Slušaj vest

Zbog rastuće inflacije brojni građani svakog meseca presipituju svoje troškove i smišljaju način na koji bi mogli da ostave nešto novca sa strane. Visoki troškovi života i prosečne plate rezultiraju činjenicom da su građani opterećeni dugovima i kreditima, ali ukoliko vam je cilj da povećate ušteđevinu, ali niste sigurni odakle da počnete, pravilo 50/30/20 moglo bi da vam pruži koristan okvir za upravljanje budžetom.

Ovaj metod vam omogućava da postepeno steknete naviku da štedite deo svoje plate, što može biti posebno korisno kako se bliži sezona praznika. Pravilo se zasniva na raspodeli prihoda u tri glavne kategorije: potrebe, želje i štednja.

Prema ovom modelu, 50 odsto mesečne zarade ide na osnovne troškove, 30 odsto na lične želje, a preostalih 20 odsto je namenjeno za štednju ili otplatu duga. Potrebe – 50 odsto plate: Ova kategorija uključuje ključne troškove kao što su kirija, računi, hrana i prevoz. Želje – 30 odsto od plate: Želje uključuju sve što nije neophodno, kao što su kupovina, izlasci, putovanja, članstvo u teretani ili različite pretplate.

Štednja ili otplata duga – 20 odsto plate: Poslednji deo prihoda od 20 odsto preporučuje se da se usmeri na štednju ili otplatu duga. Možete ga uložiti i u penzione fondove ili druge mogućnosti ulaganja.

(Mondo.rs, I.L.)