• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skupe svinje dižu cenu mesa

Vlasnik industrije mesa "Matijević" Petar Matijević izjavio je danas da je povećanje cene mesa neizbežno zbog porasta cene žive "vage" stoke i da će cena kilograma svinjskog buta biti 750 dinara.

"Povećanje cene buta na nivo od 750 dinara za posledicu će imati i povećanje cene mesnih prerađevina od minimalno 30 odsto", rekao je Matijević, dodajući da ne zna kako će ekonomski proći mesna industrija obzirom da je kupovna moć ljudi na izuzetno niskom nivou.

"Zaista ne znam ko će i kako da kupuje meso po tim cenama, ali mi moramo podići cene da bi uopšte mogli ekonomski da opstanemo", objasnio je.

Matijević je kazao da su pojedine mesare već istakle novu cenu mesa i da će u narednih tri do četiri dana sve prodavnice mesa učiniti isto.

"Cena stočne hrane je skočila kao nikada do sada. Suša je učinila da soja i kukuruz, ali i sva druga stočna hrana dostignu vrtoglavu visoku cenu", kazao je Matijević Tanjugu, ističući da kilogram žive vage svinje staje 250 dinara.

Po njegovim rečima, na osnovu sadašnje cene kilograma živih svinja minimalna cena buta mora biti pomenutih 750 dinara, a na osnovu cene buta određuju se i cene vrata, kremenadle i prerađevina salame, kobasice i ostalog.

On je istakao da je uobičajena cena tovljenika bila oko 100 evra, a sada je 250 evra. Vlasnik jedne od najvećih mesnih industija u Srbiji kaže da se lako može desiti da na tržištu ove godine ne bude tovljenika jer je cena prasadi izuzetno visoka.

"Poznato je kada je visoka cena prasadi da će ih retko ko toviti, jer ako je cena tovljenika 250 dinara po kilogramu, a prasadi 220 jasno je da će svi pre kupiti prase", naglasio je Matijević.

On je kazao da nas očekuje težak period jer je suša potpuno uništila rod stočne hrane. Po Matijevićevim rečima zabrinjavajuće je i to što ćemo, kako je rekao, po svemu sudeći imati problem i sa setvom pšenice.

"Setva pšenice je na pragu, već bi u zemljištu trebalo da ima vlage, ali suša ne posustaje", kazao je Matijević, dodajući da je nemoguće bilo šta zasejati u zemlju koja je tvrda kao beton.

(Tanjug)

Tagovi

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Caun

Pređite u muslimansku veru i bez brige

Dusica

Po profesiji sam lekar a za datog gospodina se prica da njegovi proizvodi sadrze antibiotike pa sta on koga da uci

Acaaaaaa

A matijevic pravi svoje proizvode od zivotinja?nesto mislim da nije bas tako...

special image