• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OVAJ SEKTOR PRETIČE IT PO VISINI PLATE: Drže visoko drugo mesto, zarada preko 200.000!

Autor Ivana Lazić

Zaposleni u IT sektoru zarađuju mesečno 220.783 dinara.

 shutterstock_2301726335 copy.jpg Izvor: DukiPh/Shutterstock

Podaci o prosečnoj zaradi RZS-a za januar 2024. godine, pokazuju da se zaposlenima u IT sektoru približavaju zaposleni u delatnostima "vazdušnog saobraćaja". 

Iako zaposleni u sektoru informisanja i komunikacija su tronu po visini plata sa zaradom 220.783 dinara, a u okviru nje najplaćenija oblast je računarsko programiranje pa tako oni koji se bave ovim poslom mogu da računaju na platu od 279.645 dinara.

Vrh najplaćenijih delatnosti je svakog meseca u suštini isti, ali ono što "bode oči" u najnovijem izveštaju je da je nova godina donela još jednu delatnost sa zaradom od preko 200.000 dinara. Ajtijevcima su za petama radnici koji se bave vazdušnim saobraćajem.Njima je prosečna plata u januaru ove godine iznosila 210.612 dinara.

Delatnost "vazdušnog saobraćaja" je širok pojam, gde onda ide ova plata? Prema klasifikaciji delatnosti RZS-a, oblast vazdušnog saobraćaja obuhvata prevoz putnika i tereta vazdušnim putem ili u vasioni.

Dakle, zaposleni u ovoj delatnosti konkretno se bave vazdušnim prevozom putnika što podrazumeva prevoz putnika na redovnim linijama, čarter-letove, letove radi razgledanja panorame, iznajmljivanje vazduhoplovne opreme s posadom u svrhe prevoza putnika.

Ova oblast takođe podrazumeva i vazdušni prevoz tereta i vasionski saobraćaj koji obuhvata prevoz tereta na redovnim linijama, vanredni prevoz tereta, iznajmljivanje vazduhoplovne opreme s posadom u svrhe prevoza tereta; lansiranje satelita i vasionskih vozila, vasionski prevoz putnika i tereta.

Na trećem mestu najplaćenijih delatnosti nalaze se oni koji se bave naučnim istraživanjem. Njihova prosečna primanja u januaru su iznosila 191.961 dinara.

Bonus video:

Pogledajte

01:34
"OGLAS U SRBIJI ZA VOZAČA, PLATA 250.000 DINARA?!" Iz Infostuda o deficitarnim zanimanjima: Ovde plata ide do 350.000 RSD
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

(Mondo, I.L.)

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jko

Kako bre IT, zar dostavljači lagano ne zarađuju 200.000 mesečno???

Dno

@Jko Najvise zaradjuju ovi sto uzgajaju puzeve i nojeve. Oni se krecu u proseku od 400-800 000 mesecno. Ako rade kooperacije za izvoz puzeva i dodatno skavaca, te ako jos preradjuju u brasno, to se jako trazi u eu i norveskoj. Tada su zarade i do 1 500 000 dinara mesecno.

beogradska seljačina

Učim nemce srpski preko interneta, gore kablovi & zvone hard diskovi.

special image