• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OVO NAJČEŠĆE RADE PETKOM! Evo kako banka može da vam uzme DVA PUTA isti novac, Gavrilović otkrio na šta se klijenti žale

Autor Marija Ivetić

Prilikom poslovanja sa bankama klijenti se najčešće žale na nekorektan odnos u smislu izmirivanja dugovanja, ali dešava se i da banka klijentu skine novac sa računa bez osnovanog razloga.

 Kako banke dvaput skinu isti novac sa računa i ne primetite Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/TV K1/screenshot

Banke su usled skoka euribora povećale referentne kamatne stope, što je njihovim klijentima napravilo veliki problem i uvećalo im mesečne rate kredita za 100 evra u proseku, ali daleko od toga da je ovo jedini problem sa kojim se građani u Srbiji suočavaju prilikom poslovanja sa bankama.

Klijenti banaka se jedino u poslednje vreme slabije žale na visoke stope provizije jer je, kako za MONDO objašnjava Dejan Gavrilović, predsednik Udruženja potrošača "Efektiva", Narodna banka Srbije sredinom prošle godine donela odluku da banke umanje za 30 odsto visinu provizije.

S druge strane, kako Gavrilović navodi, najviše je žalbi na dugovanja, a dešavaju se i druge situacije koje su posebno alarmatne iz razloga što klijent banke može i da ne primeti da mu je banka skinula novac sa računa.

"Najviše žalbi imamo na dugovanja građana koja se netransparentno obračunavaju i koja se uglavnom naplaćuju preko izvršitelja. Dešava se da je klijent tužen npr. na 100.000 dinara, on je izračunao da je tu sumu platio, ali onda mu od izršitelja stigne novo obaveštenje o dugovanju gde mu se nalaže da plati još 50.000 dinara, da li zbog zatezne kamate ili plaćanja izvršitelja. Takođe, kada postupak naplate ide preko advokatske kancelarije koja zastupu banku, događa se da ceo postupak naplate bude još netransparentniji", kaže Gavrilović za MONDO i dodaje da se dešava i da klijenti uplate banci novac koji im potražuje, ali ih iz banke potom zovu i traže novu uplatu.

Izvor: K1 televizija/ Printscreen

Banka može da zaduži klijenta dva puta po istoj transakciji

Međutim, kako naš sagovornik objašnjava, u slučaju kada banka delegira potraživanje, klijent i dalje ima pravo da od banke zahteva obrazloženje za svoje dugovanje, što banka često ume da negira.

"Kada banka prepusti slučaj izvršitelju ili advokatskoj kancelariji, više ne želi da komunicira sa klijentom, što je problem jer on u tom slučaju ne može da dobije prave i blagovremene informacije. Klijent zato mora da zna da banka i dalje ima ugovorni odnos sa dužnikom i u obavezi je da sa njim komunicira", ističe Gavrilović.

Navodi i da se često dešava da banka zaduži klijenta dva puta po istoj transakciji, što bi mnogim klijentima koji karticom plaćaju niske iznose u marketima, moglo da promakne.

"Dešavalo se da banka naročito petkom popodne duplira zaduženje po istoj transakciji. Nakon što banka na taj način zaduži klijenta, on bi morao da piše reklamaciju, nakon koje će mu u ponedeljak vratiti novac. Ovakvi slučajevi dešavaju se sporadično, a banka u ponedeljak pošalje izvinjenje, objasni da je u pitanju bila greška i nikom ništa", navodi Gavrilović za MONDO i savetuje klijentima da prate sve izvršene transakcije preko mobilne aplikacije banke ili da proveravaju izvod koji banka krajem svakog meseca šalje na i-mejl adresu.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Buzdovan

Živimo u bezvlašće, svako gleda kako da te prevari i da su oni uvek u pravu a ti nikad,čudno neko vreme

Drew

Nisu banke podigle referentne kamatne stope, nego NBS.

Rass

Naravno,banke i moje pare su tu da se kontrolisu. Nikako kao slucajno jer i bankari su lopovi dokazano,vise puta.

special image