Direktorka MMF-a upozorila je na rastuću ranjivost globalne ekonomije dok najveće svetske centralne banke nastavljaju da suzbijaju tvrdoglavo visoku inflaciju."Jednostavno ne postoji način da kamatne stope toliko porastu nakon što su toliko dugo bile niske, a da ne bude ranjivosti. Nešto će da prsne", rekla je direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva za Politiko.

Georgijeva je upozorila da će krhkija globalna ekonomija doneti sporiji rast i veću finansijsku nestabilnost. MMF, međunarodna ustanova zadužena za finansijsku pomoć zemljama u nevolji i praćenje zdravlja globalne ekonomije, predviđa da će globalni rast ostati na oko 3 odsto u sledećih pet godina, što je najniža srednjoročna prognoza rasta od 1990. godine. Umirujuće je pak što ne misli da svetska ekonomija ide prema reprizi globalne financijske krize iz 2008., uprkos svim problemima u bankarskom sektoru koji su se pojavili u SAD-u i Švajcarskoj, prenosi Poslovni dnevnik.

"Ovo nije 2008. iako je prošlomesečna propast Banke Silicijumske doline izazvala tu zabrinutost", poručila je Georgijeva pa pojasnila da se kriza 2008. dogodila jer je previše finansijskih institucija u svojim knjigama imalo imovinu za koju se pokazalo da je višestruko precenjena. "Sada to nemamo. Finansijski sistem, i bankarski i nebankarski, je čistiji", ističe Georgijeva.

Između ostalog, Georgijeva je upozorila da na ekonomiju potencijalno negativno utiče i svet podeljen u različite geopolitičke tabore zbog rata u Ukrajini, kao i tenzijama između SAD-a i Kine.

(MONDO)