom sezone može zaraditi od apartmana ili pogodnost uživanja u svom smeštaju na moru, onda investicija dobija smisao.

Treba samo imati realna očekivanja kada je reč o zaradi, jer sezona na severu Grčke traje maksimum 100 dana, a na kraju krajeva treba izdvojiti i sredstva za održavanje.

Standardna procedura za zemlje EU

Kupovina nekretnine u Grčkoj slična je kao i u ostalim zemljama EU. Neophodno je da advokat proveri vlasnički list određenog objekta ili zemljišta, kako bi utvrdio da ne postoje potraživanja vezana za tu nepokretnost (npr. hipotekarni krediti banaka i slično). U ovom delu kuporodajnog procesa neophodan je i notar kako bi novog vlasnika važećim ugovorom registrovao u katastru.

Prema daljoj proceduri potpisuje se predugovor između kupca i prodavca kojim se utvrđuje cena, ali i vremensko trajanje za koje transakcija treba da se obavi, za koje advokat provera vlasnički list i ostale dokumente.Ova procedura uobičajeno traje 10 do 15 dana. Zatim je kupac u obavezi da traži i dobije grčki poreski broj AFM (procedura ne traje više od jednog sata).

Notar i advokat su odgovorni za zaključenje finalnog kupoprodajnog ugovora. Prisustvo kupca je neophodno, a ukoliko je on ovlastio drugo lice, advokat i notar moraju da budu ranije upoznati sa tim. Porez na transfer (taksa) iznosi tri odsto na nekretnine izgrađene do 2009. godine, a ranije utvrđeni porez od 24 odsto na objekte izgrađene posle 2009. promenjen je na tri odsto kako bi se pospešila novogradnja.

Iznos ove takse nije realni iznos određen kupoprodajnim ugovorom, nego iznos obračunat od strane poreske uprave koji je uglavnom mnogo manji od kupoprodajne cene u finalnom ugovoru. Usluge notara koštaju oko 2,5 odsto neposrednog poreza (u zavisnosti od vrednosti transakcije).

Agencija za nekretnine naplaćuje svoje troškove u vrednosti dva odsto zaključene cene, i posle obavljene kupoprodaje advokat upisuje novog vlasnika u katastar. Kupovina nekretnine skuplje od 250.000 evra garantuje zlatnu vizu za neograničen boravak u Grčkoj, dok je po zakonima EU moguć boravak od 180 dana u jednoj godini, s tim da pojedinačni period ne bude duži od 90 dana.

(MONDO/Biznis)

Pročitajte i ovo:

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

OVO ZNAM

Za Grcku verujem, Ali neznam da li znate da i u Albaniju kupuju dosta njih u Dracu i Sarandu znam sigurno za ostalim gradovima neznam.

Pamtim,ali i pričam drugima

Masovno?

special image