• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SRBIJA JEDINA UVOZI VOZILA SA EURO 3 I 4 MOTORIMA: Stručnjake najviše brine jedna stvar

Autor Aleksandar Blagić

Evropa se sprema da zabrani proizvodnju automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

 automobili euri evro Izvor: MONDO/Samir Cacan/Shuterstoc

Evropa se sprema da zabrani proizvodnju automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, za desetak godina a do tada povećava standarde dozvoljene emisije izduvnih gasova na “evro 7”. Kod nas i dalje dominiraju vozila sa “evro 3” motorom i jedina smo zemlja u Evropi koja i dalje dozvoljava uvoz takvih automobila.

Nakon odluke Crne Gore da od 1. jula zabrani uvoz automobila sa evro 3 i 4 motorima, Srbija je postala poslednje evropsko utočište za takva vozila. U međuvremenu, EU se priprema za novi iskorak jer uvodi obavezan evro 7 standard emisije izduvnih gasova od novembra 2026. godine.

"Ovo bi trebalo da donese poboljšanje u smislu ekologije. Pod jedan, strožu kontrolu sastava izduvnih gasova motornih vozila. Pod dva, uvodi se kontrola emisije kočionog sistema vozila, pratiće se degradacija pneumatika", kaže docent dr Predrag Mrđa sa Mašinskog fakulteta u Beogradu.

Upućeni, potez Unije tumače kao vetar u leđa evropskoj automobilskoj industriji, 11 godina pre planiranog ukidanja proizvodnje automobila sa klasičnim motorima. "Ključni razlog za manjak brige je u tome što Savet ministara EU nije usvojio nemački predlog da propisi o izduvnim gasovima automobila budu mnogo stroži. Vlasnici, ali i proizvođači automobila neće doći u susret sa velikom promenom do 2035. godine, kada je planirano ukidanje proizvodnje automobila sa motorima na unutrašnje sagorevanje", ističe Nenad Radičević, dopisnik RTS-a iz Nemačke.

Cveta prodaja polovnjaka

Za to vreme, prodaja polovnjaka starijih od 15 godina u Srbiji cveta – svega 17 odsto ukupno prodatih vozila su nova. "Za prva četiri meseca ove godine 60 odsto ukupno prodatih polovnih vozila su ona 'najgora', u ekološkom i bezbednosnom smisli. To su evro 3 i evro 4 vozila, koja su zabranjena za uvoz u svim zemljama regiona i Evrope", ukazuje Aleksandra Đurđević iz Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova.

Iako je Vlada Srbije u novembru 2022. usvojila program za zaštitu vazduha kojim je predviđeno da se od 1. januara ove godine zabrani uvoz vozila sa evro 3 i evro 4 motorima, to je ostalo samo mrtvo slovo na papiru.

"Neophodnost je da se podmladi vozni park iz bezbednosnih, zdravstvenih i ekoloških razloga. Ne smemo da dozvolimo da se druge zemlje rešavaju zabranjenih vozila, svog otpada, tako što ih izvoze u našu zemlju", naglašava Đurđevićeva.

Docent dr Predrag Mrđa navodi da takvi automobili sa razlogom napuštaju evropsko tržište. "Mi kao konzumenti, onda ovde imamo, to što imamo", kaže Mrđa.

Dodatni problem je i činjenica da su velikom broju automobila sa evro 3 i 4 standardom, skinuti sistemi za prečišćavanje izduvnih gasova, što ih svrstava među najveće zagađivače vazduha. I odluka o redovnoj kontroli izduvnih gasova i katalizatora “na čekanju” je bar do 2025. godine.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

02:09
SRPSKI AUTOMOBILISTA DVA PUTA PRVAK EVROPE! Pokazao svoju zver: Ovo je sam vrhunac tehnologije, MOŽE BITI BRŽE I OD FORMULE?!
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

(RTS/MONDO/A.B.)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dragan

Kakav Euro 5,6,7 kad fabrike lažiraju testove i podatke prvi WV pa sad i japanci samo prevare i obmane

Antistručnjak

Ja mislim da ćemo od ovih Euro 3 motora svi da pocrkamo. I sve dok ne budemo počeli da prerađujemo taj litijum i pravimo baterije za Stelantis i pola EU auto industrije, nama nema spasa.

special image