Skrivene mane predstavljaju materijalne nedostatke koji mogu kupovinu nekretnina pretvoriti u pravu noćnu moru. Praksa je pokazala da se često otkriju tek pošto kupac kupi stan i u njmu provede neko vreme, a onda nastaju problem ove vrste - vlaga, buka, loše cevi, prozori koji ne dihtuju i slično. Kod prodavca, u većini takvih slučajeva, postoji namera da se stvarno stanje prikrije jer to obara cenu nekretnine.

Ipak, u ugovoru precizno stoji da ukoliko je prodavac, na primer, znao da postoji vlaga ili neka druga mana koju je prikrio, onda je u pitanju prevara, pa takvom slučaju kupac prava može da ostvari na sudu.

Na kakve su sve "skrivene mane" nailazili kupci?

Savet stručnjaka je da se pre kupovine pogleda plan detaljne regulacije, u kojem piše kakvi su planirani radovi na tom područuju. Nije se jednom desilo da se porodica odluči na kupovinu stana zbog "prostranstva ispred zgrade" ili "zelenila i lepog pogleda", a onda u narednih pet godina dođe do potpune promene - niknu nove zgrade tik uz postojeću, nestanu i pogled i prostranstvo.

Zato se mora proveriti plan, šta je predviđeno da se gradi u tom delu. Da li je to mesto predviđeno za otpad ili deponiju, kao što je slučaj u Rakovici ili na obodnim delovima, kao što su Petlovo Brdo, MIljakovac, Altina...objasnili su u ranijoj izjavi za Mondo iz Građevinske komore Srbije.

A, kupci stanova svedoče da su imali brojna loša iskustva i sa investitorima, koji nisu prema dogovoru uradili sve kakoo treba i sa vlasnicima nekretnina koji su prećutali određene nedostatke.

Tako je jedan stan na Zvezdari, koji je bio u izgradnji između 2018/19. godine, prema svedočenju vlasnice, urađen sa brojnim manama, pa su tek po useljenju primetili da je ventilacija loša - od garaže, gde nema ni prirodne ni veštačke, do stana gde se u kupatilu oseća kad komšija zapali cigaretu u svom stanu. Problem je bila i jako loša zvučna izolacija, ali i jedinice klime (spoljni delovi) koji su stavljene ispod prozora, pa je buka tokom letnjih dana nesnosna.

"Nakon poplava i obilnih padavina 2014. godine moj stan, u koji sam se uselila dve godine ranije, počeo je da prokišnjava. Najpre je problem nastao u krovu, a potom je i kod mene na plafonu "probilo". Majstori su sanirali ali se isti problem ponovio i sledeće godine. Kasnije su utvrdili da je u pitanju vlaga od kondenzacije. Sličan problem, koji se povremeno javlja, imamo i sa garažom koja se plavi sa velikim kišama. Sada je to u manjoj meri ali i dalje nerešen problem", glasi ispovest jedne Tatjane, koja je svoj problem podelila na jednom forumu.

Osim problema sa vlagom, možda najčešći problem koji se javlja i ponavlja jeste ventilacija, pa nezadovoljni vlasnici stanova često navode da mogu da osete kad komšija zapali cigaretu, sve što se kuva u susednom stanu, kao i ostale prijatne i neprijatne mirise.

Klizišta - problem na koji se malo obraća pažnja

Veliki problem o kom se ne govori dovoljno, tvrde stručnjaci, predstavljaju klizišta kojih samo u Beogradu ima oko 2.000. Upravo na ovo je neophodno obratiti posebnu pažnju, jer se dešava da ista budu samo privremeno sanirana, pa kad se ponovo aktiviraju dolazi do ozbiljnih problema po građevine, od pucanja zidova do urušavanja.

Negde je moglo da se radi na saniranju takvog zemljišta, ali u prigradskim naseljima, poput Bariča i Umke, to je gotovo nemoguće i nema rešenja za velika klizišta. U delovima oko hotela Jugoslavije, na Miljakovcu, Lisičjem potoku i Višnjičkoj banji, klizišta takođe postoje.

"Na Južnom bulevaru su radovima i potpornim zidovima krenuli da sprečavaju klizišta, i to može da se odradi kako treba, mada nikada ne možete biti sigurni. Delovi Zemuna i Surčin još uvek nemaju toliko visoke solitere pa će se situacija tamo tek videti. Generalno, leva i desna obala Save su potpuno drugačije i nemaju veze jedna sa drugom što se tiče zemljišta. Svaka ima svoje probleme i prednosti", rečeno nam je u ranijoj izjavi iz GKS.

Šta kaže zakon, ko plaća troškove popravke?

Iako mnogi kupci prilikom kupovine stana dobro provere nekretninu koju kupuju, neretko se dešava da mane i ozbiljnija oštećenja, koja prodavci često svesno prikrivaju, primete tek nakon kupovine.

Zakon o obligacionim odnosima jasno je uredio odgovornost prodavca za materijalne nedostatke, kao i prava kupca, a mogu se dodatno razraditi i Ugovorom o kupoprodaji nepokretnosti. Savet stručnjaka je da se ovo detaljno razradi i definiše, kako bi se jasno utemeljila i prava i obaveze obe strane.

Oštećenja na stanu mogu da se podvedu pod vidljivi ili skriveni nedostatak. Kupad prilikom primopredaje jednostavnim pregledom stana proverava da li postoje neki nedostaci, od izgrebanog parketa, stakala, popucalih zidova, vlage na plafonu ili nekom drugom delu, neispravne opreme (bojler, klima, sudopera)...U slučaju da nešto od ovih stavki uoči, o tome mora odmah da obavesti prodavca i to u roku od najkasnije osam dana inače gubi pravo koje mu po tom osnovu pripada.

(Mondo.rs)