• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VIŠE OD 400.000 SRBA ŽIVI U OVOJ ZEMLJI GDE SLEDE VELIKE PROMENE! Plate će samo RASTI - evo ko može da očekuje povišicu!

Autor Jana Desovski

Prvo povećanje plata u Nemačkoj biće u maju 2023. godine, a drugo u decembru.

 Povećanje plata u Nemačkoj Izvor: Shutterstock/Romas_Photo/Pixabay/Pexsels

Zaposleni u Nemačkoj od ove godine mogu da očekuju veće plate, ali se očekuju i promene u strukturi troškova zarada. Doprinosi za socijalno osiguranje se povećavaju. Svako ko je osiguran kod zdravstvenog osiguranja treba da sazna da li im sopstveni osiguravač povećava doprinose. Neke kompanije za zdravstveno osiguranje povećavaju doprinose za 0,2 odsto, piše časopis Feniks. 

Najveći osiguravač u Bavarskoj, AOK, čak povećava doprinose za 0,28 procentnih poena. Od januara će se od bruto plate odbijati 16,18 odsto, umesto 15,9 odsto. Dva najveća fonda u Nemačkoj, TK i Barmer, najavili su da će zadržati stabilnost svojih doprinosa. Povećaće se i doprinosi za osiguranje od nezaposlenosti za 0,2 do 2,6 odsto. Povećaće se i troškovi penzijskog osiguranja, jer će doprinosi porasti za desetinu procentnog poena na 18,7 odsto.

Već u septembru zaposleni koji rade kao negovatelji bez sopstvenog kolektivnog ugovora dobili su povećanje plata, a u novoj godini slede još dva povećanja plata. Prvo povećanje plata biće u maju 2023. godine: negovatelji će tada dobijati 13,90 evra po satu, kvalifikovani negovatelji 14,90 evra, a medicinske sestre: 17,65 evra. I drugo povećanje plata dolazi u decembru: negovatelji tada dobijaju 14,15 evra, kvalifikovani negovatelji: 15,25 evra, medicinsko osoblje: 18,25 evra. Osim toga, zaposleni u sistemu nege trebalo bi da dobiju više dana godišnjeg odmora. Dobili su plaćeno odsustvo od najmanje 29 dana - 2023. i 2024. godine. U januaru će biti usaglašeni i kolektivni ugovori ostalih delatnosti: prosvetno osoblje će tada dobijati satnicu od 17,87 evra (ranije: 17,18 evra).

Radnici u zanatstvu za pokrivanje krovova dobijaće 14,80 evra (ranije 14,50 evra) po satu. A u zanatstvu elektrotehnike tada će minimalna zarada po satu biti 13,40 evra umesto dosadašnjih 12,90 evra. Tokom godine povećanje zarada mogu da očekuju zaposleni u mesnoj industriji, u transportu novca i dragocenosti, zaposleni u službama obezbeđenja i na aerodromima. Oni koji rade od kuće u narednoj godini mogu da zahtevaju šest evra za troškove vezane za prihode za najviše 210 radnih dana od kuće. Od poreza se godišnje može odbiti dodatnih 1.260 evra. Osnovna naknada za porez na dohodak se povećava sa 10.347 evra na 10.908 evra godišnje.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Komentari 17

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Radnički

Već šestu godinu redom satnica mi je 20 € i 50 centi. U junu ove godine poveća se plata i u maju sledeće godine. U februaru ove godine daće premiju 1500 € Steuerfrei (ne plača se porez) , isto tako i u februaru sledeće godine. Plata povečala bi se renije ali zbog pandemije kasni najmanje 2 godine.

beogradska seljačina

Nemačka je za propalice.

tole

Budalastine... konstantan problem je sto oni nece da plate radnh snagu za ove poslove a nece ni za ozbiljnije! Zato njima i treba kobajagi ogroman broj radnika jer oni se vode devizom da su ljudi kojj dolaze pobegli iz pećina j sa menija lavova i medveda i da su srecni sto pola plate dajh za stan a pola potrose na kredit za kola i sta im ostane za klopu! Sami smk krivi sto smk im se tako predstavili u 80% slučajeva! Koriste ljude do krajnjih granica fizicke izdrzljivosti dok ovi ne otvore oci posle par godina boravka pa shvate da su iskorišćavani! Da je bolje nego u Srbiji u to nema sumnje , govorim za obicne radnike sss ili kv ili nkv.. moze fink da se zivi akk se covek ne upusti unkredite i lizinge i sl.

special image