• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Đilas revizora zove na pravni duel

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas odbacio je tvrdnje Državne revizorske institucije da Grad krši zakon i pozvao revizora da na okruglom stolu uporede stavove.

U autorskom tekstu, koji prenosi sutrašnja "Politika", Đilas podseća da je Grad Beograd i ranije imao revizore, koji nisu bili državni, ali su bili stručni koliko i državna revizija i da nije bilo kršenje procedura i zakona, na koje je ukazala DRI u svom izveštaju.

"Što se tiče pravnog tima revizora, treba svi da budemo svesni i da Beograd ima svoj pravni tim i da mi nećemo sedeti skrštenih ruku" naveo je gradonačelnik.

Revizor može da podnese prijavu ukoliko smatra da neko nešto ne radi po zakonu ili odbija da sprovede njegovu preporuku, poručio je Đilas, reagujući na upozorenje DRI da će podneti prekršajne prijeve ukoliko ne budu poštovane njihove preporuke, posle revizije poslovanja Grada Beograda u 2010. godini.

U pozivu na okrugli sto upućen DRI-u, Đilas je predložio dve teme: da li je izveštaj DRI sačinjen na osnovu zakona iz 2001. ili 2010. godine i da li su tačni navodi revizore o prihodima Grada na osnovu komunalne takse za parkiranje motornih vozila i najavio da će predstavnici Grada Beograda izneti stav suprotan stavu revizora.

"Ne možete govoriti o zaštiti zakona, kao akata koje donosi Narodna skupština, a da pri tome ne znate koji sve zakoni uređuju pitanje kojim se bavite. Ne možete svoj izveštaj zasnovati na zakonu koji potiče iz 2001. godine, ako je posle njega, 2010. godine, donet zakon koji na drugi način uređuje istu oblast, čime je van snage stavio zakon iz 2001. godine", objasnio je gradonačelnik Beograda.

Đilas je zapitao da li je toliko teško razumeti da Zakon o predškolskom vaspitanju iz 2010. godine dopušta Gradu da poveća osnovicu za obračun plata zaposlenih u predškolskim ustanovama, time i vaspitačicama, iznad onih koje je prema Zakonu iz 2001. odredila Vlada, ako Grad raspolaže sredstvima za to?

"Da li iko treba da sopstvenim siromaštvom plati tuđe neznanje, letargiju i jednostranost u primeni zakona?", zapitao je prvi čovek prestonice.

U osvrtu na tvrdnje DRI da prihodi za komunalne takse za parkiranje motornih vozila "nisu tačni i objektivno iskazani“, a da je komunalna taksa za parkiranje motornih vozila pogrešno naplaćivana na račun JP "Parking servis“ umesto da se uplati u budžet Grada, Đilas ukazuje da ravizor najpre čini logičku grešku.

"Greška se sastoji u tome što naknadu koja se po odlukama Skupštine grada Beograda plaća 'Parking servis' - revizor proglašava taksom, da bi potom zaključio da 'Parkig servis' i Grad postupaju nezakonito što ove takse ne uplaćuju u budžet Grada".

Gradonačelnik Beograda poručuje "da bi se odgovorilo na pitanje da li se neki prihod svrstava u takse ili naknade, moraju da se pročitaju još neki zakoni".

Đilas je objasnio da bivši Zakon o komunalnim delatnostima, koji je važio u vreme revizije, ovlašćuje Grad Beograd da sam odredi način na koji se naplaćuje cena za komunalne usluge, pa i za parkiranje, isto čini i novi Zakon o komunalnim delatnostima koji važi od 2. decembra 2011. godine, isto proizlazi i iz Zakona o lokalnoj samoupravi iz 2007. godine.

"Čitajući izveštaj revizora čovek, na nekim mestima, ne može da se otme utisku kako živi u sasvim jednostavnom i sporom svetu, bez imalo dinamike, u kome vreme stoji, u kome je svaki ljudski čin striktno normiran i u kome za izlaz iz svakog problema postoji jasan, i uvek i neizostavno - samo jedan propis", navodi Đilas.

"U tom idiličnom svetu sve stoji i čeka neko svoje, neodređeno vreme, koje i ne mora doći. Deca sa hendikepom mogu da čekaju na pomoć Grada dok ne ostare, porodilje mogu postati bake dok im Grad ne isplati pomoć, gorivo za zimu može biti nabavljeno i potrošeno i usred maja... Ko tu kome služi i pomaže: ljudi zakonima ili zakoni ljudima?", zaključio je Đilas u autorskom tekstu.

DRI je 17. januara upozorila da ukoliko gradonačelnik Beograda ne prihvati nalaz i preporuku revizorske institucije u vezi sa načinom obračuna plata za zaposlene u predškolskim ustanovama, nastaviće sa kršenjem odredaba Zakona o platama u državnim organima i javnim službama, koji je donela Narodna skupština Republike Srbije.

DRI je to saopštila na svojoj internet stranici, reagujući na najavu gradonačelnika Beograda da od nekih izdvajanja iz gradskog budžeta "ne može i neće odustati", bez obzira na primedbe DRI iznete u revizorskom izveštaju o kontroli trošenja sredstava iz gradske kase.

Đilas je 16. januara izjavio da je Beograd zahvalan na preporukama i sugestijama iz izveštaja DRI o završnom računu gradskog budžeta, ali da od nekih izdvajanja ne može i neće odustati, da neće smanjivati plate vaspitačicama, neće davati novac pojedinačno školama za nabavku ogreva, neće ukinuti pomoć na svaka tri meseca penzionerima sa najmanjim primanjima, što su bile neke od primedbi u izveštaju DRI.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image