• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BANKE ŠALJU OBAVEŠTENJA, NAJAVLJENO POSKUPLJENJE DO 80 POSTO! Osnovna usluga papreno skupa, šta će biti sa kreditima

Autor Ivana Lazić

Banke povećavaju cene svojih usluga, a uskoro bi moglo da dođe i do poskupljenja kredita.

 Poskupljuju bankarske usluge Izvor: Shutterstock/Yuliasis

Mnoge banke poslednjih dana šalju obaveštenja o korigovanju cenovnika i povećanja cene vođenja tekućih računa i ostalih bankarskih usluga. Tako će u jednoj banci uslugu vođenja tekućeg računa klijentima navodno povećati sa 110 na 200 dinara, što je poskupljenje od čak 80 odsto! U drugoj banci će ista usluga poskupeti sa postojećih od 150 do 350 dinara za različite kategorije klijenata, na do 500 dinara mesečno, tvrde neprijatno iznenađeni građani koji su ove informacije podelili na društvenim mrežama.

U toku su korekcije cenovnika u velikom broju banaka, pa uskoro može da se očekuje i osetniji skok cena bankarskih proizvoda, a za građane je možda i najvažnije što se ovo odnosi i na kredite. Ovakav porast cena, koji će uskoro biti i ozvaničen, pokazuje da bankarska industrija i te kako prati stanje u globalnoj i lokalnoj ekonomiji i prema tome prilagođava svoje cenovnike, prenosi portal Kamatica i navodi da neće doći do nekog novog pojeftinjenja, makar u naredne tri do četiri godine.

Možda će vas zanimati

Iako banke najavljuju poskupljenja, analitičari smatraju da je sada možda poslednji talas za uzimanje povoljnijih kredita

"Savet za građane koji razmišljaju o kupovini kredita od banke jeste da što pre donesu odluku da li će kupovati kredit ili ne. Ukoliko se odluče za kupovinu, onda bi bilo dobro da to učine što pre, kako bi prošli jeftinije2,  ističe Dušan Uzelac, osnivač portala Kamatica.

Zaoštravanja moneternih politika centralnih banaka širom EU, ali i SAD, uticalo je na povećanje kamata za kredite, kako bi obuzdale globalno rastuću inflaciju. Narodna banka Srbije je sledila njihov primer, pa je u poslednja dva meseca dva puta podizala referentnu kamatu, što će bankari, po svemu sudeći, sada uključiti u svoje kreditne proizvode. Međutim, najnoviji podaci NBS pokazuju da su i pre podizanja referentne kamate banke počele da dižu cene zajmova privredi i građanima.

"Pod uticajem pooštravanja monetarnih uslova kamatne stope na nove dinarske kredite privredi i stanovništvu blago su povećane tokom prvog tromesečja i u proseku su iznosile 3,3% i 8,5%, respektivno (sa 3,0% i 8,3%), što je bio prosek prethodnog tromesečja. Istovremeno, kamatne stope za kredite u evrima korigovane su u manjoj meri nego za dinarske kredite i u prvom tromesečju su u proseku iznosile 2,4% za privredu i 3,4% za stanovništvo - navedeno je u dokumentu "Trendovi u kreditnoj aktivnosti u prvom tromesečju 2022. godine", objavljenom na sajtu NBS.

(MONDO/Kamatica)

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Komentari 8

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Moma

Uništiti najveće zlo banke ,kada banke padnu padaju svi.Prekinite poreze da plaćate. DA LI STE SPREMNI,JER,ILI ONI ILITI NE KUKATE VIŠE AKCIJA!

Mrčela

Pa, "održavanje" računa je najveća prevara. Ajde, razumem dok je ave bilo na papiru, pa moraju da traže, ali šta ga sad održavaš, stoji upisan u elektronskoj bazi i to je to. Bankarstvo; jedan od najnečasnijih poslova, zaposleni nesvesno navučeni da učestvuju u tuđoj muci. Pu.

Srbin

Meni nije stiglo nista. Mada ja zadnih 6-7 godina mesecno odrzavanje placam 290 dinara. A 150 dinara je bilo pe 15 godina kada sam otvorio racun a ni tada tih 150 dinara nije bilo malo .

special image