• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Crna Gora: Za mobing kazna i do 10.000 evra

Predlogom zakona o zabrani zlostavljanja na radu, o kome će danas Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo Crne Gore, predviđene velike kazne.

Novim zakonom zabranjuje se svaki oblik zlostavljanja na radnom mestu. Mobing je, kako se navodi u Predlogu zakona, svako aktivno ili pasivno ponašanje na radu ili u vezi sa radom prema zaposlenom ili grupi zaposlenih, koje se ponavlja, a ima za cilj ili predstavlja povredu dostojanstva, ugleda i ličnog i profesionalnog integriteta zaposlenog.

"Odredbe zakona primenjuju se i na slučajeve uznemiravanja i seksualnog uznemiravanja, u skladu sa propisima kojima se uređuje rad", navodi se u zakonskom predlogu.

Izvršiocem mobinga, kako se dodaje, smatra se poslodavac sa svojstvom fizičkog lica, zaposleni ili grupa zaposlenih kod poslodavca ili treće lice sa kojim zaposleni ili poslodavac dolazi u kontakt prilikom obavljanja poslova na radnom mestu.

Poslodavac je dužan da zaposlenom obezbedi rad na radnom mestu i radnoj okolini pod uslovima u kojima se obezbeđuje poštovanje njegovog dostojanstva, integriteta i zdravlja i da preduzme potrebne mere da zaposlenog zaštiti od mobinga, kaže se u tekstu.

"Kazniće se i onaj koji u pisanoj formi ne upozna zaposlenog pre stupanja na rad i zaposlene koji su u radnom odnosu sa zabranom vršenja mobinga, obavezama i odgovornostima u vezi sa tim, načinom prepoznavanja i mogućnostima zaštite od mobinga", piše u Predlogu zakona.

Sličan zakon postoji i u Srbiji, kazne su doduše nešto manje i idu od 900 do 7.300 evra, ali je pravi problem nepridržavanje zakona ni kod inspekcijskih ni kod pravosudnih organa tako da niti jedna žalba nije dobila izvršnu presudu.

(Srna/MONDO)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image