• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKVE RADNIKE TRAŽE POSLODAVCI U SRBIJI? Detaljan spisak, evo i ko ima NAJMANJE šanse da dobije POSAO

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Evo koja su tražena zanimanja, i ko ima najmanje šanse da dobije posao u Srbiji.

 Radnici u kancelariji otvorenog tipa Izvor: Shutterstock

U toku prošle godine u Srbiji su zvanično registrovana 198.024 slučaja zapošljavanja sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), što znači da su u proseku mesečno 16.502 nezaposlena dobijala posao. Ovog jula njih 10.896 domoglo se radne knjižice, a to je 2.791 osoba manje u odnosu na isti mesec lane, pokazuju statistički podaci NSZ-a.

Prošlog jula poslodavci su ubedljivo najviše prijavili potrebu za radnim angažovanjem administratora, njih čak 15.123, a potom eksperte iz građevine i trgovine, obrade metala... Ovog jula bum je doživela oblast ekonomije, prava i administracije gde su poslodavci tražili 4.727 stručnjaka, a među njima posebno informatičare i statističare - 3.854. Bilo je poslovnih ponuda i za one koji rade u građevinarstvu i sektoru geodezije, a od takvih najviše su bili traženi građevinari - 2.016. Za petama su im bili i oni radnici iz oblasti mašinstva, a traženi su bili i trgovci i ugostitelji...

Poslodavci su, suštinski, najviše imali potrebu za upošljavanjem stručnih radnika, od trećeg do osmog stepena stručne spreme, dok je potražnja za nestručnom radnom snagom bila zastupljena u trećini slučajeva, od ukupne potražnje. Iz NSZ-a navode da trećina nezaposlenih spada u kategoriju nekvalifikovanih ili niskokvalifikovanih, dok srednjoškolci zauzimaju 52 odsto od ukupnog broja. Upravo niskokvalifikovani imaju najmanje šanse na tržištu rada, ali nadležni dodaju da čak i za njih ima mogućnosti za zaposlenje, ako žele da rade na sezonskim poslovima u poljoprivredi, građevinarstvu i ugostiteljstvu.

Pročitajte još: 5 najplaćenijih poslova u Srbiji za koje ne treba faks

Interesantan je i podatak o smanjenju broja onih koji prvi put traže posao na birou rada. Ovog jula bilo ih je 225.446, a to je manje nego u istom periodu prošle godine i to za 23.156, pošto su 2022. u ovo doba prvi put zaposlenje tražila 248.602 nezaposlena.

Nadležni podsećaju da se na evidenciju ove službe generalno prijavljuju građani kojima radni odnos prestaje po različitim osnovama (istek rada na određeno vreme, neispunjavanje rezultata rada predviđenih zakonom...). Od najtraženijih zanimanja tu su programeri, zatim inženjeri iz oblasti građevine, mašinstva, elektronike, elektrotehnike, ali i farmaceuti, ekonomisti, lekari sa specijalizacijama, profesori engleskog, nemačkog jezika, profesori matematike, fizike... Kada govorimo o profilima srednje stručne spreme svakako su to oni koji poseduju konkretna znanja i veštine, kao radnici u građevinskoj oblasti: zidari, stolari, tesari, zatim operateri na CNC mašinama, potom vozači, radnici obezbeđenja, negovateljice, medicinske sestre, radnici u ugostiteljstvu, turizmu, trgovini... Inače, u julu 2023. registrovano je 402.495 nezaposlenih što je za 41.718 građana manje u odnosu na isti mesec lane.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

04:33
"BIVŠI ZATVORENICI SE VRAĆAJU KRIMINALU ZBOG POSLODAVACA?!" Advokat: Ne mogu da nađu posao zbog protivpravne diskriminacije
Izvor: Kurir televizia
Izvor: Kurir televizia

(MONDO/Politika)

Možda će vas zanimati

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Laž laž laž

Gde su to tražili baš me zanima? I kad izadje po koji oglas, na razgovoru za posao, za onog ko nema radnog iskustva, može da se slika, jer traže da se zna posao kao da već kandidat radi u toj branši jedno 3 godine. Plus perfektan engleski. Niko neće ljude bez iskustva. A realno onaj ko zna posao baš ga briga da radi za nekog u firmi, otvoriće svoju.

Petar

Traže da znaju kao visokoobrazovani sa iskustvom, a da ih plate kao nekoga bez dana škole i iskustva! Kad mi kao inženjeru kažu,50000 na račun i toliko na ruke,odmah bi ga prijavio,ali nemaš kome,jer ga niko neće ni uhapsiti ni kazniti novčano jer su to sve firme koje su direktno ili indirektno povezane sa ljudima koji vode državu.

Zarkovac

Pametne.

special image