• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"NEŠTO ĆE DA PRSNE!" MRAČNO UPOZORENJE DIREKTORKE MMF: "Čeka nas ekonomska nestabilnost i spori rast"

Autor Sara Gajić

Direktorka MMF-a, Kristalina Georgijeva upozorila je na ranjivost globalne ekonomije.

 profimedia-0476946860.jpg Izvor: Profimedia

Direktorka MMF-a upozorila je na rastuću ranjivost globalne ekonomije dok najveće svetske centralne banke nastavljaju da suzbijaju tvrdoglavo visoku inflaciju."Jednostavno ne postoji način da kamatne stope toliko porastu nakon što su toliko dugo bile niske, a da ne bude ranjivosti. Nešto će da prsne", rekla je direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva za Politiko.

Georgijeva je upozorila da će krhkija globalna ekonomija doneti sporiji rast i veću finansijsku nestabilnost. MMF, međunarodna ustanova zadužena za finansijsku pomoć zemljama u nevolji i praćenje zdravlja globalne ekonomije, predviđa da će globalni rast ostati na oko 3 odsto u sledećih pet godina, što je najniža srednjoročna prognoza rasta od 1990. godine. Umirujuće je pak što ne misli da svetska ekonomija ide prema reprizi globalne financijske krize iz 2008., uprkos svim problemima u bankarskom sektoru koji su se pojavili u SAD-u i Švajcarskoj, prenosi Poslovni dnevnik.

"Ovo nije 2008. iako je prošlomesečna propast Banke Silicijumske doline izazvala tu zabrinutost", poručila je Georgijeva pa pojasnila da se kriza 2008. dogodila jer je previše finansijskih institucija u svojim knjigama imalo imovinu za koju se pokazalo da je višestruko precenjena. "Sada to nemamo. Finansijski sistem, i bankarski i nebankarski, je čistiji", ističe Georgijeva.

Između ostalog, Georgijeva je upozorila da na ekonomiju potencijalno negativno utiče i svet podeljen u različite geopolitičke tabore zbog rata u Ukrajini, kao i tenzijama između SAD-a i Kine.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milos_BGD

Kakve veze ima rat u ukrajini sa robnom razmenom medju ostalim drzavama. Nikakve. MMF je prevatanska organizacija koja stampa lazni novac odnosno nekakve hartije od vrednosti. Drugim recima obican papir. Koliko se secam Rusija nije ukinula isporuku nafte i gasa na zapad. Cak ni Ukrajina nije zaustavila tranzit bez obzira na rat. Zapadne zemlje su to same sebi napravile i sad kukaju.

ja sam ja

Koga bre lazete, svuda u svetu inflacija stala i pada, samo u Srbiji na nikad visem nivou. Bar jednom informisite ovaj narod kako treba, a ne kako vam drugi govore

Mire

Pa i to 2008 je bila veštačka kriza...i sada amerikanci pokušavaju sve ostale da uvuku u iste probleme...

special image